Анализи Коментари Новини

Politicо за Борисов и Пеевски: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

   
Politicо за Борисов и Пеевски: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

Бившият премиер Бойко Борисов и санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски имат водеща роля преди изборите на 9 юни, пише по средата на предизборната кампания авторитетното брюкселско издание Politico. Препечатваме пълния текст.

Изборите в България следващия месец се свеждат до ролята на един магнат, който е подложен на санкции, и способността му да подкопае крехката демокрация в страната, пише OFFNEWS.

За критиците му - особено от реформистките, антикорупционни партии - медийният магнат и депутат Делян Пеевски се превърна в олицетворение на завладяната българска държава, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови институции в страната от ЕС и НАТО.

Николай Денков, министър-председател допреди месец, описва Пеевски като "най-голямото зло", което е сполетявало балканската страна с население от 6,5 млн. души.

Затова не е чудно, че една от основните политически битки около изборите на 9 юни зависи от влиянието на Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност. Лидерът на "Да, България" Христо Иванов твърди, че изборите трябва да прекъснат хватката на Пеевски и предупреждава, че „функционирането на републиката“ е поставено на карта.

 

Да се пребориш с Пеевски обаче не е никак лесно.

Бившият министър-председател Кирил Петков от антикорупционната партия „Продължаваме промяната“ разговаря с Politico в деня на старта на кампанията си в София и каза, че току-що се е сблъскал с "препятствие".

Жестикулирайки до прозореца на предизборния си офис, той говореше по телефона с представител на фирма за билбордове, която отказала да окачи серия плакати, които той току-що е поръчал.

„Какво имате предвид, че не можете? Ние сме ви платили за 500 плаката", пита Петков.

Проблемът бил в това какво е изобразено на предизборния плакат: На него Пеевски е изобразен на карикатура като футболист с крак върху тиква.

Плакатът е микрокосмос на националната политика. „Тиквата“ е прякор на Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ води убедително в социологическите проучвания. (Тиква е български жаргон за голяма, но куха глава, пише Politico.) С предупреждението „Ето кой печели, ако не гласувате“ посланието е ясно: Пеевски е подложил Борисов на ударите на ботуша си.

Проблемът на Петков е, че никой не иска да огорчи властовия брокер, чието влияние е повсеместно в медиите, включително в рекламния сектор.

Чувствителността по отношение на плакатите се появи отново вчера, когато ГЕРБ успешно лобира пред избирателната комисия да наложи свалянето на плакатите „Продължаваме промяната“, на които бяха изобразени снимките на Борисов и Пеевски, представящи ги като един и същ избор за премиер.

Борисов се върна

В момента ГЕРБ на Борисов води според социологическите проучвания и разполага с около 27% от гласовете. Пеевски - макар самият той да не е мюсюлманин - в момента води етническата турска партия в България - ДПС, която е на път да получи около 15%. На двамата с Борисов се гледа като на политически съмишленици в предизборната кампания, но големият въпрос е кой от тях наистина е начело и кой ще ръководи шоуто, ако успеят да сглобят коалиция след изборите. Завръщането на бившия пожарникар и бодигард Борисов на премиерския пост далеч не е невъзможно.

„Между Борисов и Пеевски има тънка и вкоренена сделка, която се състои в това, че г-н Пеевски има значителен контрол върху съдебната система и службите за сигурност, а г-н Борисов има стари грехове, за които се страхува, че [ще бъдат наказани], ако има реално работещи съдилища и прокуратура. Така че Борисов носи гласовете, а Пеевски гарантира, че сегашните институции не представляват риск“, каза Петков.

Общественото разочарование от корупцията е дълбоко, а гневът срещу Борисов и Пеевски помогна за подхранването на масовите антимафиотски протести през 2020 г. Предизвикателството пред реформаторите обаче е, че и ГЕРБ, и ДПС могат да разчитат на стабилни избирателни блокове, където хората чувстват, че работата им зависи от кметове и други служители от партиите.

И Борисов, и Пеевски са предпазливи да обявят публично съюз, но контурите на сделката се очертават. Пресслужбата на ДПС пусна весело съобщение - с етикет „Обещано и изпълнено!“. - за това как двамата успешно са си сътрудничили, за да гарантират работните места за енергетиците и миньорите. Борисов също така защити Пеевски от заканата за „най-голямото зло“ от страна на Денков.

Освен това Борисов е откровен за политическата аритметика в страната, като отбелязва, че числено надеждната група от турски и други мюсюлмански избиратели е точно причината, поради която има смисъл да се съюзи с Пеевски. „През годините винаги сме работили с ДПС, защото те са част от системата“, каза той, цитиран от БТА.

В класическа игра на политически дим и огледала обаче Пеевски твърди, че не е автоматичен поддръжник на връщането на Борисов на власт. „Кой е казал, че Борисов непременно трябва да управлява?“, закани се магнатът, като отново се опита да прожектира идеята, че той е този, който управлява дуото - с ботуш на тиквата, както би го изобразил плакатът на Петков.

ГЕРБ не са отговорили на молбата на Politico за коментар по въпроса.

Списъкът "Магнитски"

Санкциите на САЩ и Великобритания срещу Пеевски и други корупционни мрежи са забележителни, тъй като ЕС до голяма степен е заемал позиция на гледане на широкомащабните кражби в България, въпреки че голяма част от тях са свързани с кражби и злоупотреби със средства на ЕС. В много критикуван пропаганден удар за Пеевски, който се опитва да се отърси от стигмата на санкциите, той се срещна с посланиците на ЕС този месец на среща, която беше описана от ДПС като „сърдечна“.

За разлика от подхода с „детските ръкавички“ на Брюксел, Вашингтон директно обвинява Пеевски по силата на закона „Магнитски“, че ръководи схеми за подкупи и упражнява „контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“. Британската аргументация за своите санкции е подобна.

Пеевски обжалва санкциите „Магнитски“, като твърди, че те са наложени без доказателства.

Борбата за това кой контролира съдебната система и шпионската служба е в центъра на борбата за бъдещето на българската демокрация. Дългогодишното недоволство на борците срещу корупцията е, че службите за сигурност и съдилищата се използват за изнудване и че нито един водещ мафиотски кръстник не е осъден. Денков твърди, че страната е изправена пред шести парламентарни избори в рамките на три години, защото Пеевски е подкопал опитите на реформаторите да изкоренят корупцията в своето правителство - коалиция между ГЕРБ и реформаторите.

„Голяма част от проблемите, които виждаме, са именно защото той започна да командва процесите. Той започна да командва ГЕРБ, всъщност той искаше избори и ние отиваме на избори заради него", оплака се Денков миналия месец.

Обръщайки този разказ наопаки, Пеевски се представя като човека, който ще спаси българските институции от намесата на реформаторите.

Със сигурност няма да им позволя да унищожат българските служби, да унищожат българската правосъдна система. Тук го обявявам, защото винаги казвате, че има нещо задкулисно. Не! Няма да им позволя да унищожат държавата. Не аз, Делян Пеевски!

Хитър политически играч, който се стреми да маневрира към мейнстрийма, Пеевски също така тясно се координира с Борисов, за да представи проевропейски и пронатовски фронт срещу президента на България Румен Радев, който клони към Кремъл. „Нашата безпрецедентна подкрепа за Украйна е резултат от твърдото ни убеждение като евроатлантици“, каза той наскоро, като заклейми „нечовешката агресия“ на Москва.

Разделяй и владей

Докато предизборната надпревара навлиза във финалната си фаза, има и признаци, че Борисов се опитва да раздели двете основни реформаторски партии една от друга, като предполага, че би работил по-скоро с „Да, България“ на Иванов, отколкото с „Продължаваме промяната“ на Петков.

Хвърляйки колкото може повече политическа кал, Борисов се опитва да обвини партията на Петков, че е близка до прокремълската крайнодясна партия „Възраждане“ - което е диво обвинение, защото правителството на Петков играе водеща роля във въоръжаването на Украйна.

„Промяната“ не е нищо прогресивно, нищо ново, а борба за власт", каза Борисов на предизборно събитие в град Хасково.

Все пак самият Иванов изрази възражения да сътрудничи с участието на Пеевски където и да било в държавата, като заяви, че той трябва да бъде отстранен. „Това е основният въпрос за функционирането на републиката. Това е завръщането на империята на страха", заяви бившият министър на правосъдието пред БНР.

Борисов се нагърбва с това предположение, че просто ще приеме мафиотската култура: „Аз съм европейски политик, не искам връщане към мафиотските години“, каза той, цитиран от Mediapool.

На митинга на ГЕРБ в Хасково, на фона на саундтрака на „Thunderstruck“ на AC/DC, 64-годишният Албен Манджуков, бивш директор на енергийна фирма, заяви, че има надежда за бъдещето на България, макар хората да са озлобени и разделени повече от всякога.

"Тази препълнена зала показва, че нещата наистина ще започнат да се развиват в правилната посока. Преди три години нещата взеха връх... Къде е доказателството, че ГЕРБ е затънал в корупция? Ако никой не е обвинен, защо трябва да вярвам", каза Манджуков пред Politico.

Опонентите на ГЕРБ изтъкват, че има основателни причини никой никога да не бъде обвинен.