Новини Светът

Politico: Трима души оскверниха мемориала на Холокоста в Париж, следите им водят към България

   
Politico: Трима души оскверниха мемориала на Холокоста в Париж, следите им водят към България

Следите на трима вандали, осквернили мемориала на Холокоста в Париж, водят до България, по данни на парижката прокуратура, предаде авторитетното брюкселско издание Politico. През нощта на 13 май около 35 графита с изображения на червени ръце са били изрисувани върху мемориала в Париж.  Френската прокуратура съобщи, че тримата заподозрени са били забелязани от камерите за наблюдение да се придвижват от мемориала до хотел в източната част на Париж, след което са се отправили с автобус към Белгия. В хода на разследването е установено, че хотелските резервации са били направени от България.

Разследващите следят за възможна "руска дестабилизираща операция", твърди се в репортажи на сатиричния седмичник Le Canard Enchaîné и общественото радио FranceInfo.

Служител на френското разузнаване коментира пред Politico, че външни действащи лица разглеждат общественото напрежение във Франция като слабост, която може да се използва.

Инцидентът предизвика вълна от възмущение на фона на рязкото нарастване на престъпленията от омраза и антисемитизъм във Франция след началото на войната в Газа. Миналата седмица френската полиция уби въоръжен мъж, опитал се да подпали синагога.