Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

03-09 юни 2024

 

„Ти сплотяваш в порив чуден

разделените от зло.

Братя стават всички люде

ти разпериш ли крило!“

 

(Из поемата на Шилер „Ода на радостта“, прославяща братството и разбирателството на цялото човечество. С този текст Бетховен започва своята Девета симфония, избрана за европейски химнпрез 1993 г.)

 

Шести път за три години

Те казаха

Румен Радев: Ще спрем да ходим толкова често на избори, когато партиите започнат да оправдават доверието на гражданите. Крайно време е политиците да поставят обществените пред своите собствени и партийни интереси. Преди всеки избор партийни оракули плашат с партия на президента само и само да може после да се сглобят по-добре в собствената сглобка. Крайно време е партиите да съставят правителство, базирано на ценности, на споделени програми, а не от страх, че ще излязат отвластта. Ако така продължава с безпринципни коалиции, рано или късно алтернатива ще се появи. Последните няколко избори и сглобки разсъблякоха безжалостно дрехите на много партии и политици и те сега се чудят как да си скрият срамотиите.

Димитър Главчев: Надявам се бързо да се сформира стабилен парламент с пълен мандат, който да формира кабинет с пълен мандат.

Бойко Борисов: Мария Габриел няма да вземе папката за премиерМога и аз да я взема. Не виждам как ще се състави правителство. Ние не можем само с ДПС, ПП-ДБ не могат с ГЕРБ и ДПС, „Възраждане“ казват или сме само ние, или никойСамо Доган каза, че няма да е стабилно. Ако се отиде на нови избори, би било огромна глупост. 

Ахмед Доган: Не виждам трайна формула за властта, докато не станат ясни резултатите от изборите. Няма нужда ДПС да излъчва министър-председател

Делян ПеевскиВреме е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори, защото това пречи на държаватаНадявам се да има смиреност в политиците.

Христо Иванов: С ДПС няма да преговаряме, а ГЕРБ изгори абсолютно всички възможни допирни точки с ПП-ДБ.

Кирил Петков: Докато Пеевски и Борисов са в позиция да взимат решения, няма никакъв смисъл нито да се преговаря, нито да се говори за каквото и да било, защото видяхме, че нашата визия за България и тяхната са коренно различни.

Костадин Костадинов: Единственото правителство, което ще подкрепим, е правителство с мандат на „Възраждане”.

Корнелия Нинова: Трябва да има правителство на национално спасение, а не да се търсят договорки.

Предвиждания

 

Накъде отиваме

Без да се карат с президента, трябва да направят по-стабилно правителство от смислени, а не случайно подбрани хораЛегитимацията на Бойко Борисов приключи. Той не е под атака на САЩ.Ръководството на Европа му дойде на гости. Белгия пък организира среща на посланиците от страните на ЕС с Пеевски. Борисов е изпран. Който иска да организира нещо срещу него, ще трябва да чака много време и променена обстановка. Актуалният въпрос е дали ще иска да си прокара правителство на малцинството или това е рубеж за пазарене.

Президентът мина на позиция, която в момента е слабата, опозиционната, но която много отчетливо започна да консолидира милиони хора. В Европа въпросът за мира набъбва. Радев, Салвини, Орбан, Льо Пен са на тази позиция. Това са сериозни хора.Не са нито дребни, нито фашисти. Байдън започна да говори, че Украйна може да не влезе в НАТО след войната и това може да означава подготовка за преговори. От огромна ескалация е заинтересован един единствен човек – Зеленски. Не Украйна, а Зеленски и неговите съдружници. Бъдеще след мир те нямат. Той се опитва да ескалира конфликта, да подлуди от гняв Европа и главно Америка. Не ми се вярва да го постигне. Американците са прагматични хора. (Андрей Райчев, из интервю за Епицентър)

Ако няма стабилно правителство

Българите гласуват на поредните предсрочни парламентарни избори, но анализатори казват, че това няма да доведе до устойчиво правителство, което да прекрати проточилата се политическа нестабилност и да разблокира икономическите реформи, съобщи "Ройтерс". От компанията Teneo казват, че ако пак няма стабилно правителство, под въпрос са достъпът до фондове от плана за възстановяване (само 1.4 от 5.7 млрд. евро досега), политически деликатни реформи в енергетиката и напредъкът изобщо. Същото важи за два пъти отлаганото влизане в еврозоната и цялостно членство в Шенген, допълва "Ройтерс".

През юли 2 към 1

След тези избори най-вероятно ще си задаваме въпроса "оти ги ручахме жабетата", тъй като съставянето на правителство ще е трудно. ДПС може да са вече официален партньор, което ще бъде проблем за ПП-ДБ, които в кампанията казаха, че с ДПС повече не, а с ГЕРБ - под условие. Ако ГЕРБ и ПП имат 120 депутати, тогава ще се стигне до общо управление и коалиционно споразумение. Ако нямат абсолютно мнозинство, едва ли ще има правителство само на ГЕРБ и ДПС - не само защото Борисов е казал, че няма да управляват само двете сили, но и процесът по легитимация на Борисов не е завършил, а той минава през ПП-ДБ.

Парламентът би издържал почти пълен мандат, но ако не се състави правителство и влезем в спирала от избори, тогава до октомври преговорите ще се точат, за да ясен резултатът от американските избори. Борисов ще държи за правителство тип сглобка, но с коалиционно споразумение. 2 към 1 е вероятността да имаме кабинет през юли. Акопървият мандат се провали, няма да стане правителство. (Социологът Юлий Павлов на пресконференция в БТА)

Политиката стана най-доходоносния бизнес

Българската политическа класа е длъжна да намери някаква форма на извинение. Първото поколение политици - романтичното – беше от хора, които имаха морал и идеи, искаха да променят нещо, след това политическа класа превърна политиката в най-доходоносния бизнес. Не рискуваш нищо. Преразпределяш и преразпределяш. Иска ми се България да бъде независима страна, която отстоява собствените си интереси и да се чувстваме достойни хора, а ЕС - да не бъде командван от чиновници, които са се самозабравили и са подвластни единствено на личните си интереси.(Писателят Владимир Зарев, „Хоризонт“)

Все тая

Който и да ни управлява, дори и от чужбина да дойде – все тая. Положението е много тежко. Не може хора да влизат в политиката с една-единствена цел – грабеж, и да оставят народа си беден, гладен и постоянно разочарован. Омръзнало ми е от празни обещания. Срамно е управляващите да оставят народа си да мизерства. (Актьорът Георги Мамалев, „Ретро“)

Да бъде питан народът

"ГЕРБ+ДПС+ИТН – това е правителството. За България е важно да формира стабилно правителство поне за срок от една година

Трябва да се извършват директни допитвания до българския народ по международните теми. Да бъде зададен въпросът "Какво смятате, че трябва да се направи за войната в Украйна?". Тази безумна война трябва веднага да спре и да се отиде към мирно уреждане на конфликта. Той очевидно няма военно решение. Не е конфликт на НАТО, още по-малко на България. Украйна трябва да се раздели с част от територията си, за да настъпи мир. За какво й е едно население, което общо взето е враждебно? Това е руско население. То трябваше да получи автономия още преди 10 г. (Проф. Михаил Константинов, БНР)

С широко затворени очи

Евроатлантизмът на Борисов се крепи на една дългогодишна "сделка" - той обещава на Брюксел, че няма да е българският Орбан (въпреки симпатиите си към него), а Брюксел не обещава, но реално е с широки затворени очи пред пачки в чекмеджекъща в Барселона, спестени стотици милиони на хазната, неефикасни еврофондове... Опозиция е единствената рационална политически стратегия на ПП-ДБ, ако не иска да се стопи до маловажна партия. (Проф. Анна Кръстева, „Дневник“)

Има две червени линии

Самозваните ни евроатлантици са страхливички и неспособни сами да вземат решение за изпращане на български войски в Украйна, защото знаят много добре, че ще бъдат отритнати от обществото. Участието на НАТО във войната между Русия и Украйна е публична тайна, която все повече започва да става явна и крие риск от безконтролна ескалация. Не съм заявявал никога, че България е взела решение за изпращане на свои войски в Украйна, заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

Държавният глава призова българските политици да си дават сметка, че до момента е имало две червени линии, които са сдържали безконтролната ескалация на войната между Русия и Украйна – ограничаването на географския обхват на войната само на украинска земя и недопускане на директен сблъсък между военнослужещи на НАТО и на Русия. С призивите за отпадане на ограниченията Украйна да използва западни оръжия за поразяване на военни цели на територията на Русия и с официализирането на изпращането на съветници и инструктори на самата фронтова линия, тези червени линии се погазват и за съжаление нашите политици стават част от такива неадекватни решения с всички произтичащи последствия, посочи още президентът.

Упражнение в евроатлантизъм

Водеща става военно-отбранителната промишленост. Вие оставате тук, разни популисти плашат, че ще пратим българите на война в Украйна. Първо, това не може да стане без парламент. Второ, аз ви гарантирам, че докато сме ГЕРБ и аз, ние войник няма да пратим там. Това искам да го знаят всички, защото започват да се упражняват в евроатлантизъм и източен патриотизъм. (Бойко Борисов на среща с избиратели в Русе)

Думата „мир“ на всички равнища

От изключително значение е да се произнася думата "мир" на всички равнища - така, както у нас се произнася от президента, така, както се произнася от компетентни, смели, дълбоки и сериозни хора в колективния Запад, така, както се произнася в Европа, независимо от опитите да се забрани това произнасяне и от мерките то да бъде санкционирано. Става дума за борба, която не е само благородна, а императивна за оцеляването на нашия свят. Има патологичен отказ да се мисли реалистично, да не се уважават тези от нашата родна политическа сцена, които се одързостяват да говорят истината с ясното съзнание, че ще настроят тези, които имат реалната власт, срещу себе си. 

Не крия, че основният говорител от името на реалността в България е българският президент. Това, което говори, трябва да бъде чуто и фактологически и рационално оспорвано, а не фалшифицирано в пропагандни двубои и гласът му да бъде неглижиран. Това не бива да правим, защото нямаме много голямо автентично представителство в България. Така се случи, че основните политически играчи, с известни изключения, са стандартизирани според официалната директива, която иде извън пределите на страната. България трябва в лицето на своите политици да говори в името на собствения си интерес от самата реалност, а не от самата пропаганда. (Д-р Николай Михайлов, психиатър и политически анализатор, БНР)

Кадровият проблем на БА

"Вече имаме план за инвестиции в армията, осигурени средства, договори за доставка на самолети, страйкъри, кораби, ще доставим и още техника, но никой не може да изкомандва българските граждани да служат в Българската армия. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов и призна, че кадровият проблем на армията е най-сериозният за нейното функциониране. Той се опита да вдъхне оптимизъм с решението да се увеличат с 30% заплатите на военните от началото на 2025 г. Това обаче едва ли ще реши кадровата драма. Затова се обмисля полицаи, жандармеристи, съдебна охрана да минават военна служба и подготовка в опит да се увеличи мобилизационният резерв.

„В рамките на следващите 10-15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования", пише в документ на МО. От 2015 г. до днес начална военна подготовка са преминали 337 граждани, а в курсове за специална военна подготовка - едва 27. Което е много показателно за състоянието на държава, в която генералите се прескачат, а всеки втори политик се бие в гърдите какъв патриот и радетел е за силна армия. (Из коментар на Александър Александров, „Сега“)

За българските дронове

Справянето с предизвикателствата към сигурността ни може да стане само с обединените усилия на НАТО и ЕС, заяви президентът Румен Радев, който заедно с министъра на отбраната откри в Пловдив Международното военно изложение „Хемус 2024”. Радев посочи, че България има твърдата решимост да укрепва собствения си отбранителен потенциал и да допринася за усилването на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на НАТО. Държавният глава очаква скоро да види на въоръжение в Българската армия различни видове дронове за наблюдение, разузнаване, поразяване на различни цели, както и антидрон системи и системи за киберотбрана.

Посещения или външна политика

През последните 15 г. професионалната експертиза и политическото ръководство не се срещат на територията на нашата външна политика. До голяма степен тя е персонална, хаотична, непредсказуема, а това води до рязко снижаване на ефективността на външно-политическата ни дейност. Стига се дотам, че във Външно министерство са принудени не да правят външна политика, а да организират посещения. Разпореждането на премиера Главчев за Сребреница е конкретен пример за проблемите, които може да създаде откъсването на едно политическо решение от професионалната експертиза. Както и за неудачното съчетаване на позициите на премиер и външен министър без необходимия външнополитически опит. (Дипломатът Любомир Кючуков, бивш зам.-министър на външните работи, fakti.bg)

Да има по-сериозни гаранции

България десетилетия напред трябва да продължи да развива ядрена енергетика, а не да се отказва от своите базови мощности. Това ще ни даде спокойствие, докато страната ни започне да разчита изцяло на слънце, вятър и други нови източници на енергия. Това заяви президентът Румен Радев на международна ядрена конференция в курорта "Златни пясъци". 

Държавният глава припомни, че България има 50-годишен опит в безопасна и надеждна експлоатация на ядрени мощности и то изцяло с наши висококвалифицирани кадри. "И аз в моя оставащ мандат като президент ще работя и с правителствата и парламента да имаме по-голяма яснота и по-сериозни гаранции. Строителството на един нов блок отваря възможност за хиляди нови работни места. След това дава възможност за друга допълнителна трудова заетост. Аз много се радвам, че най-сетне, след дълги години изчакване, които се оказаха пагубни, има политическо решение и воля България да продължи да развива своята ядрена енергетика", посочи Радев. 

Заредени са касетите с новото ядрено гориво

Диверсификацията на ядреното гориво за пети блок на АЕЦ "Козлодуй" вече е факт и всички 43 касети са заредени. Очаква се плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов. Усилено се работи и по проекта за седми и осми блок. Вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията му, така че 30-40% от разходите, които ще бъдат направени, да останат у нас, каза още министърът.

Готова ли е България

Приблизително 1000 инженери, 14 хил. работници, както и 1000 първокласни заварчици ще бъдат нужни за изграждането на двата нови блока на АЕЦ "Козлодуй" - седми и осми. В момента България трудно ще събере и половината. Държавата трябва да започне да се подготвя още отсега за разрешаването на този проблем. Когато младите хора у нас осъзнаят, че в ядрената енергетика има бъдеще, ще има достатъчно желаещи да се обучават и да работят. Строителството най-вероятно ще започне след около 5 г. Процесът на лицензиране е дълъг. Трябва да се обърне внимание как ще бъде подреден проектът. (Председателят на УС на Сдружение "Български атомен форум" - "Булатом" Богомил Манчев, БТА)

Неизпълнима задача

АЕЦ "Козлодуй" прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, но той подлежи на предоговаряне и не е срочен. Ние се надяваме пети и шести блок да работят до 2047-2049 г. Имаме съгласие на главния конструктор при последната модернизация през 2017-2019 г., че те могат да работят още 30 г. Но когато наближи краят на срока, в който те имат 10-годишен лиценз, ще трябва да започне процедура по издаване на лиценз за нови 10 г. Въпросът е как ще продължим живота на тези блокове без участието на руснаците. Това е неизпълнима задача. Преди години, когато украинците прекратиха договорите си с руснаците, те сами разработиха  методология и трябва да се обърнем към тях за помощ. (Енергийният експерт Явор Куюмджиев, тв „България он еър“).

Много „ще“ за „Марица-изток“

Решението за отпускане на заем от 100 млн. лв. на „Мини Марица – изток 2” и още 50 млн. лв. от Търговска банка няма да успокоят страстите. Има твърде много „ще” в думите на енергийния министър Малинов, а там слушат „ще” вече над 10 г. Много малко от обещанията са станали реалност, а тези които са се случили, не са за добро(Президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов, Нова тв)

Допълнение. С тези заеми ще се гарантира работата на държавното минно предприятие, докато Еврокомисията даде позволение то да бъде подпомогнато с пари от държавния бюджет. НСгласува през април от него да бъдат отпускани по 250 млн. лв. годишно в продължение на 4 г. за рекултивация на терени в Маришкия басейн и привеждането им в устойчиво състояние - общо 1 млрд. лв. за целия период. Докато се чака нотификация от Брюксел, финансовата стабилност на предприятието ще бъде гарантирана с кредит от БЕХ и Търговска банка, съобщи министър Малинов.

Само лихвите са 1 млрд. лв.

Не сме готови за еврозоната, най-вероятно ще приемем еврото на 1 януари 2027 г. До края на годината няма да покриваме критерия инфлация. За тази година са предвидени рекордни заеми - близо 11 млрд. лвСамо лихвите са над 1 млрд. лвНо сме далеч от дългова криза. Най-големият плюс от приемането на еврото е например, ако човек има активи, те ще се вдигнат между 20 и 30% през първата година. Не знам защо нито финансовият министър, нито БНБ го обясняват. Веднага на всички апартаменти, земи и други им се вдигат цените. Отделно от това падат лихвите като цяло. (Бившият финансов министър Симеон Дянков, Нова нюз)

Радев поздрави новата президентка на Мексико

Държавният глава Румен Радев поздрави Клаудия Шейнбаум, първата жена, избрана за президент на Мексико, и я покани да посети България

Шейнбаум има българско потекло. Нейните баба и дядо по майчина линия са емигрaнти от Пловдив. Напускат страната ни в началото на 40-те години на миналия век, за да избягат от Холокоста. И двамата родители на 61-годишната президентка са хора на науката: майка ѝ е биолог и почетен професор на Факултета по природни науки в Националния автономен университет на Мексико, а баща ѝ Карлос Шейнбаум Йоселевиц е инженер-химик. През 2018 г. Шейнбаум е включена в списъка на 100-те най-влиятеляни жени на Би Би Си заради научните ѝ трудове за промените на климата, пише „Труд“.

Балонът се спука

След като месеци наред столичната топлофикация надвземаше за парно и топла вода на цени, изчислени при по-високи стойности на газа, реши да се измъкне от недоволството и хвърли кьорфишека, че ще иска поевтиняване от 1 юли с близо 30 на сто. Това стана горе-долу по времето, когато тръгвахме с бодра крачка към нови избори. И на малките деца е ясно, че чрез топлофикация се играят предизборни игрички. Колко е хубаво – 30 на сто по-евтино парно! 

Заблудата не продължи дълго. От изчисленията на КЕВР стана ясно, че  възможното поевтиняване на топлофикационната услуга за София  е около 7 на сто. От парното турили в калкулацията субсидиране, което няма как да бъде одобрено, и КЕВР ги отряза. Дали не са знаели? Та те са факири да ни прибират парите. Как звучи само - 7 срещу 30. Сещам се за детската песничка „Балонът се надува… Пук!“. Обсъждането и окончателното решение за новите цени, които ще важат цяла година, остават за след изборите. (Мая Йовановска, „Дума“)

80 години по-късно

„Живеем във време, в което демокрацията е изложена на по-голям риск в целия свят, отколкото в който и да е момент след края на Втората световна война. Истинските съюзи ни правят по-силни - урок, който се моля американците никога да не забравят“. Това каза президентът Байдън на честването във Франция на 80-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия през Втората световна война. И се зарече, че под негово ръководство САЩ няма да се оттеглят от Украйна, защото ако го направим, Украйна ще бъде подчинена и това няма да приключи дотук. Съседите на Украйна ще бъдат застрашени, цяла Европа ще бъде застрашена“, каза още Байдън.

Русия няма намерение да напада НАТО

Удари по Русия с участието на западните страни означават пряката им намеса във войната в Украйна и Москва ще реагираказа руският президент Путин на среща с чуждестранни журналисти в Санкт Петербург. Според него, ако САЩ престанат да доставят оръжие на Украйна, войната ще приключи след 2-3 месеца. Русия е заинтересована от неутралния статут на Украйна. САЩ ще толерират президента Зеленски до пролетта на 2025 г., а след това ще го сменят, прогнозира той. 

Нямаме желание да нападаме НАТО – не мислите, че сме луди или нещо такова, но ще има нестандартен отговор, ако руска територия бъде атакувана от Украйна с оръжия, доставени от Запада. Държавите, които позволяват на Украйна да използва ракети срещу Русия, ще се сблъскат с много сериозни проблеми. Ние си запазваме правото да отговорим по същия начин, тъй като тези държави ще се въвлекат във война с Русия. Москва ще даде ракети с голям обсег на трети държави, които могат да ударят по тях, предупреди Путин.

Допълнение. Президентът на Русия за първи път разреши изпращането на руско оръжие в региони, които са във война с държави, доставящи оръжия на Украйна. С други думи, на тези сили, които са в конфликт с Америка и страните от НАТО. Това е много важна промяна в нашата външна политика. Нека САЩ и техните съюзници сега усетят прякото използване на руски оръжия от трети страни. И ние ще се радваме на техните успехи с нашите оръжия срещу нашите общи врагове. (Зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, Telegram)

Франция ще обучи 4500 украински войници

Обучението на украинските пилоти ще започне незабавно. Франция ще обучи и оборудва и цяла бригада от украинската армия, което се равнява на 4500 войници, обяви президентът Макрон, цитиран от „Фигаро“. „Обучението на украински войници на нейна територия представлява ли ескалация? Не. Това е признаване на суверенитета на Украйна. Ние не сме във война с Русия, но напълно подкрепяме Украйна“, подчерта той.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи изявленията на Макрон като "изключително провокативни, които могат да увеличат напрежението на континента, без да носят нищо положително".

Опасни предположения

Украинските войски са изтощени и силно превъзхождани числено и оръжейно, а моралът им се срива. Западните страни са отчаяни и са готови да рискуват ядрена война, за да предотвратят победата на Русия в Украйна, която вече е неизбежна. Лидерите на САЩ и НАТО правят много опасни и неверни предположения относно Путин и неговите съветници, което тласка света все по-близо до Трета световна война.

Идеята, че Путин, след като победи Украйна, ще иска да се справи с целия НАТО, е толкова безсмислена, че противоречи на логиката, но страхът, че това ще се случи, принуждава западните политици да поемат невъобразими рискове. Западът смята, че руските власти блъфират относно използването на ядрени оръжия. Това са изтъркани приказки, но стават все по-актуални, колкото повече се приближаваме до директен военен бой между НАТО и руските сили. (Проф. Питър Кузник, директор на Института за ядрени изследвания към Американския университет във Вашингтон, BIG5)

Живот на тъмно и студено?

Русия е извадила от строя или превзела повече от половината електроцентрали в Украйна. Преди войната производството на електроенергия беше около 55 гигавата - едно от най-големите в Европа, а сега е паднал под 20 гигавата, съобщава „Файненшъл таймс“. Руските атаки са принудили енергийните компании да наложат национални прекъсвания на тока.
Последните атаки бяха насочени към подземни помпени съоръжения за съхранение на природен газ, използвани от клиенти от ЕС. Има опасения за доставките през зимата. Двама украински официални лица призоваха украинците да се подготвят за нов живот "на тъмно и студено“, посочва изданието. 

Кога ще има мир

„Ако някога позволим на Украйна да падне, ще видите как Полша и всички нации по фактическата граница на Русия ще паднат“, заяви американският президент Байдън в интервю за "TIME". Според него мир ще има, когато има гаранция, че Русия никога няма да окупира Украйна отново. И това не включва непременно членството на Украйна в НАТО след войната, каза Байдън. 

Да-не

Почти всички политически и бизнес лидери в Европа и Близкия изток вярват, че украинският конфликт ще приключи с окончателното отстъпване от Украйна на някои територии на Русия - може би Донецк, Донбас и южното крайбрежие по Черно море до Крим. Отвреме на време някой предполага, че Русия ще може да окупира цялата територия на страната. Но нито един не предполага, че Украйна ще може напълно и окончателно да изгони руснаците от украинска територия, пише американското издание The Hill, цитирано от "Фокус". 

За отбрана или за война

Правителството на Германия прие нов план за потенциална война, който включва задължителна военна повинност и принуждаване на производителите да произвеждат само военни стоки. Части от страната могат да бъдат евакуирани, метростанции, подземни паркинги и други съоръжения под земята да бъдат използвани като временни убежища, а болниците трябва да бъдат подготвени за голям приток на пациенти. Предвижда се също контрол на разпределението на храните, складиране на пшеница и други зърнени култури на тайни места и създаване на спешен резерв от ориз и боб. Резервите ще осигурят на германското население по една топла храна на ден, съобщава германският „Билд“.

Накъде върви Украйна

Тя загуби всичко. Безвъзвратно. Загуби преди всичко около 50% от своя демографски потенциал. Мъжкият генетичен фонд е почти ликвидиран. Територията й предстои да бъде разпарчетосана окончателно. Поляци, румънци, унгарци, словаци, беларуси очакват териториални придобивки. Украйна се превърна в призрак, който броди по света и търси оръжие, а вече и хора за война срещу Русия. САЩ не желаят да се стига до обмяна на стратегически ядрени удари между Москва и Вашингтон. Американците се боят да не се стигне до реализация на крилата фраза на Путин: „За какво ни е свят без Русия?“. Те се отдръпват от Европа, но я подстрекават и насочват да се сражава с Русия. (Проф. Боян Чуков, из интервю за Епицентър)

Европа не може да понесе нова война

Нашата мисия е да не влизаме във война и да запазим Унгария като остров на мира. Привържениците на войната са преминали отвъд границите на здравия разум, те са пияни, искат да победят Русия, както се опитаха да направят през Първата и Втората световна война. Бащите-основатели на ЕС са били прави, че Европа не може да понесе нова война. Преди Първата световна война Европа е била господар на света, след Втората световна война тя вече не е господар на себе си, завладяна от чужди империи на Запад и Изток. Сега свири втора цигулка. След още една война Европа няма да бъде в оркестъра, който определя ритъма на света, ако изобщо има такъв оркестър. 

Днес Европа се подготвя за война като всекидневно се съобщава за откриването на нова отсечка от пътя към ада. Това, което ние се опитваме да направим, е да спрем този влак, да дръпнем аварийната спирачка, за да могат поне тези, които искат да слязат, да слязат и да не участват във войната. Ние няма да позволим децата ни да бъдат откарани във вагони на украинския фронт. (Унгарският премиер Виктор Орбан по време на марша за мир в Будапеща)

Военна хроника

Байдън заяви в интервю за Ей Би Си, че САЩ не разрешават използването на американски оръжия за удари срещу Москва и Кремъл„Разрешено е да се използват в близост до границатаНие не разрешаваме удари на 200 мили навътре в Русия и не разрешаваме удари срещу Москва, срещу Кремъл".

Все още не е времето за мирни преговори между Украйна и Русия. Мирът не може да бъде капитулация на Украйна, каза френският президент Макрон. Обвинявайки Русия в „погазване на международното право“, той повтори подкрепата си за Зеленски.

Ние уважаваме украинската независимост, но няма да изпращаме войници в Украйна и оръжие на руска територия. Позицията на Макрон не е тази на Италия. Ескалацията трябва да се избягва. Не сме във война с Русия, заяви италианският външен министър Антонио Таяни, цитиран от БТА. 

Всеки френски военен в Украйна би бил легитимна цел за руските въоръжени сили, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Байдън обеща на Зеленски нова помощ за Украйна в размер на 225 млн. долара и за първи път по време на среща между двамата в Париж му се извини публично за спирането на американска военна помощ за няколко месеца.

Путин заяви, че Русия има право да достави оръжия с голям обсег на действие на противниците на Запада, но уточни, че Москва не е предприела подобни действия към момента.

Германия няма да изпраща свои сили на украинска земя срещу руската армия, заяви министърът на отбраната Борис Писториус.

Швейцарският парламент отхвърли отпускането на финансова помощ за Украйна в размер на 5 млрд. швейцарски франка.

Много европейски и американски политици са разтревожени от възможността за отговор на Москва на последните действия на Запада в Украйна. Те са загрижени, че Русия може да предприеме това, което смята за симетричен отговор, включително контраатаки на територията на НАТО, пише „Файненшъл таймс“. 

НАТО разработва многобройни сухопътни коридори, включително през България, по които американските войски и бронирани машини да се придвижат до фронтовата линия в случай на голяма европейска сухопътна война с Русия, пише в. "Дейли телеграф"

САЩ са готови да осигурят заем от 50 млрд. долара за Украйнаизплащан с лихвите от замразени руски авоари, ако ЕС гарантира безсрочно удължаване на санкциите срещу Москва, съобщава "Файненшъл таймс".

Санкциите като бумеранг

Над 18 600 участници от 139 държави от Африка, Азия, Латинска Америка и Източна Европа участваха в ежегодния Международен икономически форум в Санкт Петербург, чиято цел е насърчаване на интересите на Русия в глобалната икономика. Важен момент в него е да се покаже на света, че икономическият модел на Русия е здрав и издържа на санкции, казва Евгений Смирнов, един от организаторите, пред Lenta.ru. Според него т.нар.демократичен свят се опита да срине икономически Русия чрез санкции (досега те са 16 хиляди – б.р.) и изолиране от световния икономически живот. НоСАЩ, ЕС и сателитите им не бяха подкрепени от основната част от останалите държави и планът им се срина с гръм и трясък. На практика те наложиха санкции на себе си и сами се изолираха от бъдещото икономическо развитие в света, посочи Смирнов.

Задава се климатичен ад

Изкопаемите горива все още осигуряват 3/4 от световното потребление, а това засилва екстремалните климатични явления, като сушите, дългите горещи вълни и наводненията. Всеки от последните 12 месеца е бил най-топлият период от 1940 г. насам, откогато се събират данни, съобщи службата на ЕС за мониторинг на изменението на климатаСпоред учените има изненадващи процеси, като рязката загуба на антарктически морски лед през последните месеци. "Не сме виждали нещо подобно през последните няколко хиляди години", каза директорът на "Коперник" Карло Буонтемпо.

Генералният секретар на ООН Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад". Световната метеорологична организация предупреждава, че вероятността през следващите пет години да има една цяла календарна година със средна температура, която временно надвишава критичните 1.5 градуса, е достигнала 80%. 

Преизбран за трети мандат

Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев бе преизбран за трети пореден път за член на Изпълкома на Международната федерация по ски. Той е първият и единствен българин досега, който е член на висшето ръководството на тази федерация.Следващият конгрес на световния ски спорт ще се проведе през 2026 г. в Белград.

Страхотният Гришо

Актуалната ни звезда е Григор Димитров. Любимец заради красивата си игра, спортсменско поведение и цялостно излъчване на корта. Тенисът може и да не е популярен колкото футбола, но пък е елитен с ореола и аристократизма на десетки милиони фенове. Всички обичат Гришо, а напоследък чухме, че на корта на „Ролан Гарос“ се скандира името му. Той е страхотно лице на България. Неговите фенове по света не съдят за него като за българин, а като за голям тенисист. Но знаят, че е българин и свързват страната ни с него. Чрез тях той си остава страхотният посланик на България. (webcafe.bg)

Вести от България

Софийският университет "Св. Климент Охридски" е на 661-670 място в класацията на 1500 университета от 106 образователни системи в света на QS World University Rankings 2025 - една от най-престижните в света. Той е единственото българско висше училище, намерило място в нея.

Служебният премиер Главчев е на път да създаде прецедент с питане до Народното събрание той или президентът  Радев да отиде на срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 10 юли. Вицепрезидентът Илияна Йотова определи това като „екстравагантен ход“.

Към края на март пенсионерите в страната са над 2 млн. души, съобщи НСИ. От тях 1,436 млн. взимат пенсия за стаж и възраст. Над 517 хил. получават минимална пенсия в размер на 523,04 лв. Много хора се пенсионират с непълен осигурителен стаж. 

България е в топ 4 в ЕС по неработещи и неучещи млади хора на възраст 15 г.-34 г. – 183 хил., а според други - около 300 хил. 15% от тях са с висше образование, а 17% са завършили професионални гимназии. 53% от трайно незаетите са българи, около 40% са роми, 60% са от села и малки населени места, съобщи Томчо Томов от Българската стопанска камара пред „България он еър“.

През първите четири месеца на годината печалбата на банковата система  е 1.2 млрд. лв. след облагане, а доходността от лихви - 1.813 млрд. лв., съобщи БНБ. На този фон банките държат лихвите по спестяванията на клиентите си на нулеви нива и не спират да увеличават таксите и комисионите по финансовите си услуги, приходите от които са 510 млн. лв. 

927 души са декларирали над 1 млн. лв. доход през миналата година, 1228 - над половин милион, а 20 247 души - над 100 хил. лв. Най-високият доход е 70 млн. лв., показват данни на НАП. 

Фалитът на третия по големина туроператор в Европа – германският "Еф Те И груп", ще засегне почивката на близо 20 хил. германци за България, съобщи TravelNews. Очакванията са все пак туристите да бъдат пренасочени към други германски туроператори.

Територията на България е намаляла през последните 2 г., макар и минимално, сочат данни на НСИ. Към края на миналата година тя е 110 996,76 кв. км. Към 31 декември 2023 г. най-голяма площ заемат земеделските (54,5 на сто) и горските територии (33,3 на сто), а урбанизираните - 5 279,4 кв. км (4,8 на сто).

Вести от света

"Боташ“ изнася газ за България, Унгария и Румъния. За първи път изнасяме газ за две европейски държави, които не са наши съседи, съобщи президентът Ердоган в обръщение към нацията, имайки предвид Унгария и Румъния. Той нарече износа на газ за три европейски държави „голяма стъпка“ за постигане на целта Турция да се превърне в международен център за търговия с енергия. 

Франция не налага санкции върху вноса на руски газ, защото страната все още се нуждае от него, заяви френският еврокомисар Тиери Бретон за Sud Radio. В момента вносът във Франция е нараснал повече, отколкото във всяка друга страна в Европа.

Указ на президента Ердоган, упълномощаващ го да уволнява управителите на централните банки и да назначава ректорите на университети, беше отменен от турският конституционен съд. Решението е удар по президента, сменил петима гуверньори на централната банка за пет години, затягайки контрола си върху икономиката, пише „Дневник“.

Парламентът на Украйна прие закон, с който се цели разширяване на употребата на английския език. Доброто му владеене ще бъде необходимо условие за заемане на редица държавни постове. Насърчава се и показването на филми на английски език със субтитри, съобщи ДПА.

В света са налични 1,6 трилиона барела петрол. Спopeд дaнни нa Гeoлoгичecĸaтa cлyжбa нa CAЩ вce oщe нe ca oтĸpити нaxoдищa c oбщo 565 млрд. бapeлa, но нe ce знae ĸoгa и къде щe бъдaт нaмepeни и paзpaбoтeни.

Първият случай на смърт на човек от птичи грип в света е потвърден в Мексико, съобщи Световната здравна организация.

Hoви виcoĸocĸopocтни влaĸoвe щe cвъpжaт Mocĸвa cъc Caнĸт Πeтepбypг. Щe бъдe изгpaдeнa 679-ĸилoмeтpoвa жп линия, по ĸoятo те ще се движат c 360 ĸм/чac и ще изминават разстоянието между двата града зa oĸoлo двa вмecтo зa пeт чaca, ĸaĸтo e в мoмeнтa. Инвестицията е на стойност нaд 25 млрд. долара. 

През 2025 г. ще започне строителството на мocт нaд p. Лeнa в Яĸyтия - най-големият субект в Руската федерация (с площ 3 083 523 кв. км) и  един от най-труднодостъпните населени райони в света, където се намират едни от най-големите находища на диаманти на Земята. Инвестицията е стойност близо 2 млрд. долара.

Haй-дългият пeшexoдeн виcящ мocт в cвeтaнapeчeн "Mocт нa нaциoнaлнoтo eдинcтвo", боткрит в УнгapияДълъг 700 метра, той cвъpзвa двa въpxoвeтe нa плaнинитe Зeмплeн. Инвecтициятa в apxитeĸтypния шeдьoвъp е над 10 млн. eвpo.

Лица, които извършват сексуални престъпления срещу деца в американския щат Луизиана, могат да бъдат принуждавани по съдебен път да се подложат на хирургическа кастрация, предаде Ройтерс.

Из архива

Не мразя никого

Не защитаваме достойнството на собствения си народ, не милеем за него. Управниците ни винаги са били маша на великите сили. А как се отнасяме към себе си като нация? Това напоследък замириса на мухъл. А можем да впечатлим света с нашата духовност. Сега тя е занемарена, гладна. Националният ни дух се срива, тлее. Всичко живо слуша чалга и мисли само за мангизи. Така няма да оцелеем. Допускам, че това е и сценарий. Защо сме им такива? На тях им трябват гениалните ни деца. Отглеждаме великолепни деца, които отиват и си дават мозъците на империите.

Новите управници се различават по байрачето и значките. Как постъпиха с интелигенцията? По-цивилизовано, просто я захвърлиха на улицата. Държава не може да се прави с любители, които изведнъж станаха политици.

Съдбата много пъти ми е намигала, дори ме е прегръщала. Щастлив съм, защото не завиждам, не мразя никого. Занимаваме се с толкова глупости. Задъхани, побеснели, непрекъснато някакви сметки и диви чувства ни друсат. Като някакви идиоти. Злобата ни заслепява. Нямаме очи за хубавото. Уважавам апостолите, но тях ги предадохме, избихме, обесихме. Видим ли свестен човек, който се опълчи на империята, махаме го. И все чака тя да ни реши въпросите. Нашите управници си вярват, че те са първите. (Писателят Дончо Цончев, „Монитор“, юли 1999 г.)