Новини Реакция

НАТО маха червените линии, дава на Украйна да обстрелва Русия със западни оръжия

   
НАТО маха червените линии, дава на Украйна да обстрелва Русия със западни оръжия

НАТО върви към позволение на Украйна да използва дарената ѝ военна помощ срещу цели на територията на Русия. Такова решение взе Парламентарната асамблея на НАТО, която провежда сесия в София, преди минути. По време на заседанието бяха приети две декларации за позицията на алианса на Срещата на върха във Вашингтон през юли. Първата декларация е за оформянето на НАТО за следващите поколения. В нея е заложено укрепването на НАТО до по-силно отколкото няколко е било. В документа е предвидено гарантиране на сигурността и демокрацията, защита на всеки сантиметър територия, подкрепа на Украйна до победа във войната. И по-конкретно - изискване от държавите членки да харчат поне 2% от БВП годишно за военни инвестиции и подсигуряване, че военните стратегии на алианса могат да бъдат изпълнени мигновено, ако това се наложи.

Това бе прието от делегатите с два гласа "против" и нула "въздържал се". Повече дебат предизвика втората декларация, посветена на подкрепа на Украйна до победа във войната. В нея е заложено да не се поставят повече червени линии, да ѝ се даде всичко възможно, което искат "в името на демокрацията", а държавите членки да инвестират повече в отбрана, повече производство, като се даде приоритет на заявките на Украйна, както и да се разшири представителството на украинската страна в НАТО и ЕС, а пътя на Украйна към НАТО да стане "необратим". Прието бе предложението да се добави НАТО да помага на Украйна с ПВО системи, включително "Пейтриът".

Спор предизвика предложението да се приеме да се позволи на Украйна дарената военна помощ от страни в НАТО да се използва срещу територията на Русия. До момента това не не позволено. Представителите на Канада приветстваха предложението и дори предложиха по-строга формулировка. От Италия обаче се обявиха против и обясниха, че именно това е било условието им за военна помощ на Украйна - техниката да ме се използва срещу цели на територията на Руската федерация.

"Трябва да признаем, че Украйна губи тази война в момента. Не можем да продължим да казваме на Украйна да не стреля ракетите си по Русия, която щастливо стреля своите по Киев. Ще е много тъжно, ако не приемем тази поправка", каза представителят на Великобритания. Още по-сериозно реагираха от Литва. Един от представителите припомни за видеото с президентски от изгорената печатница за детска литература. "Военната помощ за Украйна и ограниченото ѝ използване, да го кажа по-леко, изглежда двулично. Това е като да играеш баскетбол с белезници", каза той.

Подкрепа дойде от французите, които обясниха, че досега Украйна стриктно е спазвала изискванията на страните, които са давали военна помощ. "Ако Украйна е спазвала международното право, то Путин няма лимити. Това изменение ми е струва много добър компромис", казаха от Франция. Подкрепа дойде и от Естония, Нидерландия, Швеция.

"Благодаря ви. Това е много важно за нас, защото е като да се бориш с една ръка зад гърба. Тази ситуация в Харков, при която за съжаление не можахме да я спрем, но имахме информация за военните до границата, но нямаше как да стреляме, за да ги отблъснем. И това доведе до загуби на военни и цивилни и доведе до окупация на територия", казаха представителите на Украйна. Предложението мина с девет гласа "против". Парламентарната асамблея даде зелена светлина и на приемането на Албания и Косово като асоциирани членове.