Новини Реакция

Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса Марица-изток с кметовете в Старозагорско

   
Министър Малинов обсъжда бъдещето на комплекса Марица-изток с кметовете в Старозагорско

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов ще обсъди бъдещето на комплекса „Марица-изток” с кметовете в Старозагорско, както и с представители на синдикатите. По-рано Малинов участва в международната конференция на "Булатом" в курорта "Ривиера" край Варна, където заяви, че ядрената енергетика ще бъде основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства.

Министърът коментира предстоящата си среща в ТЕЦ Марица Изток.

"Аз считам, че ние сме предприели достатъчно мерки, които днес ще обявя по време на срещата с колегите в Маришкия басейн, за да има една предвидимост и устойчивост на този бизнес, който отново също е ключов за гарантиране на енергийната сигурност на държавата. Решението на Народното събрание по отношение на комплекса "Мини Марица Изток" и по-скоро на минното дело, е устойчиво и ние сме поели ангажимент да осигурим 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите, не само за тези две, но за целия регион. В рамките на Маришкия басейн няма никакви съкращения, които са предприети. Напротив, целта е да запазим хората, тяхната експертиза, включително и в този период на енергийния преход".

Малинов, заяви още, че диверсификацията на ядреното гориво за V блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт. Очаква се през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система.