Светът

Владимир Путин постави ултиматум на Украйна

   
Владимир Путин постави ултиматум на  Украйна

Руският президент Владимир Путин на среща с ръководството на руското външно министерство в навечерието на конференцията за Украйна в Швейцария назова четирите условия на Москва за преговори за уреждане на конфликта - изтегляне на въоръжените сили на Украйна от Донбас и Новоросия, официален отказ на Киев да се присъедини към НАТО, неутрален, необвързан, безядрен статут на Украйна и премахване на всички западни санкции, предаде ТАСС.

Путин заяви, че незабавно ще разпореди спиране на огъня в Украйна и започване на мирни преговори, ако Киев изпълни условията. И допълни, че ще се гарантира безпрепятственото и безопасно изтегляне на украинските части и формирования. 

Той представи позицията си ден след началото на срещата на върха на Г-7 в Италия и в навечерието на форум за мир в Украйна, който ще се състои в Швейцария с участието на над 90 държави и организации. Русия, която не бе поканена, казва, че срещата на върха в Швейцария е загуба на време.

Президентът на Руската федерация постави редица ултиматуми. Един от тях е да бъдат признати новите "териториални реалии", статутът на Крим, Севастопол, Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожка област като субекти на Руската федерация. 

Разбира се, правата, свободите и интересите на рускоезичните граждани в Украйна трябва да бъдат напълно гарантирани. Статутът на Крим, Севастопол, ДНР, ЛНР, Запорожска и Херсонска област като региони на Русия трябва да бъде фиксиран в международни договори, каза Путин.

"Русия отправя още едно реално предложение за мир към Киев", казва руският президент Владимир Путин.

"Днес правим още едно конкретно, реално предложение за мир (бел ред. - на Киев)", допълва той. 

Новото руско предложение за мир не включва замразяване на конфликта, а пълното му разрешаване, посочва руският президент.

"Ще подчертая основното. Същността на нашето предложение не е някакво временно примирие или спиране на огъня, както иска Западът, за да се възстановят загубите, да се превъоръжи киевският режим, да се подготви за нова офанзива. Повтарям, ние не говорим за замразяване на конфликта, а за неговото окончателно прекратяване", обясни той. 

По думите на Путин, Русия смята, че украинската страна трябва да придобие статут на неутрална и необвързана страна, да се извърши нейната демилитаризация и денацификация.

"Повтарям, нашата принципна позиция е следната: неутрален, необвързан, неядрен статут на Украйна, нейната демилитаризация и денацификация. Още повече, че всички като цяло се съгласиха с тези параметри още по време на преговорите в Истанбул през 2022 г. Там всичко беше ясно по отношение на демилитаризацията, всичко беше разписано, броят на танковете, всичко беше договорено", каза той.

Освен това всички западни антируски санкции трябва да бъдат отменени. Естествено, това означава и отмяна на всички западни санкции срещу Русия, посочва Путин.

"В бъдеще всички тези основни, принципни положения трябва да бъдат фиксирани под формата на основополагащи международни споразумения", каза той.

"Ако Европа иска да се съхрани като един от независимите центрове на развитие и културни и цивилизационни полюси на планетата, тя със сигурност трябва да бъде в много добри отношения с Русия. Основната заплаха за Европа не е Русия, а нейната критична, почти пълна зависимост от Съединените щати", посочи още Путин.