Коментари

Георги Милков: Стратегическите интереси на Иран остават същите

   
Георги Милков: Стратегическите интереси на Иран остават същите

"Стратегическите интереси на Иран остават същите. Смъртта на един, двама, пет или десет, дори и високопоставени служители, не може да промени това", това каза журналистът от "24 часа" Георги Милков в предаването "Денят започва" по БНТ. 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър Хосеин Амир Абдолахиан загинаха в катастрофа с хеликоптер в неделя следобед край границата с Азербайджан. 

По думите на Милков Иран е толкова сложен апарат, при решенията на практика покойният президент и всеки следващ ще бъде втори в йерархията.

"Покойният външен министър Хосеин Амир Абдолахиан беше един от много талантливите ирански дипломати. Той беше истински познавач на арабския свят", обясни журналистът. 

"Разбира се, че има вътрешни борби за власт, особено при такава страна с много сложен апарат. Сегашният вицепрезидент пое поста, защото трябва да организира изборите, но там има поне още 15 души. Преглеждайки имената на евентуалните кандидати, аз виждам само две имена на малко по-умерени. Това са Али Лариджани, който беше шеф на парламента на Иран и Джавад Зариф, който беше външен министър. Всички останали са в спектъра на консерватори и твърди хардлайнери", каза още той. Според него катастрофата, в която загинаха президентът и външният министър на Иран, е инцидент.