Новини

Секционните комисии ще попълват два протокола на тези избори

   
Секционните комисии ще попълват два протокола на тези избори

"Секционните комисии ще попълват два протокола на тези избори, тъй като има избори 2в1. В помещението ще има четири изборни урни и гласовете в тях трябва да се изброят последователно", това каза в предаването "Денят започва" Цветелина Пенева от обществения съвет на ЦИК. 

Тя обясни, че няма да се налага сумиране на хартиените и машинните гласове, което доведе до не малка част от грешките, на които бяхме свидетели на последните извънредни парламентарни избори. 

"Протоколите са приети навреме и са достъпни на сайта на ЦИК. Методическите указания как се работи с протоколите и какво трябва да правят членовете на секционната комисия също са налични от повече от 2 седмици. Има предостатъчно време за всички членове на СИК да се запознаят с това какво трябва да правят в изборния ден", обясни още тя. 

По думите й досега слабо място е било обучението на членовете на СИК, което се извършва в районните комисии. Обученията не са се посещавали добре. 

"От последните избори вече има материален стимул да се посещават обученията", каза Пенева. Според нея голяма част от грешките се получават, защото членовете на СИК бързат да свършат работата и да отидат към РИК, където се очаква да има часове чакане. 

"След като се изброят гласовете се попълва чернова на този протокол. В нея може да има грешки, задрасквания и поправки. От бързане се получават грешки, когато се преписва в официалния протокол", каза тя. 

"Тези грешки няма как да се установят, защото в РИК чували не се отварят", обясни Пенева. По думите й партиите нямат интерес да изпращат необучени членове на СИК.