Бизнес

Къде се разминават образованието и бизнесът?

   
Къде се разминават образованието и бизнесът?

За четвърта година се провежда един от най-големите кариерни форуми у нас – "Кариера и живот – защо в България". Организатор е платформата "България те иска".  Входът е свободен. Регистрация за участие може да се направи и на място. До момента регистриралите се за участие са над 1000. Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за единна държавна политика за реализацията на завършилите висше образование, за да се преодолее недостигът на работна ръка. Бизнесът настоява за по-къси бакалавърски програми.

Връзката образование – бизнес се къса от това, че системата не е реформирана, така че да има визия от началното до висшето образование, смята Росица Стелиянова, директор "Програми и проекти" на АИКБ. Работодателската организация е идентифицирала проблеми в цялата система на образованието и ще предложи решения.

За поредна година намалява броят на завършващите средно образование, а приемът във висшите училища по държавна поръчка става на практика без конкуренция, отбелязва Стелиянова.

"Който не е кандидатствал, той не е влязъл."

В много предприятия средата за работа е дигитално трансформирана, чиста и безшумна. Предлагат се много добри социални пакети, а възнагражденията са доста по-високи от средните за страната. Цеховете от времето на нашите родители вече не съществуват, коментира Росица Стелиянова относно нежеланието на младите хора да работят в определени отрасли. Според нея е налице и обратният проблем – работодатели са готови да инвестират в модерна техника, но твърдят, че няма квалифицирани да работят на нея.

"На младите хора трябва да им звучи по-интересно, по-съвременно, на техния език. Но трябва да има и желание за обучение", посочи тя за образователните специалности.