Анализи

Румен Радев: Няма да има обща декларация на формата Б9 заради липса на консенсус за Украйна

   
Румен Радев: Няма да има обща декларация на формата Б9 заради липса на консенсус за Украйна

За първи път няма да има обща декларация на формата Б9, а заявление на Полша, Румъния и Латвия, защото няма постигнат консенсус за изход от кръвопролитната война в Украйна. Това каза държавният глава Румен Радев, който е в Рига, за да участва в Срещата на върха.

В регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността участват страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

"Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност", коментира президентът.

Според него Украйна сама няма материалните и финансовите ресурси да постигне целите си сама. Румен Радевотказа да поясни кога ще свика партиите на консултация след предсрочния вот, провел се в неделя, съобщава Нова телевизия.