Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

20-26 май 2024

 

Кирил ФилософБратя, не бивайте деца по ум, бъдете младенци за злото, а по ум бъдете съвършени. 

(Из "Житие и деяния на блажения наш учител Константин Философ, първия наставник на славянското племе“)

За обществото и знанието

Нашата просвета, вяра и култура съградиха България като държава на духа и съхраниха народа ни. 24 май отново ни събира, вдъхновени от примера, водени от нашия народ с корени, но и с бъдеще. Само който не познава колко струва разрухата на невежеството, може да се страхува от цената на образованието, заяви президентът Румен Радев в словото си на 24 май пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 

„На фона на световната надпревара за инвестиции в наука и образование, България не може да си позволи неблагоразумието да загърби потенциала на своите учени, преподаватели и изследователи. Вярвам, че правителството, парламентът, всички ние като общество ще чуем призива на ректорите на университетите за честен разговор за бъдещето на нашето образование и наука, ще потърсим устойчиви, дългосрочни решения“, заяви държавният главаИ призова „не само днес, а всеки ден да помним, че достойнството на едно общество, неговият жизнен стандарт и просперитет са в пряка връзка с отношението към знанието". 

Димитър Главчев24 май е най-светлият празник - той ни обединява като народ, съхранява ни през годините и ни кара да се гордеем с нашата писменост и култура. 

Илияна ЙотоваБългария завинаги ще бъде империя на духа. Със своето дело Светите братя Кирил и Методий и техните ученици ни благословиха да бъдем родени от буквите, писмеността, книжнината. 

Галин Цоков24 май е най-българският, най-обединяващият ни и най-светъл празник. Защото словото и знанието са в основата на живота. Те са памет, градят моста между минало и бъдеще, свързват поколенията.

Бойко БорисовЗа мен най-хубавият и български празник е 24 май. Най-голямото чудо е, че векове наред пазим буквите и езика си. 

Делян ПеевскиПоклон пред великото дело на Св. Св. Кирил и Методий, пред неуморните усилия на учители, преподаватели, дейци на културата и просветители, записали и утвърждаващи мястото на България в европейската цивилизация. 

Кирил Петков24 май не гледа само в миналото, но и в бъдещето. На него всички сме рамо до рамо, независимо от политически принадлежности и вярвания.

Костадин КостадиновЧестит празник на всички будни българи! Нека не забравяме никога, че „и ний сме дали нещо на света - на вси славяни книга да четат.

Корнелия НиноваНека се гордеем с нашия принос в световната цивилизация. 23 държави и над 250 млн. души си служат с кирилицата. 

Слави ТрифоновНие, българите, създаваме една от трите наднационални азбуки, които формират европейската цивилизация. Ние сме един от малкото народи съзидатели на съвременния културен свят. 

Папа Франциск пожела повече деца на България

"Папа Франциск винаги се е отнасял с най-топли чувства към България и към нашия народ. И днес той ни пожела много здраве, мир и благоденствие, пожела повече деца да имаме -  на фона на всеобщото застаряване в цяла Европа. И също така изрази пожелание да се грижим повече и за възрастните хора. Най-добрата приемственост е между поколенията". Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след разговора си на "на четири очи" с папата, който прие на аудиенция във Ватикана българска делегация по повод 24 май. 

Двамата са обсъдили прекратяването на войната в Украйна и в Ивицата Газа. "Изразих позиция точно като неговата - че е време за разум, време е наистина да заложим на дипломацията. Видяхме, че само с икономически и с военни средства не може да бъде постигнат мир", каза Радев. И съобщи, че е подарил на папа Франциск оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на XIX век.

Ред е на президента на РСМ да посети София

Президентът Радев изрази готовност за скорошна среща с държавния глава на РСМ Гордана Силяновска. Делегации на двете страни бяха в италианската столица и имаха отделни срещи във Ватикана с папа Франциск. Радев подчерта, че само с диалог София и Скопие ще укрепят доверието помежду си, ще решат всички спорни въпроси и ще отворят пътя на РСМ към ЕС. И посочи: „Положителен знак е, че президентът на РСМ прояви стремеж за такава среща. Моето послание е, че България очаква час по-скоро промяна в реториката и най-сетне прекратяване на езика на омразата. Северна Македония трябва да покаже, че желае да стане част от обединена Европа, като изпълни изискванията на ЕС“. 

На излизане от аудиенцията при папата Силяновска заяви: "Аз и президентът Радев изразихме готовност са среща в първия удобен момент". 

Те ни управляват

Винаги съм вярвал, че Кирил Петков е честен. От това, което чух, се разбра, че само той не е разбрал, че има кеш. Звучеше ми миловидно като слушах как са безчинствали 10-12 месеца. И е много интересно как подкрепящите ги медии ще интерпретират, че те реално перат пари и реално купуват гласове. Говорят си как си носят кеша, как се финансират изборите, как ще купят вота. Те бързо трябва да влязат в затвора. (Бойко Борисов)

Такова нещо не се е случвало в България, в Европа също не съм чувал да има такъв чудовищен скандал. Скандали след скандали. Тези хора са обраснали с кешове и пудели. (Делян Пеевски)

Върнаха с пълна сила ползването на служби и прокуратурата като бухалки срещу всички неудобни и като чадър за удобните. Да, ние сме неудобните, защото няма да се откажем и уплашим. Компроматите с тайни записи, как търсим финансиране за кампанията, пуделите и другите номера само прикриват нежеланието на управляващите да разследват истински важните случаи(Николай Денков)

При управлението на сглобката „колата“ я карахме ние, а не ГЕРБ. Може да се е движела криво, но го правеше към Европа. Не сме изпрали Борисов и Пеевски. Ние се изцапахме. От тях знам, че плановете им са Борисов да бъде пенсиониран като президент, а Пеевски да е министър-председател. По време на предизборната кампания хората ни питат: „Накъде ще върви България и как ще продължи пътят й към Европа?“. (Асен Василев)

Какво не знаеха българите

1. ПП и ДБ сериозно обмисляли къде да пратят Борисов в пенсия.

2. Лидерът на ГЕРБ искал да слезе от сцената като държавен глава.

3. Христо Иванов също мечтаел за този пост и предложил срещу това Делян Пеевски да е премиер.

4. Асен Василев молел не просто да е вице или министър, а министър-председател, който да измести Николай Денков.

5. Христо Иванов намеси във всеобщата емоция и списъка „Магнитски“. („24 часа“)

На 9 юни кажете своята истина 

Предизборни

За първи път бюлетините ще се пускат в четири избирателни кутии – две за хартиените и две от машинното гласуване.

Над 700 души ще бъдат командировани в 60 страни, където ще има близо 770 избирателни секции. В около една трета от тях ще има и машина за гласуване. 

Прогнози

„Тренд“: ГЕРБ води пред втория с малко над 10%. Следва група от три формации, които са с почти сходен резултат – ПП-ДБ (15.4%), ДПС (14.9%) и „Възраждане“ (14.8%). БСП задържа петата позиция с 8.5%, следвана от ИТН с 5.5%. Под бариерата остават „Солидарна България“ (2.4%), „Синя България“ (1.8%), „Левицата“ (1.4%), „Български възход“ (1.2%) и ВМРО (1.1%). Опцията „Не подкрепям никого" събира малко над 5%.

Избирателната активност на парламентарните избори се очаква да бъде около 48%, което е между 2,5 млн. и 2,7 млн. избиратели, а за европейските - с 3% по-ниска. Няма сериозна разлика в предпочитанията на българите между изборите за национален и европейски парламент. Очаква се малко по-силен резултат на европейските избори за ПП-ДБ (16.1%) и Възраждане (15.1%). За БСП резултатът за евролистата ще бъде по-слаб в сравнение с националния вот. 

Коментари

Живеем предизборно

Предизборната кампания е наситена с компромати. Виждаме скандал след скандал. Процентът гласове "не подкрепям никого" ще се увеличи. Най-вероятно правителството ще се формира много трудно или няма да се формира и ще останем дълго време със служебния кабинет на Главчев. Живеем само предизборно. Политиците мразят хората и хората мразят политиците. Положението е много тревожно, защото институциите не си вършат работата. Няма я държавата, която да регулира нашите взаимоотношения. Вече сме достигнали дълбока политическа яма. Няма мостове и пътища, медицина няма - ние умираме. Това положение става нетърпимо. (Политологът проф. Мария Пиргова, тв „България он еър“)

Българинът не вярва в институциите

Наличието на сива икономика, на черни каси, на правене на политика през клиентелистки кръгове не може да не повлияе върху разбирането за изборите. То показва откъсването на политическата класа от редовия българин, който иска да живее по правила и с разбиране за представителна демокрация, при която се излъчват представители, защитаващи неговите интереси. Заличи се имиджовата разлика между партиите. Не виждам рецепта, която би могла да върне връзката между избирател и политическо представителство. Българският гражданин не вярва в институциите. (Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", БНР)

Своите срещу другите

По-лоша изборна кампания не помня. Политическите лидери се държат като племенни вождове, а единствената им работа е да насъскат своите срещу другите. Лошото е, че след изборите шансът да се произведе нормален политически диалог е минимален. (Политологът Димитър Аврамов, Би Ти Ви)

Компромати, а не идеи

Обществото е негативно политизирано, важен е скандалът, където водещи са компроматите, а не идеите. Такава ни е преобладаващата политическа култура - сеир, зрелища. Отдавна демокрацията се крепи на отрицанието, на възмущението, на тревожността. Дискурсите, които мобилизират политическо участие, са враг, война, мафия, криза, омраза и пр. Идеологиите са ни хлабави и не успяха да станат плътни след изчерпването на разделението комунизъм-антикомунизъм. (Ирена Тодорова, политолог, из интервю в „Сега“)

Следизборни въпроси

Вероятността за правителство е 50 на 50. Ако ПП-ДБ са втори, те ще могат да претендират да бъдат по-активна част от евроатлантическа коалиция. Тук въпросът за Пеевски и ДПС ще виси със страшна сила. Ако са трети, тогава ситуацията става много сложна за тях. Най-лесно ще се направи коалиция, ако "Възраждане" са втори. Ако ДПС са втори, ПП-ДБ ще опитат да се дистанцират от тази коалиция. (Доц. Иво Инджов, „Хоризонт“)

Стига са ни пращали на избори

Хората, които гласуват, представляват т.нар. твърди ядра, на които не влияят компроматите в политическите кампании. Новите избори няма да променят структурата на парламента, а европейските до голяма степен ще повторят съотношенията от националните. Партиите трябва да разберат, че е крайно време да седнат и да управляват - не може да ни пращат непрекъснато на избори. (Социологът Юлий Павлов, тв „България он еър“)

Оправяйте се сами

Една група политици се провалиха в това да ни вкарат в нормален и разумен разговор. Те се отказаха да дадат алтернатива на гражданитe и ги оставиха отново да се оправят сами. Много силно се съмнявам, че ГЕРБ и ДПС ще направят открита коалиция. Има две тъжни неща, които се наблюдават в момента – това, че самите политици потвърдиха участието си в записите, и че на обществото това не му направи никакво впечатление. Ние сме абсолютно неспособни да произведем какъвто и да е диалог като общество. Всяка тема води до война. (Политологът Христо Панчугов, Би Ти Ви).

Патосът за еврото изчезна

В предизборните програми има повече реализъм и по-малко амбиция. Големият проблем е, че никой не казва откъде ще дойдат пари за по-високи доходи, за по-социална и демографска политика, как ще се насърчи икономическият растеж. В тях не можеш да разграничиш кое е ляво и дясно. Но извън парламента има много ясно ляво и дясно. Доходите, еврото, Шенген, енергетиката и зеленият преход са основните теми в предизборните кампании. Патосът за еврото изчезна. Отиде си и патосът за зеления преход. В нито една програма няма "Белене". Щедрите обещания за фотоволтаиците и възобновяемите източници на енергия също ги няма. (Проф. Даниела Бобева, бивш вицепремиер, „Хоризонт“)

Кешгейт няма да отшуми скоро

В нормална натовска държава още на следващия ден след публикуването на записите от партийната сбирка на ПП, прокуратурата ще се е задействала, ще са започнали разпити, проверки, разследване... В натовска България правоохранителните органи се скатават сякаш са пратени на Канарските острови. Никой не реагира… Кешгейт няма да отшуми скоро. Сякаш сме в цунами. Ще изплуват все повече въпроси, на които вероятно няма да има отговори. Предстои да видим как българите ще реагират на тази воня. И дали отвращението няма да гласува на 9 юни. (Из коментар на Валерия Велева, Епицентър)

НАТО заседава в София

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации ще участват в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса в София, съобщи БТА. Ще бъдат обсъдени евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на предстоящата през юли среща на върха на НАТО във Вашингтон. В проектодоклад на Комитета по отбрана и сигурност се препоръчва по-голямо производство на боеприпаси и двустранни споразумения за подкрепа на Украйна. 

Предвижда се на откриването на пленарната сесия на 27 май участниците да бъдат приветствани от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, а послание чрез видеоконферентна връзка да отправи министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров.

Заем за седми блок на АЕЦ

България преговоря с американската държавна банка за експортно застраховане EXIM Bank за заем за изграждането на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Реакторът за него ще бъде доставен от американската „Уестингхаус“. Това става ясно от прессъобщение на икономическото министерство за визитата на служебния енергиен министър Владимир Малинов в САЩ, но в него не се посочва сумата, която правителството е поискало. При подписването на споразумението с „Уестингхаус“ експерти оцениха бъдещия блок на поне 20 млрд. долара.

След като министърът на финансите в правителството на Денков прибра 100% от дивидентите на АЕЦ „Козлодуй“, сега се налага изграждането на седми блок да става с пари от американска банка. Моля управляващите да предоставят информация за условията по заема – главница, лихва, такси, комисионни и като цяло оскъпяването му. След като АЕЦ бе лишена от реинвестиране на средствата си в инвестиционна програма, сега се налага да тегли заем, който не е включен в държавния бюджет за 2024 г. (Финансистът Любомир Каримански, Фейсбук) 

Главчев раздаде на министрите "Приказка за стълбата"

„Приказка за стълбата" на Христо Смирненски получиха от служебния премиер Димитър Главчев министрите в началото на правителственото заседание. Знаковата притча се падна на тазгодишната матура по български език. "Смятам, че е подходящо в навечерието на един от най-светлите български празници - 24 май, да си я припомним всички", отбеляза Главчев и допълни, че "човек не трябва да губи сетивата си, камо ли сърцето и паметта и да си спомня откъде е тръгнал".

Премиерът коментира, че служебният кабинет има кратък хоризонт и трябва да гарантира честни избори, но въпреки това няма как министрите да останат "глухи и слепи" (по Смирненски) за това, от което се нуждаят българските граждани, изтъквайки отпуснатите около 80 млн. лв. за увеличение на заплатите в университетите.

Допълнение. Паметливите вероятно си спомнят, че преди време всички депутати също получиха „Приказка за стълбата“.

Добре, че имаме газопроводи

„Отлично развитата газопреносна система на България, както и значителният капацитет на терминалите за регазификация в Гърция и Турция, с който разполага „Булгаргаз“, ни дават възможност да доставяме сериозни обеми втечнен природен газ за страните от региона. Този капацитет може да бъде използван от американските производители и търговци за стратегически дългосрочни доставки и е успешен отговор на предизвикателствата, свързани с диверсификация и заместване на руския тръбен газ за страните от Югоизточна Европа“. Това е заявил енергийният министър Владимир Малинов при срещата си в Белия дом със Стивън Бърнс, директор по енергийна сигурност, и Джереми Лонг, директор за Балканите и Централна Европа в Съвета за национална сигурност на САЩ.

Нищо ново

След над три часа предизборна престрелка в пленарната зала във вторник, парламентът гласува безсмислено решение да задължи с една седмица закъснение представителите на държавата в надзорния съвет на НОИ да подкрепят 11% осъвременяване на пенсиите от 1 юли. Решението няма да има никакви последствия, тъй като надзорният съвет вече реши то да е 11%. 

Нищо полезно не се роди и от изслушването на премиера Димитър Главчев по същата тема. В полупразната зала само ПП-ДБ му задаваха въпроси, а Главчев само повтаряше, че пенсиите ще се увеличат с 11%, та чак се наложи да напомни вица за краставицата от едно време. Основната енергия на депутатите отиде за предизборни изказвания и заяждания. Не пропуснаха и пуделите, кеша и пр. (Из коментар в „Сега“)

Летният сезон с нови пътнически вагони

Първите 19 модернизирани пътнически вагона, които БДЖ купи от германската компания „Дойче Бан“, пристигнаха и ще бъдат пуснати в експлоатация до средата на юни по направленията София-Бургас и София-Варна, като към всяка композиция ще има и вагон-ресторант. Цената на един вагон е 400 хил. лв. Сделката за общо 76 вагона е на стойност 30,4 млн. лв. През юни ще бъдат доставени и оставащите 57, които ще бъдат пуснати за летния сезон. В новите вагони, всеки от които е с 80 седящи места, няма купета, те са с отворено пространство и са оборудвани с климатици и информационна система за уведомяване на пътниците. 

В едно изречение

Нека не забравяме, че 24 май е празник на духа, а не на имането. (Проф. Искра Баева, 24may.bg)

Най-трайното нещо по нашите земи са буквите. (Георги Господинов в академично слово на тържественото събрание за 24 май в БАН)

Българите плащат от джоба си за дяволъците в енергетиката. (Явор Куюмджиев, енергиен експерт, „Труд”) 

Досега нито едно престъпление, оповестено в разпространен публично запис, не е наказано. (Александър Александров, „Сега“)

Има реален риск да загубим милиарди по Плана за възстановяване и устойчивост. (Атанас Пеканов, бивш вицепремиер, „Сега“)

Хиляда лева за пиколо по Черноморието, 1500 лв. за камериерка, 1700 бруто за сервитьорка: за 7-8 години заплащането е нараснало двойно, но кандидати за работа няма. (Емилия Милчева, „Дойче веле“)

От сблъсъка на цивилизациите в Украйна зависи бъдещето на света. (Александър Дугин, руски философ, РИА „Новости“)

Богати държави печелят милиарди от парите, които дават за климатични проекти на по-бедните. (Ройтерс)

Вероятно никой от нас няма да има работа в бъдеще, защото изкуственият интелект ще поеме всички работни места и това не е непременно лошо нещо. (Илон Мъск на конференция в Париж)

Откровения

Никъде няма такава немара към собствения език

Азбуката ни загива. Обезличаваме се като българи. Тръгнете по улиците на София и не само. Навсякъде латиницата преобладава. Младите са вторачени в телефоните и таблетите си, където всичко е на английски, и решават, че това е техният език. За това поколение родната ни азбука не е ценност. А тази азбука българите сме я дали на света. На нея пишат и четат близо 250 млн. души, а ние постепенно я захвърляме на бунището. Никъде няма такава немара към собствения език. Никъде! В Гърция не можеш да видиш надпис, който да не е само на гръцки. Арабските държави използват навсякъде собствената си азбука и отдолу изписват и на английски. Не виждам друг изход освен приемането на рестриктивен закон. Преди години това ми изглеждаше екзотика, но сега е наложително, ако не искаме да затрием азбуката си. (Проф. Огнян Герджиков, „Филтър“)

Липсва национален идеал

Трябва да се преосмисли начинът, по който се преподава български език. Новите програми изхождат от презумпцията, че тъй като децата са българчета, те на 7 г. вече са овладели родния си език. И вместо да се учат да четат, да пишат, да разказват и преразказват, да създават свои текстове, започват да ги затрупват с тежка фонетика и граматика. Децата трайно намразват граматиката, защото не могат да я разберат, а не защото не искат. По-лошото е, че и по другите хуманитарни предмети се набляга на факти, вместо да се разказват истории, които са способни да грабнат детското въображение. 

Самата държава не се грижи за българския език. Какво означава Шенген за обикновения българин, който едва свързва двата края? Е, че по-лесно ще ходи да работи в чужбина. Какво означават евроатлантическите ценности? Някой да ни е обяснил? Липсва ни национален идеал. Ами чуйте парламента! Той е еманацията на всичко това. И при положение, че отвсякъде блика хъшлащина, децата се поддават, няма как. (Проф. Анна-Мария Тотоманова, езиковед, бивш зам.-министър на образованието, из интервю в „Дневник)

Най-лошият сценарий 

Украйна може да излезе от войната с Русия с население едва 25 млн. души при най-лошия сценарий. Броят на загиналите на фронта е несравним с броя на тези, които са заминали в чужбина и не смятат да се връщат. В момента около 6 млн. украинци пребивават в Европа като бежанци, а други 1-2 млн. са в Русия. Броят на тези, които никога няма да се върнат в Украйна, нараства със 100-150 хил. всеки месец. Преди началото на войната населението на Украйна беше 38 млн. души. (Генералният директор на Киевския международен институт по социология Владимир Паниото в интервю за OBOZ.UA)

Сякаш Европа е получила пристъп на световъртеж

В продължение на три десетилетия европейците бяха победителите в един свят на свободната търговия, чиито правила бяха гарантирани от САЩ. Бяхме добрите, бяхме харесвани. Но този свят изчезна. Сега виждаме едни европейци, които са загубили увереността си и се чувстват безсилни. Сякаш Европа е получила някакъв пристъп на световъртеж. Когато по време на предизборна кампания политиците изтъкват това, което смятат за успехи на ЕС, те навярно ще срещнат повече съпротива, отколкото подкрепа. Най-голямата опасност е от страх от смъртта ЕС да извърши самоубийство. (Политологът Иван Кръстев, из интервю в "Шпигел")

Военна хроника

Руският президент е готов да спре войната в Украйна и да се съгласи на примирие, при което войските да останат на сегашната фронтова линия. Това съобщи Ройтерс, като се позова на четири руски източника. Според тях Путин е готов да продължи войната, ако Киев и Западът не се съгласят на примирие при тези условия. "Путин може да воюва, колкото е необходимо, но е готов и на прекратяване на огъня - да замрази войната", заявява друг руски източник.

Путин е готов за преговори за Украйнано този процес трябва да доведе до постигане на целите на специалната военна операция. Така прессекретарят на държавния глава Песков коментира публикацията на Ройтерс, че Путин е готов за преговори за фиксиране на границите на сегашната фронтова линия.

Русия приема, че легитимността на Зеленски е приключила, заяви Путин на пресконференция след разговор с беларуския си колега Лукашенко. И посочи, че при подновяването на преговорите с Украйна, Русия трябва да разбере с кого може и трябва да се съобразява при подписването на правни документи.

Мандатът на Зеленски изтече на 20 май. Президентските избори в Украйна през 2024 г. бяха отменени заради военното положение и общата мобилизация. 

Генералните секретари на НАТО обикновено не атакуват политиките на най-голямата и важна страна членка на алианса - САЩ, съобщава The Economist. Но Йенс Столтенберг, чийто десетгодишен мандат начело на алианса е към своя край, направи точно това. В интервю той призова съюзниците от НАТО, доставящи оръжия на Украйна, да отменят забраната си за използването им за удари по военни цели в Русия. Ясната, макар и неназована цел на Столтенберг беше политиката, поддържана от президента Байдън за контролиране на това какво Украйна може и какво не може да атакува с доставени от САЩ системи.

В Украйна не воюват американски войници - решен съм това да остане така. Но ние заставаме твърдо зад Украйна и ще продължим да стоим с тях, заяви президентът Байдън по време на реч във военната академия "Уест Пойнт", като така потвърди ангажимента си да запази встрани от фронтовата линия американските военни.

Нова военна помощ на стойност 275 млн. долара ще получи Украйна от САЩ. Държавният секретар Блинкен каза, че пакетът е част от усилията да се помогне на страната да отблъсне руското настъпление край Харков.

Украинското военно разузнаване е пряко замесено в смъртоносната атака срещу концертната зала край Москва, при която бяха убити над 140 души, съобщи ръководителят на руската Федерална служба за сигурност Александър Бортников.

САЩ изпратиха още една група стратегически бомбардировачи B-52 в Обединеното кралство, съобщи говорителят на Пентагона ген. Райдър. Това е третата американска бомбардировъчна група, разположена в Европа тази година, съобщи „Сега“.

Русия ще разглежда изземването на приходите от замразените ѝ активи в ЕС като нарушение на всички норми на световната икономическа система.Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като страните от ЕС официално приеха план за използване на приходите от замразените активи на руската централна банка в ЕС за отбраната на Украйна. Очаква се те да донесат печалби в размер на около 15-20 млрд. евро до 2027 г.

Съюзниците на Вашингтон от Г-7 са склонни да подкрепят плана на САЩ за спешно отпускане на десетки милиарди долари за Украйна преди евентуалното завръщане на Тръмп в Белия дом, пише „Файненшъл таймс“.

Унгария смята да "преформулира" статута си като член на НАТО, заяви премиерът Виктор Орбан. Целта е страната да не участва в задълбочаващата се подкрепа за Украйна на военния алианс. 

Русия произвежда артилерийски снаряди около три пъти по-бързо от западните съюзници на Украйна и струват една четвърт по-малко, показва анализ на Sky News.

Вести от България

Светият синод на Българската православна църква избра Знеполския епископ Арсений за нов Сливенски митрополит. Той е на 37 г. и е най-младият епископ в БПЦ.

Голямата актриса и доайен на Народния театър Мария Стефанова получи "Аскеер" за водеща женска роля за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит в Театър 199. Руси Чанев взе „Аскеер за цялостен принос. 

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова за изключителната значимост на нейното цялостно творчество към българската музикална култура, за приноса й за високия международен престиж на родната певческа традиция и в знак на почит към нейния талант, утвърдил я като примата на българската популярна музика.

Соня Йончева и маестро Найден Тодоров, заедно със симфоничния оркестър на Баден-Баден, бяха център на музикалния фестивал Pfingstfestspiele. Концертът представи песни от известни филми, сред които българската „Замълчи, замълчи“ от „Любимец 13“, написана през 1958 г. и изпята от Мими Николова.

Изложба, посветена на 200 г. от издаването на Рибния буквар беше открита в градската градина пред Народния театър. На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния буквар, най-ранните отзиви за него, както и информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител. Показано е и първото издание на Рибния буквар, издадено през 1824 г.

Около 2% ще се повиши средно цената на тока за бита от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. 

Πpeĸитe инвecтиции у нас зa янyapи-мapт ca 358.9 млн. eвpo - c 1.5 млpд. eвpo пo-мaлĸo cпpямo същия период на 2023 г.

Българските градинари отглеждат все повече чушки, домати и дини и все по-малко картофи, краставици и зеле, сочи анализ на земеделското министерство. 30% повече дини и 30 на сто по-малко картофи ще бъдат отгледани тази година.

В 22 общини няма нито една аптека. Нито един от парламентарни избори през последните 30 г. не ни е доближил до решаване на „загадката“ за затварянето на над 2000 училища в България и успоредно откриване на стотици български училища в чужбина, коментира адвокат Владимир Шейтанов в интервю за Епицентър.

Средната продължителност на живота у нас за периода 2021-2023 г. е 73.5 г. При мъжете тя е 69.9 г., а при жените - 77.3 г., съобщи НСИ.

От 9 август м.г. до 8 май тази година полицията е иззела 844 автомобила от пияни и дрогирани шофьори. НАП е продала на търг 43, като част от тях са били откупени от съсобственици.

Основният ремонт на Дунав мост при Русе ще започне през юли и ще трае 730 дни. Трафикът няма да се спира и ще се регулира със светофар.

Нивата на употреба на райския газ са чудовищни и самоубийствени. Вече има млади хора, които са с парализи, парези и не могат да ходят, съобщи биохимикът д-р Юлиян Караджов за Офнюз.

Поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на славянската писменост и култура в руската традиция и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянска писменост по българския календар. Това се казва във видеообръщение на руската посланичка Елеонора Митрофанова във фейсбук.

Докато чакаме да се купи къщата на Димитър Талев в Прилеп, македонската Агенция за национална безопасност чрез местен вандал вече я съборисъобщи във фейсбук Виктор Стоянов от фондация „Македония“. Родната къща на писателя е описана в най-известния му роман „Железният светилник“.

Вдигат паметник на гларуса във Варна по идея на известния местен зевзек Росен Марков. Нека и морската столица да има такива интересни пластики, както е пикаещото момченце в Брюксел, обяснява той пред Varna24.bg.

Вести от света

Ако ръководството на Северна Македония се отклони от договорения курс, пътят към Европа ще бъде затворен, предупреди отново гръцкият премиер Мицотакис и подчерта, че този път минава през Гърция и спазването на международното право, съобщава в. „Катимерини“.

Kитaй инвecтиpa 2,5 млрд. долара в мeднитe мини нa Cъpбия, зa дa я пpeвъpнe в cвeтoвeн лидep в индycтpиятa, съобщава money.bg.

Гърция притежава 15% от най-чистите плажове по света, отличени със "Син флаг" и се нарежда на второ място в класацията от 51 държави. Първа е Испания, а България е на 27-о място с 22 плажа със "Син флаг". 

Hoвo лeтищe нa 43 ĸм oт ceвepнaтa гpaницa c Бългapия плaниpa дa изгpaди Румъния, cъoбщaвa НоtNеwѕ. Πpoeĸтът на cтoйнocт oĸoлo 2 млрд. eвpo предвижда годишно да бъдат обслужвани нaд 11 млн. пътници и 30 хил. тoнa тoвapи. 

Над 30 хил. души в Обединеното кралство между 1970 г. и началото на 90-те години са били заразени с различни вируси при кръвопреливане, включително ХИВ и хепатит, а около 3000 от тях са починали. Премиерът Сунак се извини на пострадалите и нарече случилото се "позор за Великобритания".

САЩ, Испания и Япония са трите водещи туристически дестинации в света според индекс на Световния икономически форум, предаде БТА. На четвърто място се нарежда Франция, а Австралия е пета в общата класация, която обхваща 119 страни и региони. В Азиатско-тихоокеанския регион Китай е 8-и, Сингапур - 13-и, а Южна Корея е на 14-о място. България е на 40-а позиция, изпреварвайки Румъния.

2024 г. може да бъде повратна точка в историята на ЕС, тъй като според прогнозите на ООН населението от 448 млн. души е започнало да намалява и се очаква да продължи да намалява безпрецедентно за мирно време, пише „Файненшъл таймс“.

Из архива

Ние сме си ние

На Балканите ври и кипи. Това врящо гърне обаче не виждам какво друго може да свари освен вода. Защото никой нищо не е турил в гърнето. А всички подклаждаме огъня. Само някой луд би си турил вода на огъня и би чакал тя да се свари! Чрез Шенген Европа заключи вратата си и хвърли ключа в морето. Има още дълго да клечим като паяци пред вратите на Европа в неловко мълчание. 

Новият век не ме плаши и не виждам какво трябва да преосмислям. Времето тече като река, когато стигне до Ниагарския водопад, реката пада и пак продължава да тече. Не виждам защо българинът трябва непрекъснато да се променя. Не разбирам и защо не харесваме българина, той не е чак толкова лош! Ние, българите, сами сме си оклеветили българина. В това е и бедата ни. Не мисля, че сме по-лоши от другите, но не мисля, че сме по-добри от тях! Ние сме си ние, те са си те. Каквото и да се случи, пилето ще продължава да се излюпва от яйцето, майката ще носи девет месеца бебето в утробата си и най-важното, както казваше Емилиян Станев – което не се е пръчило, не ще се окози.

За нищо не съжалявам и нищо не бих променил. Човекът е едно изречение, написано с голяма любов и вдъхновение, но пълно с правописни грешки. Тъкмо в тях се крие и очарованието на човека. Човек постепенно и все по-натрапчиво започва да си мисли дали животът не е нещо като чернова на живота, та като прочетеш написаното, да ти се поиска да поправиш и да препишеш на чисто черновата, за да направиш по този начин по-добро впечатление на себе си, че и на околните. Бог като е направил човека, всъщност е направил чернова на човека с надеждата, че той ще продължи да я изглажда и усъвършенства. Обаче човекът взе не само че свикна с черновата, но я нарече божествена. Ето защо можем да възкликнем: „Ние всички сме божествена чернова на Господа!“. (Йордан Радичков, „24 часа“, ноември 1998 г.)