Новини Светът

Китай: Ще смажем сепаратистите решително

   
Китай: Ще смажем сепаратистите решително

Ако силите, подкрепящи независимостта на Тайван, настояват да вървят по свой път или да поемат рискове, Китай ще предприеме действия, за да "смаже решително" всеки сепаратистки заговор, заяви днес говорител на Китайската служба по въпросите на Тайван, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Китай се надява, че Тайван ще си сътрудничи с континенталната част на страната, за да се противопостави на сепаратизма за независимост и на намесата на външни сили, каза говорителят Чен Бинхуа в изявление, изпратено до агенцията.

По-рано днес - три дни след като новият президент на Тайван стъпи в длъжност - Китай започна големи военни учения, които симулират блокада на острова, отбелязва Ройтерс. "Това е и сурово наказание за сепаратистките сили за независимост на Тайван и сериозно предупреждение срещу намесата и провокациите от страна на външни сили", заяви полковник Ли Си от китайските военноморски сили.

Тайванското министерство на отбраната каза, че е забелязало най-малко 15 китайски военни кораба, 16 кораба на китайската брегова охрана и над 40 военни самолета около острова, посочва ДПА. Повече от 30 китайски военни самолета са били забелязани да пресичат средната линия на Тайванския проток.

Генерал-майор Ву Ишън заяви пред журналисти, че действията на Китай са нарушили Устава на ООН що се отнася до заплахата или използването на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на друга държава. "Призоваваме ги незабавно да прекратят провокациите, за да избегнат увеличаването на риска от погрешна военна преценка", каза Ву.

Ученията, които ще продължат до утре, може да са най-големите от около една година, отбелязва ДПА. Военният експерт Чжан Чи коментира по китайската държавна телевизия, че Китай симулира блокада на Тайван. Армията иска да тренира спиране на вноса на енергия за Тайван, прекъсване на пътищата за бягство на тайванските политици в чужбина и блокиране на подкрепата от чуждестранните съюзници на Тайван като САЩ, обясни той.