Новини Светът

Блинкън предлага да се разреши на Киев да обстрелва цели в Русия с американски оръжия

   
Блинкън предлага да се разреши на Киев да обстрелва цели в Русия с американски оръжия

След първите американски доставки на модерни оръжия за Украйна президентът Джо Байдън никога не е отстъпвал от една забрана - президентът на Украйна Володимир Зеленски трябваше да се съгласи никога тези оръжия да не бъдат използвани срещу цели на руска територия, защото това би влязло в противоречие с обещанието на Байдън да избегне Трета световна война.

Сега в администрацията на САЩ се води оживен дебат за смекчаване на забраната Украйна да използва американски оръжия за обстрелване на цели на руска територия, за да се позволи на украинците да удрят ракетни и артилерийски позиции точно отвъд границата в Русия. Според Зеленски именно тези позиции са дали на Москва възможността да постигне скорошни териториални придобивки, пише "Ню Йорк таймс".

Предложение в тази насока на държавния секретар Антъни Блинкън след отрезвяващо посещение в Киев миналата седмица, все още е в начален стадий и не е ясно колко от колегите му от вътрешния кръг на Байдън го подкрепят. То все още не е официално представено на президента, който традиционно е най-предпазлив, твърдят официални лица, цитирани от изданието.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър отказа да коментира вътрешните дискусии на политиката за Украйна, включително доклада на Блинкън след завръщането му от Киев.

Но служителите, участвали в обсъжданията, заявиха, че позицията на Блинкън се е променила, защото руснаците са отворили нов фронт във войната с опустошителни резултати. Силите на Москва са разположили оръжия точно отвъд границата със Североизточна Украйна и са ги насочили към Харков - знаейки, че украинците ще могат да използват само неамерикански оръжия да ги обстрелват, отбелязва "Ню Йорк таймс".

По-рано група американски конгресмени се обърна към ръководителя на Пентагона Лойд Остин с искане Украйна да получи разрешение да стреля с американско оръжие по цели в Русия. Според законодателите, на фона на влошаващата се ситуация за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в Харковска област, администрацията на Байдън е ограничила способността на украинската страна да "отблъсква руските войски" с помощта на американски оръжия.

През май Украйна поиска от администрацията на Байдън да премахне ограниченията върху използването на доставени от САЩ оръжия за нанасяне на удари по военни цели в Русия.

Украинският президент Владимир Зеленски по-късно призна, че Западът не е съгласен с това. Според Зеленски Киев никога не е нарушавал забраната, за да не "изложи на риск целия обем оръжейни доставки", предоставен от Запада.

Въпреки това, както подчерта Зеленски, без такова разрешение за Украйна е трудно да се защити от руски атаки. Той отбеляза, че продължава да обсъжда със западните партньори възможността за използване на ракети ATACMS с голям обсег, Storm Shadow и Scalp срещу цели в Русия, но "все още няма нищо положително".

На този фон шефът на Пентагона Лойд Остин каза: Съединените щати предоставят на Украйна възможност да защитава своята "суверенна територия" и се надяват, че тя ще използва предоставените ѝ оръжия за цели "вътре в Украйна".

Кремъл нарече искането на Зеленски "истерия", причинена от тежкото положение на украинските въоръжени сили. В Киев има "растящо разбиране" за невъзможността да се промени динамиката на фронта, въпреки доставката на военна помощ, добави прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Попитан от репортери, Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ, каза : "Мисля, че те трябва да позволят на Украйна да води войната по начина, по който сметне за добре. Те трябва да могат да отвърнат на удара. И мисля, че опитите ни да управляваме усилията там не са добра политика за нас", съобщи "Гардиън".

Въпросът дали и как Киев може да използва западни оръжия не е чисто военностратегически, отбелязва "Шпигел". Русия се чувства застрашена от подкрепата, която държавите от НАТО оказват на Украйна. В миналото Владимир Путин неведнъж е заплашвал с ответни удари или дори е повдигал въпроса за възможността за използване на ядрено оръжие. Експертите смятат, че това е преди всичко обикновена заплаха, но Западът не иска да провокира инцидент. По подобна причина от началото на войната Западът отказва да установи зона, забранена за полети, въпреки исканията на Киев - изтребителите на НАТО не трябва да свалят руски самолети.

Промяната в курса може да повлияе и на по-нататъшното обучение на украинските войници. Досега те са обучавани да боравят със западни оръжия на полигон в Германия. Сега САЩ също обмислят изпращането на собствен военен персонал в Украйна за целите на обучението, а Байдън беше забранил това преди.