Новини

65 дни след разглобката Борисов на 65 г.: свои и чужди чакат за ЧРД посоката за властта

   
65 дни след разглобката Борисов на 65 г.: свои и чужди чакат за ЧРД посоката за властта

65 дни след насрочването на 6-ите поред парламентарни избори лидерът на партията, победила в тях, навършва 65 години. Очакванията на ГЕРБ, останалите политически сили и наблюдателите са навръх рождения си ден днес Бойко Борисов да даде знак в каква посока вижда възможностите като първи мандатоносител. От нощта на вота миналата неделя лидерът не е обсъждал в партията стъпките, които ще предприеме, твърдят членове на ръководството на ГЕРБ. Това за Борисов е обичайно, докато не подреди ясно визията по всеки проблем. Обикновено мълчи. Този път обаче е по-дълго. Но и ситуацията за първите на изборите не е никак лека. Борисов насърчаваше своите избиратели да гласуват активно, за да има ГЕРБ 80 депутати, но на финала при рекордно ниската активност партията му спечели 68 места.

Нарастване на парламентарната група щеше да постави по-обещаващо начало на разговори за кабинет, включително на малцинството - каквато идея, казват запознати, била наум на Борисов.

Кабинет на малцинството с по-размита политическа физиономия - т.е. тип експертен, с мандата на ГЕРБ, е сред малкото възможни изходи от ситуацията, коментира тези дни и политологът проф. Румяна Коларова. 

В деня на вота той пак повтори, че правителство само с ДПС няма да прави. Сега едва ли ще зачеркне собствените си думи след настоятелния призив на Делян Пеевски, че очаква покана за разговори и че никой не може да пренебрегне вота на избирателите, изстреляли движението до втора сила.

Борисов спазва и другата си дума - да не коментира публично, преди Централната избирателна комисия официално да обяви резултатите. Което също трябва да стане днес, 13 юни.

За втора поредна година Бойко Борисовпосреща рожден ден в подобна ситуация - на кръстопътя на властта. През 2023-а обаче точно седмица преди това вече бе сглобено необичайното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ с вицепремиер Мария Габриел и обещанието след 9 месеца местата да се ротират. Борисов тогава преглътна мандатът да отиде при втория, днес подобно решение би било по-взривоопасно за обществото.

През пролетта лидерът на ГЕРБ отказа промяна на правилата за ротацията и тя не се състоя. Партньорите платиха голяма цена за проваленото управление, а Борисов спечели изборите. Въпросът е има ли подготвен печеливш ход и при неочаквания резултат от тях - новоизгрялото “Величие” и безразличието на хората да гласуват в 6-ия изборен сезон.

Как най-дълго управлявалият премиер в най-новата ни история мина през различните си образи през годините - от супермена главен секретар на МВР през управленеца, научил се в крачка на геополитика и поставил се редом до европейските лидери, от Мъж на годината и “мъжа от джипката” през шампиона по футбол за ветерани с любимите му “Бистришки тигри” до “тъжно куче”, както се пошегува сам със себе си. Вижте в инфографиката долу.