Анализи Новини

Прокуратурата прекрати и турския сериал с Барселонагейт

   
Прокуратурата прекрати и турския сериал с Барселонагейт

Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила предизборно на 10 май последното разклонение на делото "Барселонагейт", което се водеше за пране на пари в Турция. Информацията първо бе съобщена от Bird.bg, а след това бе потвърдена независимо от източници на Mediapool. Постановлението за прекратяването на делото не е публикувано.

На 17 октомври м.г. Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила основното дело за пране на пари "Барселонагейт", заради което по-рано през годината бе поискан имунитетът на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов.

Делото бе прекратено, след като бе иззето от прокурора Стефан Христов, уличен в необективно разследване, и бе връчено на екип от обвинители. Това се случи след уволнението на главния прокурор Иван Гешев и назначаването на Борислав Сарафов за временен шеф на институцията.

Прокуратурата обясни, че свидетелите по случая не са дали показания за връзка на Борисов с къщата в Барселона, използвана от манекенката Борислава Йовчева.

През ноември 2023 г. прокуратурата обяви, че разследва пране на пари, свързано с покупката на голям апартамент в Истанбул и редовни парични преводи на лица към бившата манекенка Борислава Йовчева, която стоеше в центъра на аферата "Барселонагейт",.

Държавното обвинение твърдеше официално, че продължава да проверява "пране на пари с увеличаване на капитала на испанска фирма, пране на пари чрез преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество".

Според Bird абревиатурата Р.Р. е на човек на име Росен Русимов, който бил част от неформалния кръг "Котараците" и бил близък до Борисов. Mediapool не успя да потвърди тази информация по независим път. Абревиатурата Б.Й. отговаря на името на Борислава Йовчева.

В края на миналата година прокуратурата за първи път заговори за покупката на апартамент в Истанбул след продажбата на къщата в Барселона и за наличието на редовни месечни преводи на суми към Йовчева. Имаше и разследване за евентуална неизгодна сделка при продажбата на акциите в дружеството, което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева.

По случая бе изпратена молба за правна помощ до Турция.

Разследването "Барселонагейт" отлежаваше години в прокуратура преди да бъде прекратено през октомври 2023 г., след което разследването да поеме в посока Турция, където Йовчева се е преместила след пребиваването си в испанския град.

Докато Иван Гешев стоеше стабилно начело на държавното обвинение, за това дело изобщо не се говореше. Едва след като той се скара с партия ГЕРБ работата по разследването рязко се активира. В парламента бе внесено искане за снемане на имунитета на Борисов и бяха направени намеци за предстоящи обвинения. След това Гешев обаче бе уволнен и разследването за къщата бе прекратено.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов винаги е твърдял, че няма нищо общо с тази история. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Освен това първо заяви, че няма да се откаже от имунитета си, след като Гешев го притисна с внасяне на искане в парламента.

Едва след като Гешев бе свален от поста, Борисов подписа заявление, че се отказва от депутатския си имунитет, който така или иначе не му бе нужен, защото делото приключи.