Новини

Съдът пусна под домашен арест Ивет Стайкова, която уби баба си Виолета Донева

   
Съдът пусна под домашен арест Ивет Стайкова, която уби баба си Виолета Донева

Софийският градски съд наложи домашен арест с електронна гривна на Ивет Стайкова, подсъдима за убийството на баба си актрисата Виолета Донева. Промяната на мярката не е окончателна и подлежи на обжалване пред горната инстанция, което прокуратурата се закани да направи.

Трагедията се разигра през октомври 2022 г. в дома на актрисата. Бившата съпруга на режисьора Людмил Стайков бе открита седмица по-късно след сигнал и след като полицията разби вратата на апартамента. За престъплението веднага бе заподозряна внучката й Ивет, която има проблем с наркотиците.

Разследването установи, че убийството е извършено по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост. Стайкова влезе в ареста, като процесът срещу нея започна през юли 2023 г.

Според обвинителния акт до 18 октомври 2022 г. Ивет живеела с приятеля си. Употребявала марихуана и други наркотици и проявявала агресия както към него, така и към майка му. Поради това момчето разговаряло с Виолета Донева и след това я завело при нея. Възрастната жена не одобрявала употребата на наркотици и поведението на своята внучка, което станало причина за натрупване на омраза у Ивет.

Ивет Стайкова призна в съда, че е смесвала по 5-6 вида наркотици и всичко в съзнанието й е обвито в "черна мъгла". По думите й заради дрогата тя е получила психични проблеми. За първи път била задържана на 15 години. Когато отишла да живее при баба си Виолета Донева, спряла за кратко и после пак продължила с наркотиците.

"Толкова съжалявам за случилото се, искам да я върна, никога няма да си простя", каза тогава Ивет пред съда. 

Заради доброто й поведение и защото е престояла твърде дълго в ареста, защитата поиска мярката й да бъде изменена в домашен арест, което днес съдът разреши. 

Делото ще продължи на 3 септември. До момента са разпитани всички свидетели и експерти. На следващото заседание ще бъдат разпитани поемните лица, които са били по време на огледа на местопроизшествието. Като защитата изиска и веществени доказателства - дрехите и обувките на Стайкова от деня на инцидента.

"Безкрайно обичам баба си и безкрайно ми липсва. Тя беше един много добър човек. Съжалявам", повтори днес Ивет Стайкова пред съда.

Тя ще бъде настанена в апартамента на другите си баба и дядо и редовно ще бъде тествана за употребата на наркотици.