Новини Светът

Папата се извини за хомофобските си изказвания

   


От пресслужбата на Ватикана изпратиха позиция.

Папа Франциск се извини за хомофобската обида на среща във Ватикана при закрити врата, пише „Вашингтон Поуст“. Италиански издания твърдят, че главата на Римокатолическата църква е казал на италианските епископи да не позволяват на хомосексуални мъже да се обучават за свещеници, пише NOVA.

От пресслужбата на Ватикана заявяват, че  папата „никога не е имал намерение да обижда или да се изразява с хомофобски термини. Той поднася своите извинения на онези, които са се почувствали обидени".

Според вестника „Corriere della Sera” „в публични речи в Рим или по време на пътувания, често когато вдига поглед от написаното, Франциск казва най-интересните неща”. Главата на Римокатолическата църква изненада света няколко месеца след избирането си с думите: „Кой съм аз, че да съдя един гей?”.

Според „Corriere della Sera” е факт, че стилът на общуване на папата, толкова ежедневен и ефективен, го излага на рискове и му създава проблеми.

Изданието припомня подобна случка, отново по темата за хомосексуалността: „Папата каза, че ако едно момче не е сигурно относно ориентацията си, може да се нуждае от „психиатрична” помощ”.