Новини Светът

ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за начало на европреговори

   
ЕК: Украйна и Молдова са изпълнили реформите за начало на европреговори

Европейската комисия смята, че Украйна и Молдова са изпълнили всички необходими реформи за започването на преговори за членство в ЕС, съобщиха от белгийското ротационно председателство. Комисията е информирала за своята оценка постоянните представители на страните членки.

Според Комисията, Украйна е изпълнила изискванията за приемането на закона за лобирането като част от плана за разбиването на олигархичния модел и е взела предвид препоръките на Венецианската комисия в сферата на законодателството за националните малцинства, държавния език, медиите и образованието. 

Молдова е изпълнена всички изисквания, в т.ч. увеличаване на институционалния капацитет на антикорупционните органи и продължаване на прилагането на плана за действие за разбиването на олигархичния модел.

Сега страните членки трябва да вземат с пълно единодушие решение за преговорната рамка с Украйна и Молдова, както и за започването на междуправителствени конференции с двете държави. 

От белгийското председателство изтъкнаха, че правят всичко възможно тази конференция да започне още на 25 юни в Люксембург, когато заседава Съвет "Общи въпроси".

От Брюксел обаче не пожелаха да кажат дали Унгария смята да блокира решението. Будапеща все още има претенции към Киев, сред които е и въпросът за унгарското малцинство в Украйна. 

Същевременно Комисията смята, че скоро може да започне междуправителствената конференция с Черна гора. Причина са предприетите в последно време положителни стъпки от властите в Подгорица.