Новини Светът

Клаудия Шейнбаум, климатологът с българско потекло, спечели най-кървавите президентски избори в Мексико

   
Клаудия Шейнбаум, климатологът с българско потекло, спечели най-кървавите президентски избори в Мексико

61-годишната кандидатката на управляващата партия в Мексико Клаудия Шейнбаум, климатолог, бивш кмет на столицата Мекси и с българско потекло печели категорична победа на президентските избори с 56 процента от гласовете, показват резултатите от екзитпол на агенция "Параметрия". Основният ѝ опонент Сочитъл Галвес остава далеч назад с 30 процента според същото проучване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. По-рано управляващата партия и медии обявеха Клаудия Шейнбаум за победител на президентските избори в страната в неделя. Телевизия NMAS и вестник "Финансиеро" обявиха, че техните анкети показват, че Шейнбаум е победителка, но не посочиха конкретните данни от проучванията. Лидерът на МОРЕНА Марио Делгадо каза пред привърженици в столицата Мексико, че Шейнбаум побеждава с "много голяма" преднина.

Най-големите избори в историята на Мексико, на които трябва да бъдат избрани близо 20 хиляди служители, са и най-кървавите в съвременната история на страната. По време на кампанията бяха убити 38 кандидати, включително местен кандидат, който беше прострелян смъртоносно в събота. Насилието засили безпокойството от въздействието на воюващите наркокартели върху демокрацията.

В изборния ден двама души бяха убити в избирателни секции в щата Пуебла.

Шейнбаум, която убедително водеше и в проучванията на общественото мнение преди изборите пред Галвес, ще има трудната задача да се изправи пред насилието на организираната престъпност. Ако изборът ѝ бъде потвърден и от официалните резултати, Шейнбаум ще стане първата жена-президент на Мексико. Новият президент ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Бившата кметица на мексиканската столица Клаудия Шейнбаум се откроява със сдържан, дори и с дистанциращ хората стил. Тя е внучка на еврейски бежанци от България и Литва. Родена е на 24 юни 1962 г. в Мексико насред бурни години, в които студентите и партизанските организации искаха да разтърсят перфектната управленческа диктатура на Институционно-революционна партия.

"Идвам от едно еврейско семейство и се гордея с моите баба и дядо и с моите родители", написа на 12 януари 2009 г. Шейнбаум в изданието "Хорнада". Пред него тогава обаче тя изрази и ужаса си от израелските бомбардировки по Газа по време на предходна израелска операция в анклава. Клаудия разказва, че нейната баба по майчина линия и дядо й - комунист - по бащина линия са напуснали Литва и България заради нацисткото преследване.

Клаудия Шейнбаум влиза в политиката с настоящия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, който е бил кмет на мексиканската столица от 2000 до 2006 г. В местната администрация той й поверява екологичните въпроси, които са стратегически в един мегаполис с девет милиона жители. Шейнбаун по онова време е в основата на изграждане на второ ниво на околовръстната магистрала, което допринася за намаляване на задръстванията по тази пътна артерия в Мексико. Шейнбаум обособява освен това в столицата и платна за автобуси и велоалеи.

По време на предизборната кампания за президентския пост Клаудия Шейнбаум обяви през ноември миналата година сватбата си с Хесус Тариба, младежката й любов, която тя открила отново чрез Фейсбук през 2016 г.

Шейнбаум има и първи брак. Съпругът й Карлос Имас е основател на лявата Партия на демократичната революция. От този брак се ражда дъщеря й. Тя освен това приема като свое дете и доведения син на Имас.