Новини От мрежата

Богомил Бонев: Трябват нови лифтове на Витоша, а не да възстановяваме стари съоръжения

   
Богомил Бонев: Трябват нови лифтове на Витоша, а не да възстановяваме стари съоръжения

Някои глави са по-зелени от марулята.

Лифтовете на Витоша могат да се възстановят, разбира се. Но това би било реставрация, а не възстановяване. Това коментира във "Фейсбук" Богомил Бонев.

Има едно предаване по Дискавъри: "Да продадеш колата си". В него издирват коли на старинна възраст, за които все пак се намират някакви части и ги възстановяват.

Това обаче не може да се приложи за лифтовете. За тях части няма. Никой не е купувал и складирал такива. Защото не са хиляди автомобили, а единично производство, което се заменя с ново.

Един лифт на 50-70 г. може само да се реставрира. С много пари. Като старите автомобили от началото на 20 век, които веднъж годишно дефилират за радост на публиката. Не всички стигат края на обиколката, но това също забавлява ентусиастите.

Така и с реставрацията на лифтовете. Я стигнат до горна станция веднъж годишно, я не.

Но зелените марули така и не разбраха, че Закона за горите и плана за управление на Витоша не позволяват тези лифтове да се сменят с нови. Така го е уредил Тома Белев, който все още е на свобода.

Сменете тези два документа и дайте възможност да се направят нови лифтове. Елементарно е.

Но не, само ние в света искаме да се возим на въжен "Ориент експрес". И да джиткаме с колите по планината, щото екологично, нали.