Новини

Можем да гласуваме и с изтекла лична карта, но трябва да носим удостоверение от МВР

   
Можем да гласуваме и с изтекла лична карта, но трябва да носим удостоверение от МВР

480 хиляди избиратели нямат уседналост и не участват във вота за Европарламент. За национални депутати те трябва да пуснат хартиена бюлетина, не може на машина.
Първо квадратчето за партията, после кръгчето за преференция, иначе бюлетината е невалидна. И никакво подчертаване в нея, напомнят експерти. И с изтекла лична карта ще може да се гласува на изборите 2 в 1 тази неделя. Това се отнася не само за хората, чийто личен документ е за смяна поради изтекъл срок, а и е загубен, откраднат или повреден. За да упражни обаче правото си на глас, притежателят на такава лична карта трябва вече да си е подал документите за преиздаване.

В такъв случай той ще получи удостоверение от МВР, което да даде на членовете на секционната комисия. Удостоверението може да се вземе и в събота, и в самия изборен ден - неделя, като за целта МВР осигурява дежурни в районните управления. Без него гласуването е невъзможно, тъй като паспорти и шофьорски книжки не се приемат от изборната администрация.

480 000 българи пък са в “забранителния списък” за европейските избори. Ако някой установи в неделя, че не е в списъка на имащите право на глас за ЕП, но отговаря на условията, може да подаде заявление до общината за изключване от забранителните списъци. И ако действително отговаря на условията, ще получи удостоверение, което му дава право да даде гласа си на евровота.

В забранителните списъци попадат българите, които имат настоящ адрес извън територията на Европейския съюз и не отговарят на условията за уседналост. Повечето от тях са в Турция и Великобритания. Иначе българите в чужбина също могат да гласуват за 17-те наши евродепутати, стига да са живели у нас или друга европейска държава през последните 3 месеца. Това означава да имат постоянен и настоящ адрес в България или постоянен адрес у нас и настоящ в друга страна от ЕС към 9.03.2024 г.

Най-много българи са подали заявления за евровота в Германия (2654), Испания (1311) и Гърция (878). Общо 9765 нашенци са подали заявления да гласуват за евровота от чужбина. И на тези избори гласуването става само по постоянен адрес, освен ако човекът не е подал в нужния срок заявление за гласуване по настоящ. Тогава го заличават от списъка по постоянен адрес. Изключение се прави за редовните студенти, които учат в друг град. Например студент, който е с постоянен адрес в Бургас, но учи в София, може да гласува във всяка една секция в столицата, стига да представи заверена студентска книжка и лична карта. В секцията попълва декларация, че няма да гласува на друго място.

Избирателите, които имат право само на един вид избор, ще могат да гласуват само с хартиени бюлетини, дори и в секцията да има машина. Причината е, че членовете на СИК няма как да проследят дали човекът няма да направи на устройството два избора вместо един.

Макар изборите да са 2 в 1, всеки избирател може да прецени дали да гласува и за национален, и за европейски парламент. Така секционната комисия може да му даде само едната бюлетина, ако изрази такова желание, или да се избере само едната опция на машината за гласуване. Честа грешка е гласоподавателите да посочат преференция, но да забравят да отбележат номера на партията

Така гласът им не се отчита. Затова изборните експерти препоръчват първо да се отбележи номерът на политическата сила, а чак след това кръгчето на предпочитания кандидат от листата ѝ.

За валидни се считат само хартиените бюлетини, на които с Х или V са отбелязани кутийките с номерата. Подчертаването и ограждането на името на партията е честа грешка, допускана от по-възрастни избиратели, но това прави гласа им невалиден.

Хората, които все още се чувстват неуверени в гласуването на машина, могат да се упражнят на симулатора, достъпен на сайта на ЦИК. Все пак на хартия ще може да се гласува във всяка една секция в страната. Иначе машини ще има в 9346 от общо 11 648 секции у нас. Правилото е, че устройствата се поставят в секции с над 300 имена в избирателния списък.

Иначе гласуването на машина е все по-предпочитано, стана ясно след парламентарните избори през април миналата година - така са направили 59,12% от българите. Най-предпочитани машините са били в София (72%) и Пловдив (70%), а хартията - във Видин (60%), Разград (58%) и Търговище (56%).