Коментари

Атанасов: ДСБ запазва броя на депутатите си, но аз ще искам вот на доверие

   
Атанасов: ДСБ запазва броя на депутатите си, но аз ще искам вот на доверие

ДСБ запазва броя на депутатите си, но аз ще искам вот на доверие. Това написа във фейсбук профила си лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов. 

"На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези, които дадоха своята подкрепа за нашата коалиция и на тези, които не го направиха. Рекордно ниската избирателна активност е доказателство, че всички вие сте били изправени пред труден избор. Че ние, като политици, сме ви поставили пред такъв и вината за тази ситуация е наша", обясни Атанасов. 

"Живеейки в силно конфронтационен момент, на тежко разделение в българското общество, ние се провалихме в процеса на удовлетворяване на очакванията на собствените ни избиратели по отношение на допустимостта на компромиса, който трябваше да бъде направен. Сами създадохме високи очаквания, спомогнахме да бъдат заредени силно емоционално, а в последствие не обяснихме достатъчно добре действията си, към които самата реалност и желанието България да се придвижи напред, ни доведоха".

"В тази негативна среда някак потънаха безспорните успехи на кабинета "Денков" - членството в Шенген, което според предприсъединителния процес на интеграцията ни в ЕС, трябваше да се случи още през 2009 г., промените в Конституцията, които бяха остро критикувани, но истинската оценка за тях дойде от Европейската комисия с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, успехите в икономическата и социалната сфера - защото числата не лъжат и съвсем ясно показват, че за последните три години страната ни се развива по-бързо, отколкото за предишните 12. Силата на нашата общност винаги е била в честния диалог с нашите избиратели. Допуснахме той да бъде нарушен и последствията не закъсняха", допълни той.

"Възстановяването на разговора за нас започва с насрочване на Национално събрание на Демократи за силна България. То следва да даде своята критична оценка на решенията и действията ни дотук. Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. Това обаче няма как да ни успокоява. Тепърва започва вътрешният анализ и мога да ви уверя, че сме с отворено съзнание за нелеките изводи, които неизбежно ще бъдат направени. От своя страна, аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред. Убеден съм, че независимо от допуснатите грешки ние постигнахме един категоричен успех - консолидация на демократичната общност, която няма аналог за последните 2 десетилетия - първоначално в рамките на Демократична България, а в последствие и с партньорите ни от "Продължаваме промяната". Тази консолидация трябва да продължи с привличането на нови партньори от политическия и гражданския сектор", каза Атанасов.

"Битката за върховенството на правото в България е най-тежката битка на българския преход, защото в политическия му смисъл, той не може да свърши без то да е постигнато. Без правосъдие, което да гарантира, че всички са равни пред закона, демокрацията остава фалшива, остава силно уязвима. Демократична България възникна в отговор на тази необходимост и успя да я наложи като национална цел. Реформата на Конституцията, която отвори пътя за същинска промяна в съдебната система, е факт. Историята ще съди всички нас, политиците, спрямо постигнатите цели и техния мащаб".

"И тук идва ред за моите искрени благодарности към Христо Иванов, без когото постигнато щеше да е невъзможно. Извървяхме заедно дълъг път – и като общности, едни към други, и заедно, понасяйки върху гърба си ударите на статуквото. Превърнахме се в истински отбор, който доказа своята устойчивост, който издържа на всички предизвикателства. Общ дълг на всички ни е да запазим и надграждаме постигнато. Вярвам, че Христо ще остане част от този процес, независимо от ролята си, защото имаме нужда от неговата мъдрост и визионерство".

"В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава единствената проевропейска опозиционна политическа сила, която упорито ще продължи да работи за превръщането на България в богата и благоденстваща страна с реформирани институции, служещи на интересите на гражданите и обществото", заяви Атанасов. 

Вчера по време на извънреден брифинг съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България". Така той поема своята лидерска отговорност за слабото представяне на коалицията ПП-ДБ на изборите.

"Този резултат за партиите от нашата коалиция ПП-ДБ, изисква поемането на лидерска отговорност", обясни решението си Иванов.

То е взето след заседание на Изпълнителния съвет, който е приел оставката на Иванов. Тепърва ще се вземе решение как ще бъде организиран изборът на нов председател. Самият Иванов декларира, че няма да се кандидатира за лидер.