Двойно повече служители и ресурс впряга "Информационно обслужване" (ИО) АД за обработката на резултатите от вота. Днес "Информационно обслужване" АД направи демонстрация на софтуерните системи за компютърна обработка на данните от гласуването за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни 2024 г. Демонстрацията беше наблюдавана и от представител на ОССЕ, пише NEWS.

Камелия Нейкова, председател на ЦИК обясни, че са определени изискванията за компютърната обработка, а за изпълнител е определен ИО АД.

Александър Станев от ИО припомни и процеса на онлайн излъчванията на заседанията на РИК и преброяването на бюлетините. Направили сме сериозна подготовка за информационната сигурност, каза той. ИТ специалисти работят по обработката на данните и хората, които ще участват в изчислителните пунктове в момента се обучават. Процесът на обработката на данните включва сканиране на протоколите на СИК к РИК, както и изграждане на комуникация между изчислителните пунктове към ЦИК и РИК.

Тъй като избори 2 в 1 са нещо ново за компанията подготовката тече в пълна сила, стана ясно от думите му. Тъй като ще има преференции и за двата вота много повече информация ще се въвежда в изчислителните центрове. Данни ще се събират от близо 12 000 секции. Над 100 оператори ще работят на смяна само в Изчислителния пункт в ЦИК. Специалистите работят без възможност за външна намеса. През годините софтуерът многократно е усъвършенстван. Глобално в цялата компанията сме наели 2000 човека, каза и изпълнителният директор на компанията Ивайло Филипов.

Очакваме да се справим с огромното количество информация, подчерта той. За тези избори кандидатската листа за ЕП е еднаква за всички РИК-ове, за народни представители е различна. 50% повече в сравнение с предходния вот са регистрираните партии и коалиции. Повече са и кандидатите за депутати - с около над 2000. Затова ИО е предприело действия за увеличаване на състава, който ще обработва изборните резултати. Очакваме да се справим в законните срокове, увери Ивайло Филипов.

В сряда след вота ЦИК трябва да е излязла с резултат за евровота, а в четвъртък за НС. Поне двойно повече ще са служителите в ИО, за да се приключи с обработката в понеделник.