Новини Светът

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Рафах

   
Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно заради Рафах

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във вторник след смъртоносния израелски въздушен удар в Рафах, Газа, пише NEWS.

Това предаде АФП, позовавайки се на неназовани дипломати.

Алжир, непостоянен член на съвета, е поискал провеждането на заседанието при закрити врата, за да се разгледа ескалацията на насилието и неговото въздействие върху цивилното население в Газа.

Въпросният въздушен удар е засегнал зона, за която се съобщава, че е безопасна, и при него са загинали над 40 цивилни палестинци.

Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор за спешна помощ (OCHA) Мартин Грифитс остро разкритикува твърдението на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, че смъртоносната атака срещу палестинците в Рафах е била "трагична грешка".

Грифитс подчерта, че последствията върху жителите на Газа е неоспоримо.

"Независимо дали нападението е било военно престъпление или "трагична грешка", за жителите на Газа няма спор. Това, което се случи снощи, беше най-новата - и вероятно най-жестоката - мерзост", заяви Грифитс.

Той подчерта, че наричането на инцидента грешка не дава никаква утеха на засегнатите. "Да го наречем "грешка" е послание, което не означава нищо за убитите, скърбящите и опитващите се да спасят живота си", посочи Грифитс.

Израелският въздушен удар по лагер за разселени палестинци в безопасната зона в Рафах доведе до смъртта на най-малко 45 души, включително жени и деца.