Новини

Наказват дисциплинарно всички отговорни за влаковия инцидент в София

   


Локомотивният машинист ще бъде отстранен от работа до приключване на разследването и на всички лица, отговорни за случилото се, ще бъде наложено дисциплинарно наказание. Това заяви пред БНТ управителят на БДЖ инж. Венцислав Славков, пише NEWS.

Думите му бяха по повод сблъсъка на маневрен локомотив и пътнически влак на Централната гара в столицата.

Славков посочи, че до удара в последния вагон на бързия влак за Пловдив-Димитровград се е стигнало поради ненавременни действия на локомотивния машинист.

По данни на самия локомотивен машинист му е прилошало и не е могъл навреме да реагира със спирачката на локомотива, поясни той.

Славков уточни, че повечето пострадали са служители на БДЖ - маневриста, маневрения стрелочник и служители на БДЖ от почистването.

Той бе категоричен, че в случая инцидентът няма общо с повредите, получили се с централизациите на Централна гара.

По негови думи в момента се провеждат две разследвания - от органите на реда, както и вътрешно разследване.

"Може да сте сигурни, че всички, които работят в железницата, минават всякакви тестове и всякакви профилактики. Така че, хващам се за коментар от вчерашния ден, че "железницата не е за аматьори", посочи на свой ред Марио Нинов - главен експерт в КТ "Подкрепа".

Според него въпросът е какво не се е направило, за да не се стигне до този инцидент.

"Всеки може да попадне в такава ситуация дори когато шофира автомобил да му стане лошо и да му прилошее. Въпросът е какво може да се направи така, че техниката и съоръженията да предотвратяват такива работи", отбеляза той и допълни, че "тоталната неангажираност на държавата в последните 30 години, крещящото недофинансиране на сектора води точно до такива случаи".