Новини Развлечения

Рекордьор: Българин декларира над 70 млн.лв. личен доход за 2023 г.

   
Рекордьор: Българин декларира над 70 млн.лв. личен доход за 2023 г.

Българин е отчел пред НАП над 70 милиона лева личен доход за изминалата 2023 г. След като изтече срокът за подаване на данъчни декларации, стана ясно още, че 927 наши сънародници са припечелили над 1 милион лева. А приходите на общо 28 000 души през изминалите 12 месеца надвишават 100 000 лева.

За да тръгнат обаче доходите на повечето българи нагоре, икономисти са на мнение, че са нужни по-сериозни стимули за чуждестранните инвеститори по примера на държави като Чехия, Унгария, както и съседните Румъния и Гърция. 

„Най-големите карго дронове в света са от двама български братя. Чанти и обувки, които носят Мишел Обама и Бионсе, ги произвеждат три българки в малко градче до София. Аудио техниката за Еминем и Джей Зи е от българска компания. Българи създават полезни неща и там хората изкарват много добри заплати. Въпросът е как това да са повече хора. То зависи от това как се насърчават инвестициите, как се увеличава производителността на труда”, заяви Добромир Иванов, изпълнителен  директор на Българската предприемаческа асоциация.

„Заплатите растат солидно – 15,16,17%. Това очевидно е по-висок ръст от средното в Европа и Западна Европа. Категорично – годишната инфлация е под 3%. Има я, сега ще я видим лятото, когато българинът отиде на морето, но тя е по-ниска”,  заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика.