Коментари Новини

Иван Костов: Властовият модел на ГЕРБ е в криза, опитват се да я представят за национална

   
Иван Костов: Властовият модел на ГЕРБ е в криза, опитват се да я представят за национална

"В момента има реален икономически растеж, нарастване на доходите, което изпреварва инфлацията, намалява безработицата. Макар и бавно, се наблюдава спад на броя на хората, живеещи в бедност. След силно забавяне в периода 2008 - 2021 г. последните три години бързо приближаваме до средното европейско ниво по реално потребление. За каква криза говорят от ГЕРБ?".

Това коментира бившият премиер Иван Костов в четвъртък вечер, когато ДСБ отпразнува 20 години от създаването си.

Според него ГЕРБ говори за криза, защото, всъщност, властовият модел на партията на Бойко Борисов е в криза.

"От три години не могат да делят порциите, а без парите на европейския и българския бюджет, мафиотското статукво не може да се поддържа. Техният властови модел е в криза, която се напъват да представят като криза на българските граждани. Правят го, защото трябва на всяка цена да се върнат на власт. Ще гласувам срещу връщането на това мафиотско статукво. Ще гласувам кризата му да го унищожи."

В изказването си Иван Костов цитира част от учредителните документи на ДСБ и каза, че времето е потвърдило анализа на тежките политически, социални и властови пороци, направен още преди две десетилетия.

Според него ДСБ е партията, чиито идеи са нужни, ще надживеят мафията и ще бъдат осъществени. "Нашият свят никога няма да изчезне. Защото ние сме отговорни не само за себе си, а и за своите семейства, за своята местна общност, за страната си, за Украйна, защото е нападната и за евроатлантическите ни съюзници. Няма да позволим този наш свят да изчезне, защото друг свят нямаме. Както и няма да се примирим да живеем в една държава на мафията", каза още Костов.

Според настоящия председател на ДСБ Атанас Атанасов идейният проект за бъдещето, с който е поставено началото на партията, днес изглежда споделен от повечето партии и мнозинството от избирателите.

"По този начин ние се превърнахме в първите, които погледнахме отвъд прехода, посочихме новите цели и предизвикателства пред България; предложихме техните решения", каза той.

"Преди 20 години обещахме три много прости неща - да откъснем България от прегръдките на мафията, която я задушаваше. Обещахме да предложим нов прочит на десницата в България, прочит от 21-и век, след като целите от 20-и век бяха постигнати от управлението на Иван Костов. Обещахме България да бъде силна в обединена Европа", каза кандидатът за евродепутат и бивш председател на ДСБ Радан Кънев.