Новини Светът

Откриха масови гробове в Газа, Израел използва бял фосфор срещу цивилни в Ливан

   
Откриха масови гробове в Газа, Израел използва бял фосфор срещу цивилни в Ливан

Четири масови гроба с няколкостотин тела са били открити край най-голямата болница в Газа - "Ал Шифа". Тя беше обект на масирани израелски атаки, тъй като се смяташе за скривалище на "Хамас", в което държат заложници и оръжия. Междувременно в доклад на Human Right Watch се посочва, че Израел е използвал запалителни снаряди с бял фосфор върху жилищни сгради в най-малко пет града и села в засегнатия от конфликта Южен Ливан.

След като израелските сили за сигурност се изтеглиха от огромния болничен комплекс "Ал Шифа" в град Газа на 1 април, палестинци коментират пред Би Би Си, че там "мирише на смърт". През последните осем месеца на война болниците бяха обект на многократни атаки. Израел твърди, че се използват като бази от "Хамас", нещо което терористичната групировка отрича. 

Говорителят на израелското правителство Ави Хайман описа двуседмичната атака над "Ал Шифа" като "прецизна операция". В изявление той посочи, че са убили над 200 терористи "без нито една циивилна жертва". Но с разлагащи се тела, стърчащи от пясъка, натрупан от булдозери в двора на болницата, твърдението, че не е имало цивилни жертви, веднага беше поставено под въпрос, отбелязва Би Би Си.

През последните седмици са били открити четири масови гроба, като палестинските екипи посочват, че са открили няколкостотин тела.

"Извадихме мъченици, много от които са разложени и напълно неидентифицирани. Намерихме трупове на жени, деца и хора без глави, както и разкъсани части от тялото", каза работник от палестинската Гражданска защита Рами Дабабеш.

Гражданската защита не разполага с техника и експертиза, но нейните екипи използват снимки и видео, за да документират останките. Шефът на организацията д-р Мохамед Мугир казва, че има белези от полеви екзекуции, освен това екипите са забелязали огнестрелни рани по главата и следи от мъчения по крайниците на някои трупове.

Би Би Си се среща с двама мъже, чиито майки последно са били видени да се лекуват в болницата. Телата им току-що са били извадени от масов гроб.

"Дотичах тук, когато ми казаха за гроба", каза Мохамед ал-Хатиб, който е прекарал дни в търсене на майка си Хаула.

Уалид Фтейма споделя, че възрастната му майка Лина Абу Лейла е била лекувана от недохранване и тежка дехидратация, когато е починала.

"Тя имаше по един ампутиран пръст на двата крака", обясни той.

Местният представител на СЗО д-р Рик Пипъркорн казва, че след като пациентите многократно са били премествани из комплекса, те "всъщност се озовават в сградата на човешките ресурси, която е напълно негодна за лечение". Имало е сериозен недостиг на вода, храна и лекарства, включително болкоуспокояващи. 

По думите на д-р Пипъркорн болницата е била под непрекъснат обстрел и заради нечовешките условия много от пациентите са починали. От своя страна израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) твърдят, че нито един пациент не е починал вследствие на дейността им и че по време на акцията си те са помогали на палестинците, като са ги преместили далеч от опасността и са осигурили медицински консумативи, храна, вода и генератор.

ЦАХАЛ твърди още, че действията им в болницата са предприети въз основа на конкретни разузнавателни данни, че "Хамас" и Палестинският ислямски джихад са превзели части от сградата, което предполага, че техните оперативни служители са я използвали за достъп до основни консумативи, както и за захранване и интернет.

Въпреки че терористичната групировка отрече да е използва "Ал Шифа" като база, нейните служители не отрекоха присъствието на някои членове в комплекса. 

В края на април представители на "Хамас" в Газа заявиха, че са открили масов гроб с повече от 200 тела в болница в Хан Юнис, а Съветът за сигурност на ООН изрази дълбока загриженост от откриването на масови гробове в болницата "Ал Шифа" и "Насър" в южната част на Газа. Заедно със САЩ и Европейския съюз, той призова за независимо разследване на възможни военни престъпления.

От своя страна Израелските отбранителни сили казват, че по време на нападенията им в болниците в Газа войниците ексхумират тела, които палестинците са погребали по-рано като част от търсенето на останките на около 250 заложници, заловени по време на смъртоносните атаки на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври.

Бял фосфор върху жилищнии сгради

Международната неправителствена организация Human Right Watch твърди, че Израел е използвал запалителни снаряди с бял фосфор върху жилищни сгради в най-малко пет града и села в засегнатия от конфликта Южен Ливан, предават израелски медии.

В доклад Human Rights Watch посочва, че няма доказателства за изгаряния, причинени от бял фосфор в Ливан, но изследователите говорят за възможно увреждане на дихателните пътища на някои цивилни граждани. Защитниците на правата на човека казват, че според международното право е престъпление да се изстрелват спорни боеприпаси в населени райони.

От своя страна Израел твърди, че използва бял фосфор само като димна завеса, а не за атака по цивилни. В отговор на доклад на Washington Post през декември израелските отбранителни сили подчертаха, че военните използват само законни оръжия, а употребата на бял фосфор е разрешено само в градските райони "в някои изключителни случаи".

Нагорещеното химическо вещество може да подпали сгради и да изгори човешката плът до кости. Оцелелите са изложени на риск от инфекции и дихателна недостатъчност, дори ако изгарянията им са малки.

Докладът на организацията включва интервюта с осем жители на засегнатия от конфликта Южен Ливан. Освен това са проверени и геолокирани почти 47 снимки и видеоклипове, които показват снаряди с бял фосфор, падащи върху жилищни сгради в пет ливански гранични града и села.

Министерството на здравеопазването на Ливан казва, че най-малко 173 души са се нуждаели от медицинска помощ след излагане на бял фосфор.

Изследователите са установили, че противоречивите запалителни огнестрелни оръжия са били използвани в жилищни райони в Кфар Кила, Мейс ал-Джабал, Бустан, Маркаба и Айта ал-Шааб, градове, които са сред най-тежко засегнатите в осеммесечните битки.

И правозащитната организация Amnesty International обвини Израел в използването на бял фосфор в жилищни райони през октомври 2023 г., по-малко от месец след като терористичната групировка "Хизбула" започна да извършва атаки срещу Северн Израел на 8 октомври.

В своя доклад Human Rights Watch призовава ливанското правителство да позволи на Международния наказателен съд да разследва и преследва "тежки международни престъпления" в Ливан от октомври 2023 г.