Анализи

При Фандъкова и ГЕРБ: Стотици автомобили получили карта за безплатно паркиране в синя и зелена зона

   
При Фандъкова и ГЕРБ: Стотици автомобили получили карта за безплатно паркиране в синя и зелена зона

Предишното управление на ГЕРБ и бившия кмет на София Йорданка Фандъкова са имали специализирана услуга - “Паркирай безплатно в синя и зелена зона за привилегировани граждани”. Това каза председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, цитиран от БТА.

Петров обясни, че за периода 2012-2023 г. колите, които са получили стикер/карта за безплатно паркиране, са стотици. Картите са без регистрационен номер и без данни на ползвателя, добави още той.

Кои са тези привилегировани граждани, попита Петров. В тези списъци има и 6-7 автомобила на КТ “Подкрепа”, уточни председателят. По думите му само на базата на тези привилегировани анонимни ползватели Центърът за градска мобилност (ЦГМ) губи половин милион лева.

Общинският съветник от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Бойко Димитров каза, че само за предишния мандат Столична община е загубила няколко милиона. За тези пари можеше да се построи паркинг за над 100 места, коментира той.

Общинският съветник обясни, че при одита на ЦГМ е установена дупка от 145 млн. лв. за периода 2009-2014 година. За тези 145 млн. лева могат да се направят паркинги за 5000 места, добави още Димитров. Според него, когато хората питат защо няма места за паркиране в София, отговорът е, че те се раздават безплатно.

По думите на общинския съветник от групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев става въпрос за "безплатно паркиране за близки приятели". Бонов уточни, че всяка година кметът подписва един не малък набор от карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона, но с едно изключение - те имат ползвател, номер и причина, за разлика от подписваните карти от бившия кмет на София Йорданка Фандъкова.

Борис Бонев попита има ли известни журналисти, социолози, бизнесмени, както и синдикални лидер, които са ползвали тези безплатни карти. Той увери, че откакто Васил Терзиев е кмет на София тази практика е прекратена.