Новини Светът

НАТО се готви за защита срещу армията на Путин

   
НАТО се готви за защита срещу армията на Путин

Според Financial Times страните от НАТО имат само 5% от необходимите мощности за противовъздушна отбрана за защита на Централна и Източна Европа. Затова сега страните от блока активно инвестират в нови системи за ПВО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът разполага с достатъчно ресурси, за да укрепи отбраната на източния фланг, съобщава телевизия FREEДОМ. Чешкият външен министър Ян Липавски каза, че на срещата на върха във Вашингтон НАТО трябва да разработи общ стратегически подход за сдържане на Русия.

„Срещата на върха трябва да укрепи възпиращата и отбранителната позиция на Алианса, включително нашата способност да се противопоставяме ефективно на хибридни заплахи от Русия и други страни, и да ни помогне да формулираме надеждна стратегия за възпиране (на Русия). Защото Русия представлява заплаха не само за Украйна, но и за всички нас“, каза Ян Липавски.

Според Йенс Столтенберг страните от НАТО планират да похарчат рекордните 380 милиарда долара за отбрана през 2024 г. В същото време, пише Financial Times, позовавайки се на представител на НАТО, засега страните от блока имат само 5% от необходимите способности за противовъздушна отбрана за защита на Централна и Източна Европа. Съюзниците се съгласиха да закупят още 700 изтребителя от пето поколение. Берлин и Вашингтон планират да построят нов завод в Германия за производство на ракети „Пейтриът“.

Страните, които се намират по-далеч от Украйна, може да са по-малко склонни да приоритизират проблемите на отбраната, отколкото тези, които се намират близо до нейните граници. Според ръководителя на Алианса на срещата през юли лидерите на НАТО ще вземат решения за укрепване на отбраната. Той подкрепи решимостта на съюзниците от блока да инвестират в нови военни технологии и да подобрят бойната готовност.