Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Новини от „друг“ свят

Открита е най-отдалечената галактика

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ откри най-отдалечената известна галактика, съществувала 290 млн. години след Големия взрив, съобщава АФП. Според астрономите, ако Вселената е двучасов филм, тя е от първите две минути и половина. От изображенията става ясно, че галактиката е с диаметър 1600 светлинни години, а масата й е няколко стотици милиони пъти по-голяма от тази на Слънцето. Анализът на светлинните емисии показва наличието на кислород - още едно изненадващо откритие, което сочи, че няколко поколения много масивни звезди са изживели живота си преди галактиката.

Гигантски сираци в Космоса

Седем нови планети-сираци, които се движат в космоса, но около тях няма звезди, откри европейският космически телескоп "Евклид". Те се намират в мъглявината Орион, на около 1500 светлинни години от Земята, но за разлика от нея не познават ден и нощ, сезони и години. Учените обаче смятат, че на някои от тях може да има форми на живот. Планетите са газови гиганти, всяка от които с маса четири пъти, колкото тази на Юпитер.Испанският астроном Едуардо Мартин сравни откриването им с намирането на "игла в копа сено", защото не отразяват светлина от близка звезда, съобщи АФП.

Течна вода на Плутон

Повърхността на планетата джудже Плутон, скована от температура минус 220 градуса, е покрита с пластове азотен лед. Данни от космическия апарат на НАСА New Horizons обаче показват, че под замръзналата повърхност може да има дълбок и плътен океан от течна вода, който е по-дълбок от кората на планетата. Плутон се отличава с липсата на екваториална изпъкналост, а ледената му повърхност изглежда напукана, може би от течна вода, която се разширява и замръзва под азотния лед. Според учените няма достатъчно доказателства, че тя съществува под повърхността му, но океанът може да се е образувал въпреки твърдата вътрешност на планетата.

Жп линия на Луната

HACA проектира изграждането на Луната на жeлeзoпътнa линия c мaгнитнa лeвитaция, която да изпoлзвa бeзмoтopни poбoти. Обopyдвaни c ĸoличĸи, те щe пpeнacят пoлeзeн тoвap c paзличнa фopмa, тeглo дo 33 ĸг и cĸopocт oт пoлoвин мeтъp в ceĸyндa. Cиcтeмaтa ще превозва дo 100 тoнa нa дeн лyннa пoчвa, cтpoитeлни мaтepиaли и oбopyдвaнe зa acтpoнaвтитe, paбoтeщи в бъдeщитe бaзи. Рeлcитe щe ce paзгpъщaт диpeĸтнo нa пoвъpxнocттa ĸaтo ĸилим. Така ще бъдат преодолени сегашните затруднения, които пpaшнaтa и нaпyĸaнa пoвъpxнocт нa Луната създава за paĸeтитe и ĸocмичecĸитe ĸopaби при тpaнcпopтирането нa тeжĸи тoвapи.

Ще лети сателит от дърво

Първият сателит, произведен от дърво, ще бъде изстрелян с ракета на SpaceX през септември от космическия център "Кенеди" към Международната космическа станция, съобщи БТА. Устройството, направено от магнолия, с форма на куб 10 см от всяка страна, е разработка на университета в Киото и на компанията "Сумимото форестри". Учените очакват дървото да изгори напълно при навлизането в атмосферата, което ще предотврати образуването на метални частици при завръщането на Земята. На станцията ще бъдат тествани здравината и издръжливостта на сателита при екстремна промяна в температурите.

Проектира се най-голямата ботаническа градина 

След серия мегапроекти саудитският принц Мохамед бин Салман Ал Сауд поръча най-голямата в света температурно-контролирана ботаническа градина, която ще се простира на над 2 млн. кв. м площ в пустинята. Амбицията е тя да се превърне в световен водещ център за изучаване на климатичните промени, в който ще бъдат пресъздадени 400 млн. години еволюция на растителния свят на Земята. Проектът, който ще се захранва със слънчева енергия и рециклирана вода, предвижда седем тематични градини с над 1400 вида растения. Очаква се да бъде готов до есента на 2025 г. и да посреща годишно над 3 млн. души. В централната част ще има куполна сграда с 90 хил.кв. м площ, оформена като два взаимосвързани полумесеца, всеки от които ще позволява на посетителите да пътуват във времето през различни ботанически епохи. 

Птици броят на глас

Враните са едни от най-интелигентните животни в света, но сега изследователи от Университета в Тюбинген, Германия, откриха, че те могат и да броят на глас като децата, съобщава Мейл онлайн. При експерименти е установено, че птиците контролират броя на вокализациите си, който достига до четири в отговор на сигнали. Тази способност на враните вероятно е еволюционен предшественик на истинското броене. Предишни изследвания установиха, че те са умни като маймуните, имат логистично мисленеспособности да се разпознават в огледалото и да изпитват емпатия.

Започва „парадът“ на планетите

На 3 юни шест планети ще се подредят в една линия под ъгъл 25 градуса спрямо хоризонта и ще се скупчат в малък сектор на Слънчевата система. Повреме на „парада“ към Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун ще се присъедини Марс и всички ще се появят заедно от едната страна на Земята и ще я придърпват към себе сиПромените в силата на гравитационното поле ще повлияят върху движението на литосферните плочи, от които е изградена земната кора. Движейки се бавно, те се ще опират една в друга, натрупвайки напрежение, което при изхвърляне, предизвиква земетресение.

Учените припомнят, че вулканът Ел Чичон, спящ от 220 хил. години, изригна няколко дни след големия „парад на планетите“ на 10 март 1982 г., убивайки 2 хилдуши. Според тях сега ситуацията е по-тежка, тъй като „парадът“ ще бъде в пика на 11-годишния цикъл на Слънцето, който причинява тежки магнитни бури. Слънцето беше толкова активно преди някои от най-големите катаклизми в историята: през 2004 г. преди цунамито в Индонезия, земетресението от 8,8 по Рихтер в Чили през 2010 г. и в Япония през 2011 г. Слънчеви изригвания са регистрирани и преди земетресението в Турция миналата година, информира Блиц.

Невидимо злато“ за 24 млрд. долара

Най-голямата концентрация на злато на Земята се намира в планинската верига Витватерсранд в Южна АфрикаОт XIX век досега са добити около 50 хил.тона, което е около 40% от златото на планетата. В най-дълбоката мина Мпоненгкоято е на дълбочина 4000 м, миньорите работят при 50-градусова жега. Научно изследване на металурга Стив Чингвару от Зимбабве установи, че поради изчерпването на запасите от руда с висока концентрация на злато,обработката на остатъците от нея може да се превърне в доходоносен бизнес. Неговите изчисления показват, че в минните отпадъци може да има 460 тона от това „невидимо злато“ настойност 24 млрд. долара. 

Вода от въздуха

През 2016 г., когато тежка суша връхлита индийския град Кожикод, жителите му разполагали само с по две кофи вода на ден. Това предизвиква студентаСвапнил Шривастав да търси решение на проблема."Вдъхновението ми дойде от "Междузвездни войни", където имаше устройство, извличащо вода от въздуха. Помислих си защо да не опитамказва той.Няколко години по-късно с негов колега създаваттехнологияизползваща атмосферни водни генератори, които извличат вода от въздуха, освобождават влагата и тя се кондензира в питейна вода. Всяко устройство генерира около 2000 литра, а целият процес отнема приблизително 12 часа. 

Прародителите на копитните животни

Изчезването на динозаврите преди около 66 млн.години след сблъсък с астероид променя животинския свят на Земята. Сухоземните екосистеми били опустошени, а дребните бозайници заели освободените екологични ниши. Отначало те били много примитивни същества, но в хода на еволюцията станали по-сложни и по-големи. Наскоро в американския щат Колорадо бяха намереникостите на малко и симпатично на вид същество, от което са еволюирали съвременните крави, прасета и елени. Размерът на прародителя на съвременните копитни животни бил колкото на плъх, а теглото муоколо 455 грама. Макар и малко, древното същество успяло да еволюира и да се превърне в прародител на огромните животни, защото вече я нямалозаплахата от кръвожадните динозаври. 

Ядрено съоръжение без прецедент

Бивш учен от ЦЕРН, работещ в компания за ядрен синтез, е разработил нов подход, който може да намали радиоактивността на ядрените отпадъци с 80%. Новата технология използва превръщането на даден елемент в негов изотоп или в друг елемент. Спомощта на ускорител на частици се използва слабо радиоактивен елемент като торий, който да се трансмутира в изотоп на урана. Ускорителят е свързан с инсталация за ядрено делене, където новополученият уран може да бъде преработен веднагаЯдрено съоръжение, задвижвано от новата технология, може да бъде изключено за две милисекунди, което е без прецедент.

Пикник за 4000 хил. души

Най-известният булевард в Париж - "Шан-з-Елизе", се превърна в място за пикник. Близо 4000 души, избрани чрез жребий, опитаха безплатно деликатеси, приготвени от топ готвачите на френската столица. Осем временни кухни бяха разположени по протежение на булеварда. Храната беше доставена от ресторанти, намиращи се на "Шан-з-Елизе", сред които известните "Фуке" и "Макдоналдс", съобщи БНТ.  Гигантска покривка с размери 4212 кв. м, произведена от 100% рециклирани влакна, покриваше булеварда от Триумфалната арка до кръстовището с булевард "Джордж Пети". 

Робот чисти пирамидата на Лувъра

35 години след официалното ѝ откриване, прочутата пирамида на Лувъра - най-посещаваният музей в света, се съревновава с Айфеловата кула и Триумфалната арка за титлата на най-разпознаваема забележителност на Париж.Структурата от стъкло и метал, проектирана от родения в Китай архитект Йау Минг Пей, се намира на върха на подземното фоайе на Лувъра. С квадратната си основа и височина 21 м, пирамидата е малко копие на Хеопсовата в Гиза. В нея има 1800 кв. метра стъкло - 675 части с форма на ромб и 118 триъгълниказакрепени на структура от 6000 метални пръта, което увеличава общото тегло на пирамидата до 200 тона. За миенето на наклонената конструкция се грижи робот с размерите на две кутии хляб, който се изкачва по релсизакрепен към стъклото чрез вендузи. 

Милиони срещу запознанство

Турски тв звезди получават предложения за милиони от богаташи от Близкия изток, само за да се запознаят или да вечерят с тях. Невинаги обаче теизкушават актьорите. Например Къванч Татлъту отказал да приеме сумата от 350 хилевро, за да участва в откриването на нов магазин в Кувейт. Предложението включвало и изпращането на частен самолет, който да откара турската звезда за събитието. Сериалите с участието на Татлъту са добре познати в целия Близък изток и се радват на милиони почитатели. В България той е познат най-вече с ролите си в "Забраненият плод", "Перла", "Двама завинаги", "Север Юг", припомня БТА.

Джан Яман отхвърлил цяло състояние, предложено му от семейство в Дубайсамо за да се запознаят с него. Но пък Бурак Йозчивит често пътува в Близкия изток за откриване на обекти и приеми. Наскоро той вечеря с 80 богати дами в Кувейт, сред които съпруги на шейхове. У нас той е познат с ролите си в "Черна любов", "Великолепният век", "Чучулигата", "Ти си моят дом" и др.