Бизнес

ЕНП иска да отмени забраната за бензинови и дизелови коли в ЕС

   
ЕНП иска да отмени забраната за бензинови и дизелови коли в ЕС

Европейската народна партия (ЕНП) иска възможно най-скоро да обсъди отмяна на забраната за автомобили с двигатели с вътрешно горене в ЕС. Това каза пред "Политико" председателят на партията Манфред Вебер. Забраната предвиждаше колите с ДВГ да бъдат забранени в ЕС от 2035 г. Вебер обаче смята, че това е грешка. От партията заговориха за даване на заден ход по отношение на забраната още в началото на годината. Така ЕНП се изправя срещу своя кандидат Урсула фон дер Лайен, която се бори за втори председателски мандат начело на Европейската комисия. Фон дер Лайен е защитник на забраната.

Германският евродепутат от ЕНП Петер Лизе заяви, че ще трябва да се направят корекции в регламентите. Той допълни, че и свързаните с климата регламенти трябва да съдържат по-малко ограничения.

Зелената сделка е сложен пакет от закони, регулиращи емисиите на парникови газове от почти всяка част на икономиката, но засяга и много други промишлени замърсители. По-голямата част от пакета вече е преминал през парламента и Вебер каза, че ЕНП няма за цел да развали сделката в нейната цялост.

"Няма да има ревизия на Зелената сделка като цяло", категоричен бе той. Това означава, че партиите, които широко подкрепят Зелената сделка, все още имат лесно мнозинство в парламента. Забраната за продажба на автомобили с бензинови и дизелови двигатели в ЕС трябва да влезе в сила от 2035 г. Решението бе взето от страните членки през март 2023 г. България бе сред страните, въздържали се при гласуването.