Новини Светът

Българската прокуратура разследва дали Русия е извършвала военни престъпления в Украйна

   
Българската прокуратура разследва дали Русия е извършвала военни престъпления в Украйна

Софийската градска прокуратура (СГП) разследва дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области в Украйна са извършени убийства спрямо военнопленници и граждани. По въпроса е образувано досъдебно производство, става ясно от отговор на СГП до БТА.

Новината идва, след като през 2023 г. украинският президент Володимир Зеленски призова за създаване на международен трибунал, който да разследва руския президент Владимир Путин и да търси отговорност за „престъпленията на агресия“ на Русия. През ноември България се присъедини към точка 7 от формулата за мир на украинския президент, която предвижда възстановяване на справедливостта и преследване на престъпления, извършени в Украйна.

За разследване, водено от България, стана ясно в годишния доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), която съобщи, че по данни, предоставени от агенцията, е образувана прокурорска преписка. Данните са за това, че са извършени престъпления против мира и човечеството на територията на Украйна от членове на руската наемническа групировка „Вагнер“.

СГП е образувала производството през август 2023 г. след постъпила информация от ДАНС

„Предмет на разследване е дали през 2022 г. в Луганска и Донецка области в Украйна в нарушение на правилата на международното право за водене на война са извършени и е заповядано да бъдат извършени убийства спрямо военнопленници и спрямо гражданско население“, съобщава прокуратурата за БТА.

България подкрепя създаването на международен трибунал, който да разследва престъпленията срещу човечеството и военните престъпления в Украйна, както и Международния център за преследване на престъплението агресия.

Русия, която не членува в МНС и отхвърля неговата юрисдикция, отрича да е извършила зверства по време на инвазията си в Украйна, който нарича „специална операция“.

През февруари 2024 г. България се присъедини и към Любляно-Хагската конвенция за международно сътрудничество в разследването на геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и други международни престъпления.