Новини

Росен Желязков се отказва от европарламента

   
Росен Желязков се отказва от европарламента

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков от ГЕРБ се отказва от мястото си в Европейския парламент и остава депутат в Народното събрание.

За провелите се на 9 юни избори за депутати и евродепутати Желязков беше водач на евролистата на партията на Бойко Борисов, както и на депутатската листа на партията в Благоевград.

За евроизборите той е събрал 70 800 лични гласа от общо 473 994 бюлетини за партията. Въпреки това отстъпва мястото си.

Централната избирателна комисия (ЦИК) все още не е обявила официално коя партия колко евродепутати ще има, но според предварителните изчисления ГЕРБ ще има общо петима представители в Европейския парламент, ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане" ще имат по трима, БСП ще е с двама, а ИТН – с един.

"Това, че водя две листи, не е мое решение. Това е решение на партията, както и решението дали ще ида в европарламента, или в българското Народно събрание. Това да водиш две листи е с оглед на по-добрата координация вътре в екипа, в листите. На жаргон казваме "да се дърпа листата", а в конкретния случай е да се координират по-добре отношенията вътре, между отделните кандидати. Аз имам готовност за решение на партията и за Брюксел, и за София. Нямам предпочитание, защото това е ясен политически ангажимент", каза пред бТВ Желязков по време на предизборната кампания.

Сега евродепутати от ГЕРБ се очаква да станат четирима от досегашните представители на партията в ЕП– Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. След отказа на Желязков, в европарламента ще влезе и шестият в листата - Илия Лазаров от СДС, която е в коалиция с ГЕРБ. В предишния европарламент ГЕРБ имаше общо 6 места, като едно от тях отново беше за СДС.

ЦИК даде срок до 14:00 часа в сряда на кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни представители, да заявят, ако не желаят да бъдат обявени за избрани за евродепутати.

Христо Петров – Ицо Хазарта от ПП-ДБ, който също беше кандидат и в двата вота, вече обяви, че отива в Европейския парламент. "Изказвам своята огромна благодарност към всички онези повече от 27 000 български граждани, които в неделя ме подкрепиха с преференция и ме избраха за техен представител в европейския парламент - благодаря ви от сърце! Не се съмнявам, че ще ми бъде трудно в началото, но знам и вярвам, че когато дойде краят на този мандат вие ще бъдете удовлетворени от избора, който сте направили", написа той във Фейсбук.