Анализи

Алфа рисърч: ГЕРБ води с почти 10%, ПП-ДБ и Възраждане равни на второто място

   
Алфа рисърч: ГЕРБ води с почти 10%, ПП-ДБ и Възраждане равни на второто място

ГЕРБ-СДС с 25,1% подкрепа на вота за национален и европейски парламент на 9 юни. Дистанцията с останалите политически играчи е значима - около 10 пункта.

Това сочат данните от последното социологическо проучване на "Алфа рисърч". Изследването е проведено в периода от 1 до 4 юни сред 1000 пълнолетни граждани и е реализирано със собствени средства. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

"В момента не можем да поставяме под съмнение кой ще спечели изборите или ще има най-висока подкрепа", коментира в предаването "Денят започва" по БНТ социологът от "Алфа рисърч" Павел Вълчев. 

"Продължаваме промяната - Демократична България" се нареждат на второ място с 15,4%.

"Тук има една ерозия в подкрепата, която само в рамките на предизборната кампания за последния месец е от около 2 пункта", обясни той. 

Според социологът един от големите въпроси на тези избори ще е подредбата на втория, третия и четвъртия политически играч. "Възраждане" са трети с 15,2%

"Това е един от малкото политически играчи, които бележат такъв ръст, печелейки от свои опоненти. При тях има и риск да загубят от по-новите", каза Вълчев. 

ДПС е на четвърто място с 14,8%. Към тях не се вижда разширяване на подкрепата. БСП губят от сходни формации и са на пето място с 8,1%. ИТН бележат ръст в кампанията с 6,2%.

Под чертата към момента остават "Синя България" и "Солидарна България". Около 3% са избрали, че не подкрепят никого. 9,5% са избрали, че ще подкрепят други партии. Това е изключително висок ръст.

"Отчитаме засилен интерес към изборите", каза още социологът.

За национален парламент се очаква да гласуват 42%, а за европейски парламент - 39,5%. 

 

"Ако трябва да го сравним с последните национални или европейски избори, можем да кажем, че има по-висок интерес към тези избори. Завишеният интерес се дължи не толкова на основните играчи по-политическото поле, а на тези, които са по-малки, но събуждат интерес и желание за участие в изборите", обясни Вълчев. 

72% вече са взели решение коя партия ще подкрепят. Според социолога това са основно симпатизанти от твърдите ядра на партиите, които и в момента са в парламента. 16 на сто са обявили, че са взели решение през последните 2 седмици на кампанията. 

 

"Това са привърженици и симпатизанти на по-новите партии, които се появиха", каза той. 

12% от хората все още не са решили, като половината са заявили, че смятат да подкрепят някоя от по-големите партии, а другата половина - някоя от по-малките. 

Сходни са цифрите и за вота за европейски парламент. Политическите играчи са подредени по същия начин. Очертава се ИТН да имат евродепутат. 

 

През последната предизборна кампания хората са се информирали от интервютата на кандидатите и предизборните дебати. 32% са посочили, че са се информирали от интервюта, а 26 на сто - от предизборни дебати. 

 

32 на сто са посочили, че не са запознати с кампанията и не следят нищо.