Коментари

Терзиев се отчете след бурята в София: 230 сигнала и 18 екипа отводняваха, доброволци се включиха

   
Терзиев се отчете след бурята в София: 230 сигнала и 18 екипа отводняваха, доброволци се включиха

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми са били мобилизирани и са работели през цялата нощ.

"Общо 18 екипа на дирекция "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община, заедно със столичната пожарна, са реагирали на сигнали. Над 40 от тях са били по-критични, свързани с отстраняване на последици от обилните валежи. Те са за завирявания на участъци от пътища, на мазета, гаражи, търговски обекти и подлези. Най-голям брой от тях са на територията на районите "Подуяне", "Младост", "Витоша", "Оборище", "Сердика“, „Искър". Извършено е отводняване на дворове и мазета в селищата Яна, Кривина, Казичане, Бусманци и кв. “Враждебна“.  В момента аварийните екипи работят по отводняване на частна сграда в район “Триадица”, написа с пост във Facebook градоначалникът.

Терзиев обясни, че е отворен за движение пътният тунел на бул. "Цариградско шосе" в района на кв. “Полигона“. 

"Почистват се дъждоприемните шахти от наноси и листна маса от фирмите, ангажирани с чистотата в града. Дейностите по контрол се извършват от екипите на Столичен инспекторат. Наблюдават се речните корита и общинските язовири. За момента няма опасност от разливи на речните корита, а водните количества в язовирите са в норма. От днес ще се приоритизират аварийните ремонти на улуците в лошо състояние след бурята, детски градини, ясли и училища.  Столичната община продължава да изпълнява програма за почистване на речни корита, която включва над 270 участъци. Създадена е организация за почистване на близо 40 броя участъци, включващи реките Перловска, Владайска, Какач. Почистени са и водостоците на Южната дъга на Околовръстен път", посочи той.

Кметът твърди, че към момента градският транспорт към момента се движи и изпълнява обичайните си маршрути. Аварийните екипи извършват и обходи на терен с цел превенция. 

"Благодаря на всички за съвестната работа, благодаря много и на доброволците, които, както винаги, се включиха наравно с нашите екипи в справянето с последиците от бурята. Тяхната помощ е безценна", написа още столичния градоначалник.