От мрежата

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

   
Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ. На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. 

Това регистрира проучване на Центъра за изследване на демокрацията*. 

Изследването е проведено в периода 25 май – 2 юни сред 1071 граждани на възраст над 16 години под формата на пряка анкета онлайн. Разработено е съвместно с Централноевропейската и Унгарската медийни обсерватории. Сравнителните данни все още не са налични.

Според Тодор Галев, директор "Научни изследвания" в ЦИД, резултатите се дължат на "склонността на българското общество да вярва на дезинформация и конспирации". По думите му, страната ни е на едно от първите места в ЕС и в Европа по дял на населението, склонно да вярва на дезинформация и конспирации. 

"Почти две трети от населението вярва в конспиративни теории. Почти 40% вярват в или споделят дезинформационни твърдения."

Конспиративното мислене е дълбоко вкоренено в нашата социална ситуация, коментира Тодор Галев в предаването "Преди всички" на БНР.

Така се проявява ефектът българските граждани да не вярват на официалните институции и медиите, а да вярват на методи като "ухо на ухо", допълни той.

"Особено в социалните медии най-многобройни са онези постове, мнения, които са по-скоро свързани с конспиративни и дезинформационни послания или са прекалено крайни. Няма уравновесеност на мненията, няма изслушване на опонента. Мнозинството от българите живеят в собствени информационни балони."

Зловредното влияние Галев определи като "влияние най-вече на чужди правителства, които се опитват чрез различни механизми, включително политическа или стратегическа корупция да повлияят върху политики и формиране на обществено мнение в други държави".

"Това се свързва с геополитическата борба за надмощие и сфери на влияние, която е изключително изострена в Европа и не само в Европа."

* Центърът за изследване на демокрацията ще представи днес резултатите от експресно проучване на общественото мнение относно възможно зловредно външно влияние, включително чрез използване на дезинформация, в предстоящите избори на 9 юни за Европейски и за национален парламент. В представянето ще участва и Йорданка Чобанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България./ БНР