Коментари Новини

Столтенберг: България е надежден съюзник в НАТО

   
Столтенберг: България е надежден съюзник в НАТО

България е призната за надежден съюзник в НАТО, допринасяйки значително за колективната отбрана и сигурност през дведесетилетното си членство. Това призна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на брифинг в Министерския съвет след срещата му със служебния министър-председател Димитър Главчев.

Столтенберг и Главчев преди това присъстваха на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в София.

Беше отбелязано и увеличените разходи за отбрана на България през миналата година. Този финансов ангажимент отговаря на насоките на НАТО за отделяне на 2% от БВП за отбрана, което подчертава ролята на България като надежден партньор.

Дискусиите между Столтенберг и Главчев бяха съсредоточени около предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли, на която ще бъдат разгледани рисковете за сигурността и ситуацията в Украйна.

Столтенберг подчерта подкрепящата позиция на НАТО спрямо Украйна, като поясни, че помощта на алианса не е равнозначна на участие в конфликта. Вместо това НАТО има за цел да предотврати ескалацията на войната и подкрепя правото на Украйна на самоотбрана, без да търси конфронтация с Русия.

Столтенберг се застъпи за увеличаване на производството на въоръжение и по-силна роля на НАТО в глобалната сигурност, особено по отношение на Украйна.

Той подчерта необходимостта от по-координирана подкрепа за Украйна, като предложи НАТО да играе по-голяма роля в тази координация, за да гарантира отчетност и предвидимост.

Предстоящата среща на върха във Вашингтон се разглежда като решаваща възможност за затвърждаване на ангажимента на НАТО за подкрепа на Украйна.

Генералният секретар осъди нарушаването на международното право от страна на Русия чрез нейната агресия в Украйна, като потвърди правото на украинците да се защитават. Той също така подчерта засиленото присъствие на НАТО в Черноморския регион, включително бойни групи в Румъния и България, за подобряване на наблюдението и готовността в отговор на потенциални заплахи.

В обобщение, ролята на България в НАТО се отличава със силен ангажимент към разходите за отбрана и колективната сигурност, с акцент върху подкрепата на Украйна и поддържането на регионалната стабилност пред предизвикателствата.