Коментари Новини

Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

   
Видеонаблюдение в реално време на изборите 2 в 1

На изборите на 9 юни ще има видеонаблюдение в реално време. Ще се заснеме и  преброяването на бюлетините, и съставянето на протоколите от секционните комисии, пише БНР.

Централната избирателна комисия реши, че броенето започва след обявяване на края на изборния ден - с изключение на тези извън страната, в лечебните заведения, домовете за стари хора, местата за изтърпяване на наказание и задържане под стража и в подвижните избирателни секции.

Както и на предходните избори, техническото и логистично осигуряване на видеонаблюдението и заснемането се извършва от правителството, като в секциите се осигурява интернет, необходим за излъчване на картина и звук. 

Записът от преброяването на гласовете и съставянето на протокола следва да е осигурен дори в случаите, когато по технически причини е прекъснато онлайн излъчването.

Устройството за видеонаблюдение се включва от председателя на секцията след обявяване на гласуването за приключило, и се изключва от същия, след като се подпишат протоколите на комисията от всички нейни членове.

Също правителството трябва да осигури високо ниво на защита от кибератаки и компрометиране на процеса, като използваните устройства не трябва да имат други рискови функции, например допълнителен софтуер. Използваната резолюция трябва да позволява разчитането или разпознаването на номерата на хартиените бюлетини и в бюлетината за машинно гласуване, както и начина, по който е гласувано.