Анализи

София се връща към нормален живот след бурята, но след часове се чака нова

   
София се връща към нормален живот след бурята, но след часове се чака нова

Над 230 сигнала за наводнени сгради и завирени участъци са получени след вчерашната буря в София. Над 18 екипа на Столична община са работили през цялата нощ, като обстановката в столицата вече се нормализира. Няма бедстващи хора и нанесени материални щети в голям размер. Това заяви пред БНР Красимир Димитров, директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция" към СО.

Сред отводнените обекти са били две детски градини, дом за възрастни хора, голям търговски обект и транспортен тунел.

Екипите на пожарната са били извикани основно на територията на кварталите "Младост", "Мусагеница", "Дружба", "Слатина" и "Сухата река". На редица места обаче водата се е оттеглила преди пристигането на екипите по подадени сигнали за завирени улици.

Имало е покачване с 1,80 м. на някои реки, сега нивата спадат, посочи Димитров.

По думите му е било предотвратено затварянето на Околовръстния път на София.

Синоптиците обаче предупредиха, че днес в София също се очаква гръмотевична буря с проливен дъжд. Общо за 13 области в страната е издаден жълт код за интензивни валежи и гръмотевична активност от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Смолян, София - област, Стара Загора.

В тези области се очаква количествата дъжд да са между 20 и 35 мм за 24 часа.

Прогнозата на НИМХ за днес е за значителна облачност, купеста и купесто-дъждовна. В отделни райони ще има и гръмотевични бури, има условия за локални интензивни явления, значителни количества на валежите и за градушки. Ще духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София - около 19°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, над южното крайбрежие по-често значителна и там ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевици, над 2700 m валежите ще са от сняг.