Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

27 май- 02 юни 2024

Тежко, брате, се живее 
между глупци неразбрани; 
душата ми в огън тлее, 
сърцето ми в люти рани.

Христо Ботев, в. „Дунавска зора“, 12.01.1868 г.

Свободата не е традиция, а отговорност

Днес отново се стичаме във Враца, за да почетем Ботев и падналите за нашата свобода. Правим го от сърце и по традиция, но свободата не е традиция, тя е отговорност и позиция, дела и нерядко саможертва, заяви президентът Румен Радев в словото си на 1 юни на тържественатазаря-проверка по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Героичните жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват, отбеляза той.

Ден като днешния не е повод за патос, а повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията – още ли свестните у нас считат за луди, още ли глупецът всеки почита, още ли народът го смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина се скитат немили-недраги, посочи държавният глава.

Поклон от Околчица

На 2 юни България почете паметта на Христо Ботев и героите, загинали за свободата на отечеството. Близо 1800 души извървяха пътя по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица във Врачанския балкан, където се състоя всенародното преклонение пред паметта на героите. 

Друга личност като Ботев няма

От борда на кораба „Радецки“ Ботев пише до капитана Енглендер и пътниците: „Ние молим господа пасажерите да не се безпокоят никак и да останат спокойни… Колкото до Вас, господинкапитане, аз имам тежката длъжност да ви поканя да поставите парахода на моето разположение до самото ни слизане, като в същото време ви заявявам, че и най-малката ваша съпротива ще ме постави в печалната необходимост да употребя сила въпреки волята ми – да си отмъстя за отвратителното приключение върху парахода „Германия“ в Русчук през 1867 г. 

И в двата случая нашият глас за бой е следният: 

Да живее България! 

Да живее Франц Йосиф!

Да живее граф Андраши! 

Да живее християнска Европа!“

 

1876, 17 майХр. Ботьов, на парахода

Години след тези слова, родени в плаващия „Радецки“, се появиха „български патриоти“, които приковаха случая „Радецки“ към първия „терористичен акт“ в световна история.

Где им е гробът днес никой не знай, писа Пенчо Славейков за Ботевите четници. Допълва го Иван Вазов: „Сред пустинния Балкан“. Еднозначно (за кой ли път!) писа проф. Атанас Семов: „Друга личност като Ботев в Европа няма“.

На 9 юни кажете своята истина 

Прогнози

„Медиана“: ГЕРБ е на първа позиция с 28.6%, като увеличава дистанцията си до 14% с втория - „Възраждане”. Битката за второто място ще бъде оспорвана. Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2%, като и ДПС, и „Възраждане” имат скрити „козове” от социологически изследвания. За ДПС това са изселниците в Турция и традиционните за тази партия механизми за контрол и активизиране на своите избиратели. „Възраждане” има значим скрит протестен потенциал, който не се отчита дори в екзит пол. ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ/трето място, но засега ерозията в доверието към тях продължава. Сигурни за присъствието си в следващия парламент са и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще излъчи и евродепутат.

„Синя България”, „Левицата” и „Солидарна България”запазват сериозни шансове за влизане в парламента, но все още са под 4%-ната бариера. От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход”, „МЕЧ” и ВМРО.

Коментари

Далаверата секна

Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер. Всички западни партньори ме питат ще има ли стабилно правителство, но никой не иска да вземе властта. В момента битката е кой да е яростната опозиция. Затова се дамгосват всички възможности. Едно злорадство как първата и втората партия не могат да управляват. ПП искат с 40 депутати да управляват. Пробвахме - не стана. Кампанията на ПП-ДБ ликвидира възможността за правителство център дясно. ПП-ДБ се готвят за протести, а не за управление. За какво да правим дебати? За това, че ще продължим да взимаме заеми, за да даваме на пенсионерите. ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на това? Затова е този сарказъм сега, защото далаверата секна. Знам къде е отивал кешът на ПП, в кои медии. (Бойко Борисов на предизборна среща в София)

Хората са наш мощен гръб

Никого не чакаме да ни кани за каквото и да било. Ние ще решаваме кого да подкрепяме. Повече никой няма да вкара ДПС в ъгъла. Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят. Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са министри и ще решаваме дали искаме или не искаме да дадем нашата подкрепа. Намираме се в исторически момент и за държавата, и за нашата партия. Хората са наш мощен гръб. Повече никой няма да може да направи нашите хора втора класа - те са първа класа. Те са като всички - достойни български граждани. (Делян Пеевски пред актива на ДПС в Кърджали)

Като на научна конференция

Кампаниите вървят вяло, има такива, които са от миналия век. Само един е начинът, който столетия не се променя - директната среща с хората. Но политиците се държат като на научна конференция, заменят политиката с глас по мегафона или с бързо минаване през публични места, колкото да се снимат и да се покажат в социалните мрежи, че са били тук и там. И да не ни поставят нас, гражданите, като глупаци, че всичко може да им мине. Вотът е решаващ, защото от него зависи как ще се подредят политическите сили в НС и какво правителство ще имаме или пак ще отидем на избори.  (Доц. Татяна Буруджиева, БНР)

Липсват политическите дебати

Предизборната кампания започна зле и върви все по-зле. По националните медии няма политически дебати по проблемите на обществото. Лош и калташки спектакъл. Политическа пошлост и мошеничество. Унизяват умните и възпитаните. Вилнеят политическите полуидиоти, циници, двуличници, манипулатори. Тежка, отчайваща, мрачна криза на българското общество. България се затрива от безхарактерност, липса на политическа и демократична култура. Настъпват времена на небивали изпитания. Покварата е нашият всесилен враг. Но не всичко е загубено, ако има ближни, които не са в плен на безразличието и нихилизма. Не сме загубени, ако има синове и дъщери, които обичат майка си. Който обича майка си, обича и родината си. А който обича майка си и родината си, гледа на другите като на ближни. Повече от всякога по-рано е нужна солидарност срещу злото! (Из коментар на проф. Георги Фотев, Дневник)

Лидерски сблъсък няма 

Не може да убедиш избирателите колко си добър и способен, като обясняваш колко лош е другият. Изненадите се появяват най-често в последната седмица. Но до този момент няма нещо, което ще избухне. Лидерски сблъсък няма и не може да има, защото няма лидери в идеологическия смисъл на думата. Има умора както в политиците, така и в избирателите от този постоянен режим на предизборни кампании. (Доц. Александър Христов, „Хоризонт“)

Все повече стават неподготвените

В политиката влизат все по-неподготвени и незнаещи хора, а когато има безинтересни хора, които правят безинтересни и неадекватни политически послания, е нормално да спада интересът към политиката. Нашите политици все по-малко слушат какво казват хората, а все повече говорят. Това води до самообожествяване. Те имат проблем с фактите и истината. ДПС практически е в официалната зона на българската политика. ГЕРБ и ДПС са в режим на партньорство от поне две години и няма да е изненада, ако следващата управляваща коалиция е именно ГЕРБ-ДПС. (Политологът Димитър Аврамов, ''Сега'')

Имам планове за още 100 г., ако случайно Господ ме забрави

Това заявява Нешка Робева пред в. Уикенд“ навръх рождения си ден. На въпроса ще гласува ли са 9 юни, легендата на българския спорт отговаря: 

- О, да, непременно ще гласувам. Ще пусна бюлетина за партия, коалиция или личност с доказана компетентност, а не за политики и управници от последните години. Ако и други избиратели направят като мен, поне ще затрудним онези, които доказаха, че са неспособни, продажни и сервилни. Тях освен за бездънните им джобове, за нищо друго не ги е еня. Това, което се върши пред очите ни, тази грубост, простащина и безпардонност, мачка всички ни. 

Несъгласията не са от вчера

Денков казва за нас с Пеевски "ония двамата". Кой си те, бе? За тебе сме г-н Борисов и г-н Пеевски, ние сме те направили премиер. Извадих никому неизвестен човек и го направих премиер, а той едно "мерси" не каза. Много моля да не се злоупотребява с нашите светли образи. Бях 11 месеца с него, не искам да съм повече с него. Не искам да съм с него на един плакат. Аз съм господин за тебе, не съм "ония" и "оня". И когато изкараш повече гласове от мен, тогава можеш да имаш претенции. Денков беше назначен от нас за премиер, той и партията му не са спечелили изборите(Бойко Борисов в Шумен)

Един въпрос - различни мнения

Декларациите, че България няма да изпраща войски в Украйна не значат нищо, ако някоя друга държава от НАТО провокира пряк сблъсък с Русия, каза президентът Румен Радев пред журналисти в Швейцария, където бе на посещение. Според него има ескалация на конфликта и като реторика, и като действия. Държавният глава призова политиците, които през живота са стискали в ръка "само детско пистолетче", да се допитат до експерти преди да взимат решения. "Аз призовавам всички депутати и политици, които вземат решения за изпращане на оръжие и ескалация, да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България", каза Радев.

НАТО е отбранителен съюз и няма никакви планове за участие в конфликта между Русия и Украйна, коментира в Козлодуй служебният министър-председател Димитър Главчев думите на президента. Никоя от страните от НАТО няма намерение да напада Русия. Това беше подчертано от генералния секретар Йенс Столтенберг, каза още Главчев. 

България се придържа към Устава на ООН по отношение на помощта за Украйна. Всичко, което сме изпратили, има изключително отбранителен характер. БТР-ите се използват за вътрешна отбрана, както и патроните, затова няма смисъл да налагаме ограничения. Не споделям мнението на президента Радев, че всички страни членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени в конфликта между Москва и Киев. (Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, Би Ти Ви)

Обрат в позицията на САЩ

САЩ разрешиха на Украйна да използва доставени от тях оръжия за удари на територията на Русия, но само в близост до подложения на тежък обстрел украински град Харков, заяви държавният секретар Блинкен. Решението е обрат в позицията на президента Байдън, който досега твърдо отказваше да позволи на Украйна да използва американско оръжие за такива удари, и е първият случай, когато американски президент разрешава ограничен военен ответ по артилерийски и ракетни бази и командни центрове в териториалните предели на противник, които има ядрено оръжие. 

Бойко Борисов се обяви категорично против използване на западно оръжие от Украйна за атака на руска територия.  "Споровете дали това оръжие може да атакува Русия - естествено, че това не трябва да се допусне, защото ще предизвика адекватен удар срещу нас", заяви той на предизборна среша на ГЕРБ в НДК. 

ЕС няма да решава дали доставените на Украйна оръжия да се използват за поразяване на цели в Русия. Всяка държава от ЕС сама трябва да вземе това решение и да поеме отговорност, заяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Германия даде цялостно разрешение да се ползва нейно оръжие, съобщи "Шпигел". Италия не би разрешила оръжия, които дава на Украйна, да се използват на руска територия, заяви външният министър Антонио Таяни. Дания потвърди разрешението си дарените от страната изтребители Ф-16 да нанасят удари по военни цели и на руска територия, съобщи външният министър Ларс Расмусен. Турция не иска НАТО да участва във войната в Украйна, заяви външният министър Хакан Фидан.

Русия не блъфира

Когато говори за възможността да използва тактически ядрени оръжия срещу Украйна, Русия не блъфира. Конфликтът на Москва със Запада се развива според най-лошия сценарий и никой не може да изключи ескалирането му до последния етап, коментира зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев.

Илюзии и рискове

Ние си подхранваме илюзии, че Путин ще се вслуша в аргументите на НАТО. Забравяме, че Русия е ядрена държава, която смята, че сигурността й е заплашена. Много наивно считаме, че Путин и Русия не забелязват кой съдейства за ескалация на войната. Открива се пътят към война между Русия и НАТО и никой не може да каже какви средства ще се използват в този конфликт. Самото водене на военни действия в непосредствена близост до България крие огромни рискове тя да бъде въвлечена по-непосредствено. Фактът, че се изгражда такава база на територията на Румъния близо до нас, вещае много сериозни промени в инфраструктурата в Източна и Югоизточна Европа. Това определено предписва черноморските ни пристанища да станат военноморски преди всичко. (Проф. Динко Динков, из интервю за marica.bg)

На сантиметри сме…

Европа навлезе в междинния етап на подготовка за война с Русия. На сантиметри сме от унищожението. Световната война може да избухне неочаквано и може да е по-близо, отколкото изглежда. Ключовият въпрос е кой трябва да преговаря с Путин. Решаващите преговори няма да бъдат между Украйна и Русия, а между САЩ и Русия. Те не само биха могли да сложат край на войната, но и да създадат някакъв вид система на сигурност. Украйна не е независима държава и ако не беше получила финансиране от САЩ и ЕС, нямаше да може да продължи войната. (Унгарският премиер Виктор Орбан, радио "Кошут")

България ще продължи да подкрепя Украйна

Парламентарната асамблея на НАТО прие на заседанието си в София декларация на Украйна да се позволи да използва изпратената ѝ военна помощ за удари по военни цели на руска територия. НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира. Трябва да разработим нови планове за отбрана и да гарантираме, че имаме по-голяма бойна готовност и нови способности за възпиране, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. 

България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо. НАТО остава гарант за сигурността и просперитета на България, посочи служебният премиер Димитър Главчев. 

Скандал "Сребреница" няма

Това заяви пред журналисти служебният премиер и външен министър Димитър Главчев за скандала с резолюцията на ООН за клането в Сребреница. Има официална позиция чрез гласуване на българския представител на ООН и не знам защо се пропуска този факт и се преминава към работни документи, които са в процес на вземане на решения. България има изразена позиция по повод "Сребреница" и тя е „за“, уточни премиерът и отказа да коментира криминалното изтичане на работни документи в незавършена фаза.

Сръбският президент Вучич призна по тв „Хепи“, че имал обещание България да заеме позиция „въздържал се“ за резолюцията на ООН за Сребреница. „Изненадах се. Пет минути преди заседанието вярвах, че България ще се въздържи. Трябваше да се случи нещо, за което се договорихме, сега няма да влизам в детайли, но нещо стана и не стана“, каза той, без да уточни кой от България му е обещал това.

Църковни новини

Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може да има съслужение с петима високопоставени български духовници(Пловдивският митрополит Николай, Старозагорският митрополит Киприан, Доростолският митрополит Иаков, Величкият епископ Сионий и смолянският епископ Висарион). Причината е, че те са "встъпили в църковно общение с разколници", защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с "представители на една от украинските разколнически групи". 

В Светия синод не знаели за пътуването до Истанбул и няма решение за това, съобщи пред БНР Ловчанският митрополит Гавриил.

За разкол се готвят членове на Светия синод, научи „Филтър“ от отлично информирани източници с духовен сан. Причината са последните събития около гласуването за Сливенски митрополит и предстоящия избор на патриарх. Все по-силни позиции заема Пловдивският митрополит Николай, който успя да наложи епископ Арсений за владика на Сливен, Бургас и Ямбол – най-богатата епархия в страната с имоти за над 3 млрд. лв - и на практика управлява тази империя.

Допълнение. През 1992 г. шестима от митрополитите обявиха избора на патриарх Максим за порочен и нищожен, основаха алтернативен синод и избраха митрополит Пимен за патриарх. След 18 г. те се покаяха и се върнаха в Светия синод. 

На 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх. На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него, обясни митрополит Антоний по „Хоризонт“.

Държавата покрива дефицита

Тотално сбърканата българска енергетика ще получи нова помощ от бюджета. Служебният кабинет реши да налее "животоспасяващи"  450 млн. лв. във фонда "Сигурност на електроенергийната система", който се очаква да достигне половин милиард лева. Драмите около него започнаха още при предното правителство, защото се оказа, че приходите са били неправилно разчетени и надценени, а разходите си вървят, пише „Сега“. Фондът се пълни с различни вноски, вкл. от продажби на въглеродни емисии, вноски от "Лукойл Нефтохим" и др., а събраните средства отиват за ценови еквилибристики, чиято цел е да не се стигне до голямо поскъпване на тока на регулирания от КЕВР пазар.  

Държавата ще покрие дефицита от близо 450 млн. лв. във фонда, за да не се отрази на цената на битовия ток от 1 юли, обясни на брифинг в МС служебният енергиен министър Владимир Малинов. 

Първа копка на детската болница

Със събарянето на старите сгради в събота започна изграждането на Националната детска болница в столичния кв. "Горна баня" в присъствието на служебния премиер Димитър Главчев. Той съобщи, че вече няма съдебни обжалвания и започват реални действия по изграждането й, а първата копка символично се прави в Деня на детето - 1 юни. В началото на следващата година трябва да има готовност за проектиране и строеж, а до 3-4 г. болницата да е готова, каза здравният министър Галя Кондева, а регионалният министър Виолета Коритарова увери, че ще има бърз и лесен достъп до нея със завършването на софийския околовръстен път.

Най-после! 

Ударно започва изграждането на участъка от магистрала "Струма" на отбивката за Банско, Разлог и Гоце Делчев, за да се намали задръстването, което се получава при сливането на трафика от Кулата. В участъка с дължина между 500 и 600 метра има и частни имоти, които държавата трябва да изкупи, но строителните дейности на някои места започват. Очаква се до началото на летния сезон изграждането на отсечката да бъде завършено.

Лесни заеми, високи цени

Банките продължават кредитната си експанзия, въпреки предупрежденията на БНБ за задлъжнялост на населението и невъзможност на голяма част от домакинствата да обслужват заемите си при по-осезаемо вдигане на лихвите. Наред с това са и критиките на икономистите към прекалено лесния достъп до заеми, особено жилищни, което надува ценовия балон и изкривява пазара на имоти.

Само през април банките са отпуснали потребителски заеми на домакинствата в размер на 960.9 млн. лв. - рекордна месечна сума, дори и да се изключат от тях 133 млн. лв. предоговорени и рефинансирани заеми. На годишна база, спрямо април 2023 г., ръстът на раздадените потребителски заеми е 44%. Още по-впечатляващ е ръстът при жилищните кредити - 60.5% за една година. Ако се изключат рефинансираните през април ипотеки за 196.1 млн. лв., ръстът на новите жилищни заеми спрямо миналата година е още по-голям - 73%. („Сега“)

Като демографска пустиня

През 2021 г. 39.3% от територията на България,която обхваща 43.6 хил. кв. км., могат да бъдат определени като демографска пустиня“, къдетонаселението е под 10 души на кв. км. Тази цифра представлява площта на развити държави с изключително развито стопанство като Нидерландия и Дания. През 2001 г. 25% от територията на страната ни е демографска пустиня, което означава почти 15% увеличение на тези територии. Почти в 217 от 265 общини има ядра на "демографски пустини". (Доц. Николай Цеков от Института за изследване на населението и човека при БАН, на пресконференция)

Разни хора, разни заплати

Брутната месечна заплата на евродепутатите е 10 075 евро, а чисто около 7800 евро или 15 600 лв. Минималната заплата у нас е 933 лв., а средната 2200 лв. Това означава, че евродепутатската заплата се равнява на 16,7 минимални български заплати и малко над 7 средни месечни заплати. С една месечна заплата на евродепутат, едно тричленно семейство може да се издържа 6 месеца, а с две – да покрива основните си нужди за цяла година. Евродепутатите имат право на пенсия при навършване на 63 г., която е 3,5% от заплатата им за всяка пълна година трудов стаж и една дванадесета от заплатата им за всеки следващ пълен месец, но не надвишава общо 70%. (businessnovinite.bg)

Смениха горивото на атомната ни централа

АЕЦ "Козлодуй" ще прекрати договора с Русия за доставка на ядрено гориво. Наличното руско гориво ще се използва за резерв. Това обяви изпълнителният директор на централата Валентин Николов, след като на 28 май бе поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от "Уестингхаус" в пети блок, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. 

"Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от "Уестингхаус". Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия", каза служебният премиер Димитър Главчев. „В 50-годишната история на АЕЦ "Козлодуй" за първи път централата ще работи с алтернативно гориво“, посочи служебният енергиен министър Владимир Малинов. 

Внимавайте за ядреното гориво

Русия отправи предупреждение към страната ни след въвеждането на американско ядрено гориво в АЕЦ „Козлодуй“. Директорът на АНО „Атоминфо-центр“ Александър Уваров, цитиран от „Фокус“, заяви, че необоснованата замяна на руското ядрено гориво с друго е пълно пренебрежение към международния опит в областта на ядрената безопасност и това рано или късно няма да завърши добре. Според него буди недоумение начинът, по който се извършва преходът към гориво на „Уестингхаус“, защото е пропуснат важен етап – експлоатацията на пилотна партида от новото гориво (обикновено 4-6 горивни касети) в ядрения реактор.

ВЕЦ „Сестримо“ се завърна

Петгодишният ремонт на каскадата „Белмекен-Сестримо-Момина клисура“ приключи и тя се връща в електроенергийната система на България, след като завърши и последният етап – рехабилитацията на ВЕЦ „Сестримо“ на стойност близо 40 млн. лв. От нейното пускане в експлоатация през 1975 г. досега централата е работила около 168 хил. часа. Във ВЕЦ-а има два генератора по 120 MW или 240 MW активна мощност, като единият от тях влиза в паралел за около 4 минути, след което може да осигури електроенергия на системата, когато е необходимо, пише economic.bg

Ремонтът на ПАВЕЦ „Чаира“ продължава

Все още тече срокът за подаване на оферти за обществената поръчка за подмяната на турбинната част на авариралия хидроагрегат 4 на ПАВЕЦ „Чаира“, но няколко компании вече са заявили интерес, Всички дейности по ремонта на ПАВЕЦ "Чаира" вървят съгласно графика и до края на годината единият агрегат ще бъде в експлоатация,съобщи изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев.  

Докога?

Почти 2 г. след тежкото наводнение в Карловско се разиграва мила родна картинка - въпросите кога, как и дали ще бъдат възстановени напълно пораженията висят, коментира „Сега“. Според общинската администрация вината е в държавата, която до момента е отпуснала едва 17.6 млн. лв. от общо 75.3 млн. лв. размер на щетите. Хора от селата Слатина, Каравелово и Богдан обаче споделиха, че 17-те милиона са харчени от общината непрозрачно. Има и мнения, че ремонтите се вършат некачествено. Затова не всички хора подкрепиха общинския протест.

Служебният кабинет има готовност да отпусне до 10 млн. лв. за най-належащите дейности по преодоляването на щетите, стана ясно по време на среща на министър-председателя Димитър Главчевс кмета на Карлово Емил Кабаиванов

Социални истини

Плащанията от държавния бюджет на България за пенсии, детски добавки и др. представляват 18,9% от БВП, обявиха от Евростат, като се позовават на данни за 2021 г., съобщи „Труд“. Разделени на броя на населението, те са 1952 евро на човек на година.Страната ни е на последно място в ЕС по разходи за пенсии и социални плащания - средно 2102 евро на човек за година. Средното ниво за страните от ЕС е 9803 евро. По размера на семейните помощи - 160,67 евро на човек - също сме на последно място сред страните от ЕС, където те са средно 777 евро на човек. Пенсиите у нас са най-ниските в ЕС - средно 932 евро, докато средното ниво за страните от ЕС е 4256 евро. 

Още един проблемен заем

Българска банка за развитие се оказа с още един проблемен заем към голям строителстава ясно от обявен търг с начална тръжна цена от 33 016 200 лв. без ДДС за поземлен имот в Пловдив с площ 6994 кв.м до спортната зала „Колодрума“. Там се предвижда изграждането на 6 сгради с жилищни и офисни пространства и 82 паркоместа, съобщава Клуб Z. Банката не работи с депозити на граждани, а със средства на държавата. Идеята да се занимава с подпомагане чрез заеми на малки и средни фирми през годините се изроди. От медийни публикации стана ясно, че банката е отпускала огромни кредити на малцина бизнесмени със съмнителна репутация, а за някои от дългосрочните заеми има проблем със събираемостта и обезпечеността им.

Да уважаваме историята си

Преди всичко съм благодарен, защото това е за историята на България. Това също показва, че ние си уважаваме миналото, както другите народи, и признаваме и зачитаме заслугите на нашите владетелиТова каза пред журналисти Симеон Сакскобургготски по повод връщането на тленните останки на дядо му цар Фердинанд I в двореца "Врана" и изрази надежда това да бъде символ на единение на българската нация. 

Ще внасяме работници от Индия

Това съобщи Българската търговско-промишлена палата след подписването на споразумение за партньорство за миграция и мобилност. Страната ни не може да пребори недостига на квалифицирана работна сила от години, особено в строителството, туризма, фармацевтичната промишленост, транспорта и логистиката. До 2025 г. в Индия ще е една пета от световното население в трудоспособна възраст, което ще я превърне в най-големия доставчик на работна сила в света.

Не работят само тези, които не искат

Няма как България да стои встрани от световните тенденции и да не внася по-евтина работна ръка от страни като Индия и Китай. Така или иначе за свободните работни позиции тук не се намират кадри. Освен това излиза скъпо например за обект в Свищов да се вземат хора от Пловдив, Плевен, Шумен, на които да се плаща транспорт и жилище, докато индийците живеят в общежитие, говорят английски и са доволни от заработеното. Работещите у нас са 3 млн. Като махнем администрациите и непроизводствената сфера, едва ли ще се съберат над 2 млн., анедостигът е от 280 хил. След две години ще станат 800 хил. Сега у нас не работят само тези, които не искат. (Красимир Дачев, зам.-председател на Българската търговско-промишлена палата, Нова тв)

„Криво хоро“ на Айфеловата кула

Световноизвестният български цигулар Васко Василев изнесе концерт в зала „Густав Айфел“ на Айфеловата кула, заедно със солисти от британската кралска опера „Ковънт Гардън“. Бурни аплодисменти последваха виртуозните изпълнения на Паганини, Пиацола, Масне, а изненадата беше българското „Криво садовско хоро“. „Този концерт е моят супер спомен от 2024 г., след като миналата година имах щастието да свиря за коронацията на крал Чарлз III. Да си нависоко, да се вижда целият Париж и да имам честта да свиря тук... Ако можеше и да се чува в целия Париж, щеше бъде още по-хубаво“, сподели цигуларят.

Тотална неграмотност

Половината от включилите се в кампанията за грамотност на платформата "Как се пише?" не могат да се справят с пунктуационните правила в българския книжовен език. Средният резултат на правилните отговори е 54% при правописа и 57% при граматиката, което по международните стандарти за езикови тестове се равнява на оценка, близка до кръглата тройка. Само 30% знаят, че трябва да се членува първата дума - например в изречението "Министерският съвет прие решение". Сериозно затруднено е усвояването на правилата за използване на бройната форма (десет автомобила, но десет приятели). 

5124 нови чиновници

Бурната 2023 г. - годината на трите правителства, е надминала всичко по назначения и уволнения на чиновници в държавната администрация. За пръв път на държавна служба са постъпили 5124 чиновници - с 20% повече в сравнение с 2022 г. Рекордно много са и прекратените правоотношения със служители - 11 897. Около 30% от чиновниците са назначени с конкурс, а 45% са преместени на друга длъжност на същото ниво или преназначени на по-висока позиция. Към 1 януари т.г. най-високата основна заплата за ръководни позиции в администрацията е 7176 лв., а при експертните длъжности - 5554 лв. Това показва докладът за състоянието на държавната администрация през 2023 г., приет от служебното правителство, съобщава „Сега“

Около къщата на Талев

Дни след като правителството възложи на министъра на културата да започне процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп, политикът Манол Пейков съобщи във фейсбук, че две-трети от нея вече са собственост на неговата фондация "Манол Пейков и приятели". 1374 души са дарили 215 797 лв. и 58 ст., а сумата за придобиване на къщата са 163,410 лв. Пейков уверява, че останалите 52 388 лв. ще се ползват за ремонти и закупуване на останалите дялове от сградата.

В едно изречение

Превърнахме политиката в бакалница. (Татяна Дончева, „Филтър“)

България е докарана до ръба от мафиотската държава. (Антоанета Руси, "Политико")

Сливен е меката на точещите британски социални помощи. („Дейли телеграф)

Няма кой да кара влаковетеняма и да има. (Инж. Петър Бунев, председател на Синдиката на железничарите към КНСБ, „Труд“)

Най-лошото, което може да се случи на Украйна, е гладът. (Киевският професор по журналистика Никита Василенкоglasove.com)

Ако войната в Украйна ескалира, България може да се превърне в мишена. (Проф. Дарина Григорова, Поглед.инфо)

Боговете на войната се събуждат и започват да я водят, без да се интересуват от човешката воля (Валентин Вацев, Поглед.инфо)

След 5-10 г. изкуствените интелекти ще създадат свой собствен език и ще се обединят, а ние не знаем какво да правим с това. (Ерик Шмидт, бивш главен изпълнителен директор на Google, kaldata.com)

Байдън като миротворец

Президентът Байдън представи ново израелско предложение за прекратяване на войната с "Хамас" в Ивицата Газа. Първата фаза ще продължи шестседмици и ще включва пълно и цялостно прекратяване на огъня, изтегляне на израелските сили от всички населени райони на Ивицата Газа, освобождаване на определен брой заложници, включително жени, възрастни хора и ранени. Втората фаза ще бъде окончателното прекратяване на военните действия, а всички останали живи заложници ще бъдат върнати. Третата фаза включва и връщането на останките на заложниците, взети от Израел в Газа при нападението на "Хамас".

Стрелба срещу човечността

Докато в Газа умира човечността, в Европа умират демокрацията, правата на човека, свободата на изразяване, свободата на печата, правата на жените и децата. ООН не може да защити дори собствения си персонал, какво остава да спре геноцида. В Газа умря не само човечността, но и ООН и нейният дух. Този геноцид, това зверство, това варварство трябва да бъде спряно незабавно чрез съюзяване на човечеството, преди да е станало твърде късно. (Турският президент Ердоган пред депутатите от Партията на справедливостта и развитието, БТА)

Ако бъде избран Тръмп

Съдебно жури в Ню Йорк призна Доналд Тръмп за виновен по дело за фалшифициране на финансови документи, което той ще обжалва. На 11 юли, когато ще бъде оповестена присъдата, той ще стане първият президент, осъден за престъпление. Тръмп е признат за виновен по всички 34 обвинения, повдигнати срещу него заради опита му да скрие от избирателите плащанията на 130 хил. долара към порноактрисата Сторми Даниълс за това, че е запазила мълчание за сексуалната им връзка. Максималната възможна присъда, която Тръмп може да получи, е 4 г. затвор. Тъй като е с чисто криминално минало, той може да бъде осъден на пробация или глоба, а може вместо ефективна присъда да бъде поставен под домашен арест.

Допълнение. Въпреки че ще бъде осъден, Тръмп ще може да участва в изборите и ако ги спечели, отново да стане президент на САЩ. Конституцията определя само три изисквания към кандидатите за президент -  да са родени на американска територия, да имат поне 35 г. възраст и да са живели в страната поне 14 г. На теория Тръмп може да положи клетва от затвора на 20 януари 2025 г., ако спечели изборите.

90 хил. войници в учение на НАТО

Приключи "Непоколебим защитник 2024, най-голямото учение на НАТО след края на Втората световна война. Във военните маневри, започнали преди около четири месеца, са участвали над 90 хил. войници от всички 32 държави членки на алианса, както и 50 военни кораба, 1100 бойни машини и над 80 бойни самолета. Учението беше съсредоточено върху предупреждението и разгръщането на националните и многонационалните сухопътни сили на източния фланг на НАТО от Полярния кръг до Карпатите в Румъния.

Ще гръмнат водни конфликти в нажежаващия се свят

Липсата на достатъчно вода носи опасност от конфликти между държавите в ЕС, предупреди Европейската комисия. Държавите от съюза са зле подготвени за нажежаващия се свят. Правителствата са призовани да засилят подготовката си за посрещане на последиците от климатичните промени, разкрива изданието „Политико“. Засега това е всичко, което ядем и пием, инфраструктурата, енергетиката, транспорта, основните икономически дейности и човешкото здраве. Нарастващото съперничество за водните източници може да доведе до сериозни междудържавни спорове и конфликти. (24 часа)

Вести от България

България има двете най-добри гимнастички от началото на годината. След като Боряна Калейн спечели многобоя на световната купа в София, Стилияна Николова нанесе своя удар с първа голяма титла в кариерата си при жените – европейското злато на първенството в Будапеща. Така българският отбор вече гледа като фаворит към олимпийските игри в Париж.

Фрапантни нарушения при провеждането на обществените поръчки и милиарди левове, изхарчени неправомерно. Това се посочва в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2023 г., приет от служебното правителство. 

Продължителността на живота у нас бавно се увеличава, но сме последни в Европа, а по смъртност сме първи.

Българите без работа през януари, февруари и март са 152 500 души, което е с близо 18 хил. повече в сравнение с първите три месеца на миналата година, половината от които са мъже, съобщи НСИ. От всички безработни 9% са с висше, 53% - със средно, а 38% - с основно или по-ниско образование. Младежката безработица е 7,1%

Кандидатите за шофьори да могат да се явят четири пъти на изпит за взимане на книжка в рамките на половин година и ако не го вземат, да изкарат курса отново, предвиждат промени в наредбите, които готви транспортното министерство.

Концертна зала с 5000 места ще бъде изградена срещу централната жп гара в СофияТеренът е с площ 9.6 дка и обхваща квартала между бул. "Мария Луиза" и улиците "Струга" и "Братя Миладинови". Ул. "Опълченска" ще продължава с тунел под централна гара, пише "Дневник"

"Трамвай на приказките", изрисуван от талантливи млади художници на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна”, тръгна по линия 10 в София

Вести от света

Около 200 хил. чужденци са получили германско гражданство през миналата година, което най-големият брой от 2000 г. насам. Около 38% от тяхидват от Сирия, като турските и иракските граждани са следващата по брой група, съобщи Ройтерс.

Испания, Ирландия и Норвегия официално признаха палестинската държава, съобщи Ройтерс.България направи това още през 1988 г.

Администрацията на президента Байдън планира да насочи някои от мигрантите, идващи от Латинска Америка, за презаселване в Гърция и Италия. Това е част от опит да бъдат обезкуражени хората от региона да преминават границата между САЩ и Мексико, съобщи CBS News.

Повече от 2100 мултинационални компании са останали в Русия от 2022 г. насам в сравнение с около 1600, които са напуснали или са намалили дейността си там, установи Киевското училище по икономика, пише „Файненшъл таймс“. 

Над 300 млн. деца годишно стават жертва на сексуален тормоз онлайн, съобщи ДПА, цитирайки световно проучване на учени от Университета в Единбург.

Европейските води масово са замърсени с много устойчив химикал - трифлуороцетна киселина. Това е най-голямото замърсяване с химикал, създаден от човека, съобщи Франс прес.

Кипър е с най-чисти води за къпане в ЕС, следван от Австрия, Хърватия и Гърция. България е на пето място, показва доклад за 2023 г. на Европейската агенция по околна среда, в който са оценени близо 22 хил. регистрирани места за къпане в Европа.

Из архива

Благодарност към всички, които са ми дърпали ушите

Това казва в интервю за в. „Новини плюс“ (октомври 1995 г.) известният наш художник-карикатурист, сценарист и режисьор Доньо Доневпознат най-вече с анимационния си филм „Тримата глупаци“. А на въпрос какъв е той, отговаря:

- Българин. Обичам страшно България и дори си падам малко националист. За мен родовата принадлежност е свещена категория. Не мога да понасям конфронтацията. Сигурно е елементарно, но моят пример за взаимоотношения са хаджи Генчо и дядо Либен. Те непрекъснато са в някакъв формален конфликт: кой прави по-хубаво вино, кой поднася по-хубаво мезе, чий суджук е по-вкусен. Единият е русофил, другият – русофоб, но не се мразят заради убежденията си. Всекидневните им конфликти не ги разделят. Напротив, тъкмо те ги сближават, нещо повече – привличат ги. Превръщат се в цел на тяхното общуване. Въпреки непрекъснатите им заяждания, двамата не могат един без друг. Всеки техен скандал е още едно доказателство за взаимно приятелство. Надявам се, че все някой ден тази възрожденска традиция, доказваща и характер, и широта на мисленето ще забитува отново в душата на българина.

На въпроса какво е анимацията за Вас, художникът отговаря: 

- Разлюбен съм от нея, а тя ми е първата любов. Но кой ли не го е изпитвал – висиш под тъмните прозорци, въздишаш, косиш се, а полза – никаква. Българската анимация вече не е онова чудо, което беше преди години. Тогава всеки наш филм, появил се на международен фестивал, се завръщаше с награда. Сега анимационната студия е техническа база. В нея се изпълняват чужди поръчки. Навъдиха се куп „продуценти“, изхитрили се да трупат милиони на гърба на творците, а творецът е получовек, полуроб, зависим от онези, които пласират продукта на неговия труд. Аз например нямам никаква информация къде и от кого се продават моите филми. Знам, че касети с тях има по целия свят, виждал съм ги, но до този момент не съм получил и стотинка авторско право. Въпреки това страшно ми се прави анимация. Тя е най-синтетичното изкуство. В нея са обединени литература, изобразително изкуство, кино, математика (не я ли познаваш, бъркаш темпоритъма), физика и химия (свързани с биомеханиката на производството), музика. Що се отнася до режисьорското умение – то за него Господ трябва да ти е отпуснал допълнителни мозъчни клетки. Не знам колко, но без тях просто не става.