Анализи

Роднина на Клаудия Шейнбаум: Връзката й с България е основана от няколко поколения

   
Роднина на Клаудия Шейнбаум: Връзката й с България е основана от няколко поколения

За първи път в историята си Мексико избра жена за президент. Това е 61-годишната Клаудия Шейнбаум - потомка на български евреи от Литва и България и досегашен кмет на Мексико сити. Дядото и бабата на Шейнбаум по майчина линия са от Пловдив и София. В града под тепетата тя все още има роднини.

„Връзката ѝ с България е опосредствана от няколко поколения. Тя е свързана с едно от най-старите еврейски семейства в Пловдив. Шейнбаум е внучка на Аврам Калев, който е по-големият брат на моя дядо. През 1968 година на гости на ЦК на партията дойде мексиканска делегация. Един от гостите пожелал да остане в Пловдив и да го разгледа, тъй като е рожденият град на неговата майка". Това разказа в „Здравей, България" по Нова доц. д-р Бенямин Анави, роднина на новия президент на Мексико.

Така мексиканският гост открил фамилията Калев, част от която са майката и вуйчото на доц. д-р Анави. „След това връзката се загуби. През 2018 година получих съобщение, че новият кмет на Мексико сити е Клаудия Шейнбаум, която е племенница на нашия гост", допълва той. Тя е родена в Мексико, завършва Колумбийския университет в Щатите като физик. По-късно се насочва се към икономиката. Тя получава и Нобелова награда за 2007 г. Тя посвещава цялата си кампания на бедните и миграцията.