Коментари

Весела Чернева: Партиите в дясно от центъра ще спечелят повече гласове в ЕС

   
Весела Чернева: Партиите в дясно от центъра ще спечелят повече гласове в ЕС

В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това коментира зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за темите на следващия Европейски парламент, за следващата Европейска комисия и за това какво искат държавите от ЕС, включително България. 

Тя припомни, че предишният ЕП е бил повлиян от силна вълна на подкрепа за ЕС и за европейския проект след Брекзит.

Този път обаче изглежда, че махалото е тръгнало в обратната посока, смята Весела Чернева.

"В следствие на всички тези кризи, войни, притеснения, които европейците имат, ще има един парламент, който ще е по-консервативен, в който партиите по в дясно от центъра ще спечелят повече гласове. В този смисъл страните-членки, които имат голямата роля в рамките на Съюза, ще трябва да се съобразяват с тази промяна на настроенията", каза Весела Чернева пред БНР.

По думите ѝ всички европейски избори, дори когато не са 2 в 1 като в България, представляват вид проверка за националните правителства. 

Според нея при всички случаи не може да се говори за промяна на договорите.

"По скоро ще видим по-малки, но знакови в някакъв смисъл, промени. Ще видим много повече разговори за сигурност и отбрана. Ще видим много повече разговори за сигурност на границите по отношение на миграцията - вероятно много повече средства за тях. Ще видим много по-силни мерки за стимулиране на европейската индустрия. Също ще видим този разговор за новата европейска индустрия да намалява малко разговора за климатичните цели и зелените политики. Виждаме много повече внимание върху ядрената енергетика, включително геотермални източници. Това са промени във вече съществуващи политики, които ще отразяват желанието на европейските граждани да видят повече сигурност и да се чувстват по-защитени в този голям европейски проект", обясни Весела Чернева. 

Какво прави една държава със своето членство в ЕС, зависи единствено и само от нея. Българското общество трябва да изисква повече от своите представители, когато те участват в европейски дебати.

"Когато ние сами себе си възприемаме като получатели на политики, не трябва да се учудваме, че всички останали започват да гледат на нас по този начин", обясни тя.