Коментари

Харалан Александров: Бойко Борисов е в изгодна позиция - всичко зависи от него

   
Харалан Александров: Бойко Борисов е в изгодна позиция - всичко зависи от него

В търсене на изход от политическата криза – за заявките и оставките след изборите анализира в сутрешния блок на БНТ Елена Дариева, Ружа Райчева и Харалан Александров. 

Както ПП-ДБ не спираха да повтарят Борисов и Пеевски, сега Делян Пеевски обръща фокуса върху Радев и го превръща в противовес. Много говорим за Пеевски, но това е защото той има роля като председател на втората политическа сила, каза журналистката Ружа Райчева. Според нея фронтът на Пеевски срещу Радев е подновен. Борисов ще е си помълчи още няколко дни, защото е в много неизгодна позиция, особено след оставката на Христо Иванов. Той през Христо Иванов търсеше връзката към ПП-ДБ, каза още тя. 

Той е в изгодна позиция - всичко зависи от него, той е най-желания обект, контрира я Харалан Александров. Нормално е двамата големи победители - Борисов и Пеевски, да направят правителство, каза още той. Според него съвсем сигурно в момента в отношенията на Борисов и Пеевски зависи дали ще има правителство сега и как ще изглежда държавата в следващите години. Но допълни, че това трябва да стане публично. По думите му президентът Радев разделя и нахъсва. Той трябва да реши дали е президент и кога е президент или ще си събере политическото племе. Би бил много ефективен политик на този евразийски полюс. С отслабването на американската хегемония, това е неизбежно, каза още той. 

Социологът Елена Дариева пък заяви, че не се чу отговорът на въпроса кога ще свика първото заседание на парламента. Искам да обърна внимание на нещо, което ми направи впечатление - Радев си позволи един изключително безобразен език. Тази риторика в публичната среда през последния месец е един от факторите, които водят до развращаване от политическия процес. Недопустимо е държавният глава да говори за медицински състояния и да коментира психологическо състояние на друг политически лидер. За какво доверие в институциите може да говорим, след като се позволят подобни унизителни квалификации? Политическият елит дължи най-малкото възпитание и да прояви някаква етика към българското общество, каза още тя.