Новини

Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в София

   
Тленните останки на цар Фердинанд пристигнаха в София

Тленните останки на цар Фердинанд вече са в София. Те бяха транспортирани от Германия до България с военен самолет съгласно приетото решение на Министерския съвет.

Тленните останки на цар Фердинанд бяха пренесени от град Кобург в София с военен самолет, който кацна пред правителствения ВИП на летище София. Ковчегът беше свален и пренесен от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която ще отпътува към дворец „Врана“.

Министерството на отбраната организира и осъществи транспортирането, а Министерството на външните работи координира тези дейности. Необходимите финансови средства се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет за 2024 година, информираха по-рано днес от Министерския съвет.

Решението на служебния кабинет е прието във връзка с писмо от инициативния комитет за връщане на тленните останки на цар Фердинанд, подписано от проф. дин. Петър Стоянович и доц. д-р. Ивайло Шалафов. Преди да предприеме действия, служебният кабинет се обърна за становище както към Народното събрание, така и към президента. Не бяха получени възражения от нито една от двете институции, след което МО и МВнР се ангажираха с транспортирането на тленните останки, припомнят от пресслужбата на кабинета. 

Траурната церемония започва в 15:30 ч. в дворец „Врана“ и е отворена за граждани.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. Първият цар от Третото българско царство лежи оттогава непогребан в криптата на църквата "Св. Августин". В понеделник с църковна служба жителите на Кобург се простиха с тленните останки на цар Фердинанд, преди да бъдат пренесени в София.