"Имаме мощна конкурентна среда, стабилитет на цените. В траен спад сме на цените, наистина с много малко, но тенденцията четвърти месец е в посока само надолу, без да се обръща нагоре. Всичко това се дължи на по-масовото предлагане на плодове и зеленчуци", пише БНР.
Това заяви пред БНР Владимир Иванов - председател на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.
При основните хранителни продукти имаме задържане на цените. Може би вече девети месец почти сме без промяна, отчете той и добави, че единственият продукт, който трайно тръгва надолу, е захарта.
"Цената на брашното е в постоянни граници, почти без изменение. Варивата също се успокоиха. По отношение на боб, ориз буквално повече от 9-10 месеца сме почти без промяна - като тенденция. Устойчиво, стабилно, динамично равновесие. Месото спрямо миналата година е с около 10% нагоре, но това е най-малкото, което можеше да се случи след това, което изживяхме като процеси през 2021, 2022 и 2023 г. до средата".
За млякото и млечните продукти Иванов посочи, че кашкавалът се стабилизира на около 17 лв. на едро, а сиренето - около 11 лв., което е почти без промяна спрямо нивата от миналата година.:
"С около 4% средно при кашкавал, сирена, масло имаме изменение в посока нагоре. Киселото мляко е с 2%, прясното мляко - с 6%. Това са нормални вариации".
Вносът на плодове и зеленчуци е неизбежен, напомни председателят на ДКСБТ. По думите му количествата на земеделските производства трябва да са значително повече. Имаме по-нисък темп на спада на цените в следствие на времето, подчерта той и добави, че климатът е най-мощният фактор, който влияе на плодовете и зеленчуците.
Инфлация няма как да няма, но въпросът е да е в малки проценти и доходите да я изпреварват, обясни Владимир Иванов. Според него след последните 3 години няма как да не виждаме такъв тип несъответствия:
"Пазарът е много стабилен. Интересът на търговците и на пазара преодоля геополитическите напрежения".
По думите му пазарът се развива. Това, което се наблюдава като процеси, е нормални икономически взаимодействия, отбеляза той.
Според него има какво още да правим по отношение на ефективност на нашата икономика и ниво на покупателна способност, както и по подобряване на търговските практики. По думите му това е най-чистата среда, която е почти близка до перфектната конкуренция. Външните влияние са сведени до 0, уточни експертът и изказа мнение: "Дори да искате да манипулирате пазара, няма как да го направите".
В заключение Иванов обобщи, че пазарът е в много добро, устойчиво, динамично равновесие и всичко е плод на сблъсък между търсене и предлагане.
Той апелира хората да пазаруват със съзнание и информирано.
Председателят на ДКСБТ очаква тенденциите да се запазят и през летните месеци. Той очаква намаляване на цените на пресните плодове и зеленчуци, характерни за сезона, като пиковите точки за най-ниски стойности предвижда да са през юли и началото на август.
Репортажа на Кирил Фалин и цялото интервю на Диана Дончева с Владимир Иванов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.