Коментари

Седмичен коментар

   
Седмичен коментар

Заглавия и цитати от медиите

10-16 юни 2024

Една, че две, че три усилни 
и паметни години... Боже, 
За някой грях ръце всесилни 
издигна ти и нас наказа. 
      Кой ли може 
неволя клетнишка изказа, 
макар и - вчерашна се дума? 
Да беше мор, да беше чума, 
че в гроба гърло не гладува, 
      ни жадува! 
А то градушка ни удари, 
а то порой ни мътен влече, 
слана попари, засух беше - 
в земята зърно се опече... “ 

 

(Из стихотворението „Градушка на Пейо К. Яворов, 1910 г.)  

 

Кал ужасна, кал навред

и назад, и напред.

……….

Кал в душите, 

кал в сърцата, 

на дявола по рогата, 

кал в хазната!… 

 

(Из стихотворението „Кал“ на Елин Пелин, 1906 г.)

 

Бясна хала от небето и земята

Наводнени домове, разрушени покриви, зеленчукови градини без зеленчуци, пътища в безпътица, осакатени мостове, прекършени дървета, издухани от гнездата си щъркели, прелетели безброй километри. Ледени късове падаха от 15 км височина. Градушка! Бясна хала, яйце и орех, цвят надежди е пожънала, както е писал поетът. Народът мъдро го е казал: помогни си сам, и Бог ще ти помогне. Човеците проникват ли в мъдростта? 

„Правим всичко в най-кратки срокове да се получи помощта, на която пострадалите от природните бедствия имат право“, заяви по време на посещението си в град Шипка служебният премиер Димитър Главчев. Пострадалите бяха посъветвани да застраховат имотите си и бяха похвалени, че бързо са започнали да разчистват дворовете и да ремонтират къщите си.

Време за умни жени и мъже

Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, аз няма да се кандидатирам. ГЕРБ държи да има свой премиер, външен министър и министър на отбраната, а за другите постове партията е склонна на компромиси. Време е за умни жени и мъже, за държавници, а не за егоцентрици. Не се ли състави правителство с първия мандат, с втория няма да има. Трябва да се опитаме да направим за дълго правителство. Експертен кабинет, диалогичен премиер, да нормализираме отношенията с президентството. В коалиция с ДПС не влизаме, с тях можем да си партнираме. Ако имаме съратници, ще има правителство. (Бойко Борисов на пресконференция)

Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. Така президентът Румен Радев коментира изявлението на Бойко Борисов и съобщи, че в понеделник ще свика Народното събрание.

Фундамент и гарант

Призовавам всички отговорни политически лидери незабавно да започнем консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство. Призовавам Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-тото Народно събрание. За ДПС властта никога не е била самоцел. Но съм категоричен - ние ще сме фундаментът и гарантът за това, че България няма да се отклони от евроатлантическия си път. (Из позиция на Делян Пеевски, публикувана в сайта на ДПС).

Между прогресията и агресията

„Хората се умориха от тази изборна прогресия, тя вече граничи с изборна агресия към избирателите и резултатите са налице. Дано народните представители започнат веднага работа по съставяне на редовно правителство. Всички се надяваме то да успее да стабилизира дейността на държавата и да осигури по-добър живот на българските граждани“. Това каза премиерът Димитър Главчев преди началото на правителственото заседание в сряда и отчете, че служебното правителство е изпълнило основната да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори. 

Гледайте реванша

Независимо какво правителство ще предложи Борисов, ПП ще бъде ясна и конструктивна опозиция. Гледайте реванша. (Кирил Петков, фейсбук)

Аз искам да чуя от Борисов какво конкретно предлага, какво правителство иска да прави, за какъв срок, с какви цели. Експертен кабинет нищо не означава. (Николай Марков, лидер на „Величие“, Би Ти Ви)

Продължаването на политическата криза в България може да доведе до засилване на "Възраждане" и отслабване на ПП-ДБ. И тогава стабилното проукраинско мнозинство в българския парламент просто ще изчезне в един момент. Има три сценария пред България - кабинет между Бойко Борисов, Делян Пеевски и Слави Трифонов, малцинство между ГЕРБ и ДПС и предсрочни избори. (в. „Европейска правда“, Украйна)

Кой, какво, къде?

ДПС е големият победител на тези избори, вкарвайки 11 депутати повече и регистрирайки 20 хил. гласа отгоре, въпреки по-ниския резултат от Турция тази година, пише Епицентър. Движението стана втора политическа сила за първи път от началото на прехода, получи по-малко от 200 хил. гласа от ГЕРБ, има близо 370 хил. гласоподаватели и е първа политическа сила в шест области: Кърджали, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Разград, втора в девет области и трета в пет области.

ДПС взе област Смолян от ГЕРБ, ПП-ДБ запазва лидерски позиции само в два столични района, а третият се връща в ГЕРБ. Борисов си връща и двете области, където лидери на предишните избори бяха ПП-ДБ - Пловдив-град и Русе. Хегемонията на Борисов и Пеевски по регионите е почти пълна - ГЕРБ-СДС е лидер в 22 области и един столичен район, а ДПС води в шест. "Възраждане" са втора сила в 12 области. 

За кого гласуваха жените

Женският вот е насочен повече към ПП-ДБ, БСП, а мъжкият към ДПС, "Възраждане", ИТН. ПП-ДБ, ИТНи "Величие" събират по-млади избиратели. Възрастните се насочват традиционно към БСП. За "Величие" в по-голяма степен са гласували жени, сравнително млади хора, висшисти, хора от областни градове, етнически българи, гласували на предишните избори за "Възраждане" и за по-малки партии, с "не подкрепям никого" или въобще не са гласували. Това са избиратели, които търсят протестен вот, не са намирали алтернатива или са се разочаровали от нея и са се насочили към тази формация. Няма нещо голямо, което да мобилизира много хора и затова те се насочват към малките формации. (Светлин Тачев от "Галъп", БНР) 

Българските евродепутати

България има 17 мандата в Европейския парламент. ГЕРБ-СДС ще изпрати в Брюксел петима - Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев, Ева Майдел и Илия ЛазаровДПС получава три мандата. След отказ на Джевдет Чакъров и Искра Михайлова, това са Илхан Кючук, Танер Кабилов и Елена Йончева. Евродепутатите на ПП-ДБ също са трима - Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров (Ицо Хазарта), които с преференции изместиха Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Станислав Стоянов, Петър Волгин и Рада Лайкова са тримата евродепутати от "Възраждане", а Кристиан Вигенин и Цветелина Пенкова, която с преференции измести проф. Румен Гечев - от БСП. Ивайло Вълчев е първият и единствен от ИТН, който заминава за Брюксел.

Най-големите губещи

ПП-ДБ загубиха между 40-50% от избирателите си и оставките са естествени. Трагедията в БСП не е голяма, най-голямата загуба е при ПП-ДБ. Ако ИТН влязат в управление с ГЕРБ и ДПС, ще последват съдбата на ПП-ДБ. Нормално е "Величие" да не влязат в управление с ГЕРБ и ДПС. Трети вариант за кабинет е възкресяване на сглобката. (Доц. Петър Чолаков, БНТ)

Реалният победител 

Делян Пеевски има стратегия за съставяне на стабилно правителство с пълен мандат, но непредвидимият е Бойко Борисов. Пред него има двама Борисовци - партньорство с ДПС и какво ще кажат отвън евроатлантическите партньори. Народът не желае Бойко Борисов за министър-председател. Реалният победител на изборите е Пеевски. Борисов иска да направи правителство с ДПС, стига после улицата да не протестира срещу него. А Пеевски иска да има министри в едно управление заедно с ГЕРБ. (Журналистът Илхан Андай, Би Ти Ви)

Няма силен ход

Борисов няма къде да ходи, няма силен ход. Целта на кабинета ще е да купи още време. При нови избори Радев изцяло ще промени картината. (Димитър Ганев от "Тренд", Медиапул)

Следизборна хроника

Избирателната активност на парламентарните избори е 34.41% -  най-ниската от първите избори през юни 1990 г. 

1 358 008 са гласували с хартиена бюлетина, а 764 968 са избрали машините.

Повече от 80% от протоколите на РИК са сгрешени. 

Над 58 хил. са недействителни гласове.

Шампион по преференции от вота за евродепутатие журналистът от БНР Петър Волгин, за когото са гласували 71 224 души, което е почти една четвърт от всички гласове за "Възраждане".

Вдигайте си чукалата и си отивайте

Политическите лидери трябва да поемат отговорност за управление, което да спаси малкото останало доверие на гражданите. Те вече масово отказват да участват в несериозния политически карнавал. Голяма част от тях отказват да присъстват, а останалите все по-често овластяват шутовете на карнавалната сцена - ей така, напук. Опитайте се пак да се скатаете, господа политически лидери! Опитайте се да ритнете празната консервна кутия надолу по пътя към нови парламентарни избори - седми поред за три години. Там ви чака истинското наказание за безхаберност и безотговорност... Ама няма оправдания, няма аргументи - "Не стана защото...". Щом поръчката на клиента - колективния гражданин - не е изпълнена, вдигайте си чукалата и си отивайте. Стига сте се правили на такива, каквито не сте. (Проф. Огнян Минчев, фейсбук)

Джафкане в политическия мравуняк

На тези избори лъсна простичката и брутална истина – на никого в политическата класа не му пука какво мисли суверенът. Цялата предизборна кампания ГЕРБ и ПП-ДБ прекараха да се джафкат помежду си. Толкова заети бяха тези хора със себе си, че нула внимание не отделиха за проблемите на гражданите. И после очакват хората да им гласуват! Е, не гласуваха. Близо 70% отказаха да бъдат въвлечени в политическата игра. Народът започна да разритва политическия мравуняк. Ако партийните първенци не променят нещо радикално и ни докарат до нови избори преди края на годината, избирателите съвсем ще им срутят къщичката. (Из коментар на Людмил Илиев, „Сега“)

Имаме нужда от развенчаване на илюзиите 

Народът има инстинкт за самозащита срещу внушения „отгоре“. Не пита накъде да върви, а с кого и как. Хората отказват да гласуват, защото вотът им поощрява ловки негодници и нелепи реформатори, разтреперани за съдбата на евроатлантическата кауза. Политиката на тези реформатори се заплете в троскота на интригантски фокуси и невероятни конституционни недомислия. 

Марксизмът фалира на Изток, но преуспя на Запад. Беше приветстван да се завърне там, където е възникнал, като гарант на „свободата без брегове“. Елитите си отиват, за да се върнат в друг вид и „под име ново“. А ние имаме нужда от развенчаване на илюзиите и от ново „разомагьосване“, от възстановяване на дълбоката памет. Имаме нужда от чудо. (Д-р Николай Михайлов, из интервю в „Труд“)

Работа в своя полза

Изборите бяха нещо като двутактов мотор, нещо като овчарски скок, с който се понаместиха по-добре Бойко Борисов и Делян Пеевски в системата, която вече и без това се беше килнала в тяхна посока. Това беше донагласяне на нещата. Затова беше вяло всичко и хората го усетиха. Целта беше да се донакаже и да се махне трънът в сглобката - ПП-ДБ. Борисов е най-талантливият политик в последните години, който успява добре да си свърши работата в своя полза. За разлика от други той показа, че може да се учи и всяко негово правителство беше с нов Борисов. (Проф. Тодор Танев, бивш образователен министър, БНР)

Политиците и бандитите

Ако за трети път ГЕРБ откажат да направят правителство, след като са спечелили изборите, това ще се отрази много лошо на представянето им на бъдещи избори.  ДПС и ГЕРБ нямат друга перспектива и по чисто правни причини. Ако до последните промени в Конституцията главният прокурор можеше да защитава бандитите от обществото, сега политиците сами трябва да защитават себе си и бандитите. (Доц. Красен Станчев, БНР)

Събитията се развиват със зашеметяваща скорост 

Америка губи стратегическата си инициатива. Тя току-що изгуби Грузия, изгуби Северна Македония, Путин държи пръста си върху червеното копче на Босна и Херцеговина. Идват тежки времена, ще трябва да се оправяме сами, досегашният модел вече се изчерпа… Сега, като политически пенсионер, вече мога да го кажа смело.

Пеевски разбира, че след изборите в Америка може да му се налага много бързо да сменя камуфлажа. Разбира, че ако Америка продължава да изпуска стратегическата инициатива в региона, в Украйна, полк. Путин ще дойде да си търси вересиите. Големият разказ за непреодолимото историческо, съдбовно предимство на всичко европейско, което идва от Запада, свърши. Нещата се развиват със зашеметяваща скорост. Кой можеше да си представи, че ще има война в Украйна… Немислими неща се случват все по-често през последните години, това е тенденция, характеристика на факта, че се намираме в нова политическа епоха. Старите разкази, тенденции, закономерности почват да се чупят пред очите ни. (Христо Иванов в подкаста „Правосъдие на всеки“)

Изход има

Част от наказателния вот отиде при партии като "Величие" заради затвърдилото се от асамблеята на НАТО в София впечатление, че България може да бъде въвлечена във войната в Украйна. Новината и проблемът са в отказа на 60-70% българи да гласуват, защото не виждат смисъл. Явно участие на ДПС в управлението би ускорило радикализацията на обществените настроения за смяна на модела. Изход има в обединен широк фронт на фрагментираната опозиция срещу статуквото. (Социологът Живко Георгиев, „Дневник“)

Вървим в неясна посока

Проблемът е конфронтацията. Всяка тема не е повод да спорим и да търсим истината. Превръщаме се във враждуващи групи. Не можеш да вдигнеш поглед към хоризонта, ако виждаш пред себе си само врага. Обществото е разочаровано и уморено от множеството избори и общата несигурност. То е обезверено. 

Силната конфронтация от последните години по никакъв начин не е преодоляна. Напълно се аморализира способността ни да мечтаем, да се надяваме. Вървим в неясна посока и с намаленисъпротивителни сили на фона на нарастващ популизъм и конфликти, за които има риск да прераснат в глобални, в година, изпълнена с избори – както в Европа, така и в САЩ. Страшното е, че тези явления принудиха политиците да мислят даже не в цели мандати, а само в няколко месеца перспектива. Това е пагубно. (Проф. Николай Габровски, началник на Клиниката по неврохирургия“ на „Пирогов“, из интервю в „24 часа“)

Нерадостни прогнози

Резултатът от парламентарните избори сякаш отново ни връща на ръба на политическата криза. Първо, защото 50-тото Народно събрание ще бъде с още по-ниска легитимност от предходното, бидейки излъчено само от една трета от избирателите. Второ, защото две трети от партиите в него са от досегашното евроатлантическо мнозинство, което се разпадна и членовете му станаха опоненти. И трето, защото почти всички са губещи, дори и убедително спечелилите. (Из коментар на Веселин СтойневДойче веле)

Неизбори, непарламент

Имахме неизбори, тъй като мнозинството от хората не отидоха да гласуват, а тези, които пуснаха бюлетина, не беше подкрепа, а по-скоро беше своеобразно наказание. В резултат имаме нещо, което можем да определим като непарламент. Две трети от него е от съставните части на доскорошните партньори в некоалицията, които обясняват как няма да управляват помежду си, а една трета от партии като ИТН, които доказаха, че не могат или не желаят да управляват, "Възраждане", които заявиха, че ако трябва, ще изкарат хората на улицата и ще правят революция, и новият играч "Величие", от който единственото конкретно нещо, което чухме, е, че няма да се приемат нови закони и няма да подкрепят излъчването на правителство. (Социологът Геновева Петрова, Би Ти Ви)

Нови промени в БСП

БСП да остане в опозиция и да не подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ-СДС и на ДПС, реши Националният съвет на партията в събота. Пленумът отхвърли предложенията за партийно наказание на Корнелия Нинова. Социалисти саискали тя и Георги Свиленски да получат забрана за кандидатиране на ръководни постове в партията в рамките на година, но мнозинството настоя реваншизмът да бъде загърбен. 

В позиция на Националният съвет се посочва: „Обръщаме се към всички социалисти и ляво мислещи хора, към всички несправедливо изгонени, незаслужено обидени и изоставени от партията: Нека да поставим ново начало“. 

За и против военната подготовка

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Редица страни от НАТО връщат наборната военна служба. Нужна е елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат. След няколко години решенията за националната сигурност ще се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията. Днес виждаме резултата от премахването на нашата наборна служба преди 20 г. Скоро в Народното събрание на пръсти ще се броят хората, които са имали нещо общо с армията, а там се вземат важни решения за националната ни сигурност. (Президентът Румен Радев на Четвъртия национален събор на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва)

Ние сме категорични - младежите на България няма да ходят в задължителна казарма. Така председателят на ДПС Делян Пеевски коментира думите на президента.  

Предизвикателства пред бизнеса

Спадът в индустрията продължава. Безработицата расте. Има погром в редица системи и е нужна много работа, за да се възстанови изпуснатото. България губи пряко от това, че не е в Шенген, около 1 млрд. всяка година. Инвестициите никога не са били на такова ниско равнище. От управлението в България не се очаква само да подобри бизнес средата, но активно да участва в управлението на процесите в Евросъюза. ЕС не са ни началници. Ние сме началници. Ние трябва да защитаваме българския интерес. Трябва компетентно управление, а не управление от туристи. Основнитепредизвикателства пред бизнеса оставатнедостатъчното търсене, липсата на човешки ресурси, скъпата енергия и многото регулации. (Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал, тв „България он еър“)

Да му мислят абонатите

"Топлофикация София" е взела около 199 млн. лв. по-големи приходи от предвидените от КЕВР и затова те са извадени от премията на дружеството, която то ще получава от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" за следващия регулаторен период. Над 115 млн. лв. се изпаряват от тръбите на парното в София в рамките на година. Тези технологични загуби за пренос се плащат не само от абонатите на столичната топлофикация, а от всички граждани в страната, защото дружеството получава значителни средства от фонда, където вноски правят производителите на електроенергия. 

Думи на младите

80% от младите българи между 18 и 35 г. посочват като желано възнаграждение стартова заплата от 4300 лв. Сумата да бъде чиста, след данъци и удръжки, сочи национално проучване на агенция за онлайн маркетингови проучвания JTN и Bulgaria Wants You, пише „Труд“. 71% от анкетираните искат да имат дете в следващите 5 г. и като основни фактори за решение да станат родители посочват доверието в човека до тях (42%) и наличие на дом/жилище (38%). 62% определят като най-важно да имат „обичан човек до себе си“, 45% поставят родителството на първо място, здравето е най-голям приоритет за 43%, а финансовата стабилност - за 38%.

Горчив урок 

Радикално говорене и тотално отричане на това, което е Европа днес и сега. На това разчитат крайнодесните политици, които събират повече гласове. Това показват и резултатите от гласуването за Европейския парламент. В Австрия и Франция вече пият шампанско за първото място на Партията на свободата и на Национален съюз на Мари льо Пен. В Германия и Нидерландия крайнодесните са втори. Макар и прогнозирано, това развитие на нагласите на избирателите в Европа (а и в България)показва, че хората искат по-ефективен начин за решаване на сериозните им проблеми. Ще разберат ли политиците в Брюксел този горчив урок? (Коментар на „24 часа“)

Политиката измести идеологията

Политическият вятър издува мощно платната на крайната десница. След началото на войната в Украйна геополитиката измести идеологията. Натрупването на кризи извади европейските общества от привичния уют. Преди всичко с отсъствието на национална и персонална сигурност. Тази загубена сигурност започна да се търси на по-ниско, поддържавно ниво – в общността на религия и етнос. (Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, Епицентър)

Ново предложение за Украйна

Президентът Путин изложи пред ръководството на руското външно министерство условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна. Те включват изтегляне на украинските войски от Запорожка, Херсонска, Донецка и Луганска област и отказ на Киев от планове за присъединяване към НАТО. Ако тези условия бъдат изпълнени, Русия ще прекрати огъня и ще започне преговори, заяви той. И посочи: "Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на бойното поле няма да е в полза за Киев и условията за следващо предложение ще бъдат различни".

„Путин не е в позиция да диктува на Украйна какво трябва да направи, за да постигне мир. Не искаме да виждаме лидер на една страна да се събуди един ден и да реши, че иска да изтрие границите и да анексира територията на своя съсед“, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Удари срещу украинската енергетика 

Руската атака срещу украинския енергиен сектор тази пролет представлява взривоопасен удар върху устойчивостта на Киев, морала на гражданите и промишленото производство. Русия си е поставила за цел да довърши унищожаването на гражданския енергиен сектор особено на електроцентралите, които осигуряват светлина и топлина за милиони украинци. Президентът Зеленски съобщи, че са унищожени 80% от големите украински електроцентрали, работещи на въглища и газ, и една трета от водноелектрическите съоръжения. Другото голямо притеснение е, че Русия накрая ще извади от строя и останалите три атомни електроцентрали. 

Едно краткосрочно решение би било да се разчита на по-голям внос на електроенергия от Европа, но тя е по-скъпа от местното производство, което утежнява и без това затегнатите финанси на страната. Брюксел набира средства за спешни ремонти в енергийния сектор и за множество малки генератори, които много по-трудно могат да бъдат взривени от руските ракети. (Кийт Джонсън, "Форин Полиси")

Русия отговаря на Г-7

Лидерите на страните от Г-7 ще предоставят 50 млрд. долара заеми за Украйна, като използват лихви от 300 млрд. долара конфискувани руски активи. „Със споразумението изпращаме силен сигнал на Украйна, че ще я подкрепяме в борбата за свобода толкова дълго, колкото е необходимо, но и знак за Путин, че не може да спечели“, коментира Урсула фон дер Лайен.

„Използване на средства, откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим, е престъпно и цинично и представлява пореден удар за международното право. Руската реакция ще бъде болезнена за Брюксел и ще има фатални последици“, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. И посочи, че това ще има и преки последици за европейските компании в Русия. Има достатъчно европейска собственост и капитал, каза тя, намеквайки за национализации.

Военна хроника

Над 350 хил. руски войници са загинали и ранени от началото на войната в Украйна досега, съобщи американският министър на отбраната Лойд Остин. 

Путин обяви, че в настъплението в Украйна в момента участват близо 700 хил. руски военнослужещи.

10-годишно споразумение за сигурност беше подписано между САЩ и Украйна. По този повод „Вашингтон пост“ коментира: „Тръмп или всеки друг бъдещ президент може да се оттегли от споразумението, защото то няма да бъде ратифицирано от Конгреса“.

Германия вече прехвърли на Украйна една четвърт от собствения си запас от системата за противовъздушна отбрана Patriot. Не можем повече, предупреди военният министър на Германия Борис Писториус

Качеството на обучението на украинските пилоти за управление на F-16 е лошо, а броят на пилотите, които преминават обучение, е малък, съобщаваDefense News, като се позовава на американски служители.

Тръмп заяви, че щял да "бомбардира Москва", ако нахлуването на Русия в Украйна бе започнало по време на неговия мандат, пише „Вашингтон пост“.

Финансовото министерство на САЩ обяви нови санкции срещу над 300 юридически и физически лица, за да бъде прекъснат достъпът на Русия до продукти и услуги. Те са насочени към фирми и субекти от трети страни, включително десетки доставчици на електроника в Китай. 

Ученията на руски военни кораби в Куба са рутинни, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като руски кораби и ядрената подводница "Казан" с управляеми ракети от клас "Ясен-М" навлязоха в кубинските териториални води само на 90 мили от САЩ. 

Украинците седят върху златна мина

Украйна притежава критични минерални запаси от полезни изкопаеми на стойност 10-12 трилиона долара. Украинците седят върху златна мина. Не можем да си позволим Путин да спечели войната. Русия ще сподели тези ценни запаси с Китай, ако спечели войната срещу украинцитеСАЩ не трябва да допускат подобен сценарий. Сега е време да им дадем F-16, да им позволим да летят на тези самолети, далекобойна артилерия, за да поразяват цели в Русия. Ако помогнем на Украйна сега, тя може да стане най-добрия бизнес партньор, за когото някога сме мечтали. (Американският сенатор-републиканец Линдзи Греъм, Си Би Ес)

Рекордите на туризма в Гърция

35 млн. души се очаква да посетят Гърция тази година, а приходите от туризъм да достигнат 22 млрд. евро - с 10% повече от 2023 г. От януари до април т.г. международните туристи са 4,9 млн. Туризмът дава над една четвърт от брутния вътрешен продукт, а близо 2 млн. гърци получават доходите си от него.

Омбудсманът на страната предупреди, че трябва да се намали необузданото строителство и да се защитят водните ресурси и крайбрежните райони, ако Гърция иска да поддържа здравословна туристическа индустрия. И даде пример с малкия остров Санторини с 15 хил. жители, който приема над 5,5 млн. души годишно и вече дори туристите се оплакват от големия брой туристи. Премиерът Мицотакис съобщи, че се обмисля ограничаване на посещенията от круизни кораби до най-популярните острови, за да се ограничат щетите от прекомерния туризъм

Силни Балкани, силна Сърбия 

Балканите ще бъдат безопасни и мирни, само когато сърбите са обединени и стабилни. Ще напомним на целия свят, че сърбите са уникални. Сърбия не смята да забравя Република Сръбска, нито сърбите в Черна гора, Северна Македония, Хърватия или сърбите, където и да живеят. Ние сме едно цяло и няма да им позволим да ни разделят и настройват един срещу друг, както през вековете зад нас. Когато Сърбия е силна, тогава Балканите са сигурни и мирни. Това не е насочено срещу никоя нация, а е право на сърбите да вземат заедно решения по най-важните въпроси, свързани с тяхното собствено оцеляване.

Резолюцията на ООН за Сребреница беше внесена с фалшивата идея, че ще допринесе за помирението и стабилизирането на Балканите. Сърбите с право се чувстват наранени и обидени, защото бяха наречени "геноцидна нация“. Това е атака срещу целия сръбски народ. Подкрепилите резолюцията ще искат репарации от Белград, ако успеят да отстранят президента Вучич. (Сръбският вицепремиер Александър Вулин, в. „Политика“)

Жизненият стандарт ще спада 

Фактът, че се намираме на ръба на дългова пропаст, е широко приет, а това означава, че ще има голям спад в жизнения стандарт или в най-добрия случай много слабо подобрение. Правилното политическо решение е да се намалят държавните разходи. В дългосрочен план е почти сигурно, че новите технологии ще направят бъдещите поколения много по-богати. Но историята ни учи, че по пътя често има много пропуски и технологични и политически забавяния. По-вероятно е повечето държави да изпитат мизерия от срив на държавния дълг (голяма инфлация), вместо да предприемат сравнително безболезнения изход, който изкуственият интелект може да осигури. (Из анализ на Ричард Ран, директор на Института за глобален икономически растеж,  „Вашингтон таймс“)

Вести от България

През 2028 г. детската болница може да е готова, но отсега трябва да се мисли кой ще работи в нея, заяви пред „24 часа“ д-р Асен Меджидиев, председател на Софийската лекарска колегия.

България е готова да дари енергийно оборудване на стойност 1 млн. лв. на Украйна, за да подпомогне възстановяването на производствените й мощности в страната. В напреднала фаза е процесът по продажба на оборудването за АЕЦ „Белене“. Това обявиха служебният премиер Димитър Главчев и служебният енергиен министър Владимир Малинов.  

НЕК ще инвестира в две нови мегамощности от ранга на ПАВЕЦ "Чаира", които ще са в близост до язовирите Батак и Доспат. По предварителни изчисления всяка от тях ще струва около 1.8 млрд. лв. Консултант ще бъде Европейската инвестиционна банка, Според НЕК новите мощности ще влязат в експлоатация до 2032 г. 

Екологичното министерство позволи довършването на магистрала "Струма" извън Кресненското дефиле. Няма да има оценка на въздействието върху околната среда, защото не е нужна. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на магистралата между Крупник и Кресна.

50 хил. работници са нужни на туризма в България.

5000 работници от Непал и Индия работят у нас вземеделието, строителството и хранително-вкусовата промишленост. Заплащането им е между500 и 700 евро в зависимост от позицията. 

България е в Топ 5 ниски разходи за пенсии в ЕС, точат данни на Евростат. 

МВР въвежда от 17 юни нов образец на лична карта. С цел повишаване на сигурността, освен изображението, тя ще съдържа електронен носител на информация със записани биометрични данни – два пръстови отпечатъка и снимка. Смяната на сегашните лични карти не е задължителна и сдобиването с новите може да стане след изтичането на тяхната валидност.

Министерският съвет уреди отпуска за баби и дядовци. Родителите могат да прехвърлят част от майчинството на своите родители.

България и Румъния продължават да бъдат на първите места в класацията на ЕС по отношение на риск от бедност или социално изключване и през 2023 г., показват данни на Евростат. У нас те са 30%, в Румъния – 32%, а в ЕС – 21% (94,6 млн. души от общото население на съюза).

Страната ни заема 25-о място в класацията на 183 от мирните държави в света. Начело са Испания, Исландия и Австрия. Най-размирни са Йемен и Судан.

Столичният общински съвет обсъжда програма за обновяване на градския транспорт на стойност от 1 млрд. лв. за срок до 2030 г., съобщи кметът Васил Терзиев. Предвижда се през следващите 6 г. да се закупят 108 нови трамвая, а 40 да се модернизират, 75 тролейбуса, 50 електробуса и 230 автобуса. 

С 96,81% от гласовете референдумът в община Божурище се обяви против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато върху площ "Златуша". 

Вести от света

Индия, която е най-бързо развиващата се икономика в света, има нужда от 100 млн. жилища, които ще струват 906 млрд. долара и трябва да са готови до 2030 г. Средната класа се разраства с бързи темпове, заплатите растат, а оттам и търсенето на жилища.

Европейците са слепи, не виждат големия потенциал на връзките си с Турция, които са ограничени от строгите визови условия. Положителните ни стъпки не срещат ответна реакция от ЕС и не се вижда големият принос, който Турция може да окаже на съюза. Това заяви турският президент Ердоган при посещението си в Испания, която по думите му остава "най-добрият съюзник на Турция в Европа".

Съдът на ЕС глоби Унгария с 200 млн. евро заради това, че не е изпълнила предишни решения, задължаващи я да промени политиките си за даването на убежище. Премиерът Орбан нарече решението "възмутително".

Летището в Будапеща вече не собственост на канадски пенсионен инвестиционен фонд. Аеропортът е прехвърлен на държавата и ще бъде управляван от нея и френски инвеститор. Сделката е на стойност 3.1 млрд. евро, а заедно с вече отпуснати кредити на стойност 1.44 млрд. - 4.54 млрд. евро.

Акрополът и други туристически атракции в Гърция бяха затворени, тъй като ветровете от Северна Африка вдигнаха температурите до 43 градуса. Много начални училища и детски ясли в страната също бяха затворени. Пожарникарите са в повишена готовност. 

Трима от четирима британци смятат, че излизането на Обединеното кралство от ЕС през 2020 г. е било грешка, сочи допитване на Националния център за социални изследвания.

Германия се задръства от електромобили, за които няма купувачи. Повече от 100 хил. престояват на паркинги на автопроизводители, пристанища, в дилърски компании. Положението се утежнява допълнително, защото съхраняването на колите струва скъпо. 

Саудитска Арабия реши да не подновява своето 50-годишно споразумение за петродолара със САЩ, което беше крайъгълен камък на американското глобално икономическо господство, съобщава The Business Standard.

Можем ли да се смеем и на Бог? Разбира се, това не е богохулство, можем, точно както се забавляваме и шегуваме с хората, които обичаме", каза папа Франциск по време на среща във Ватикана с комедианти, актьори и писатели от цял свят. 

Из архива

Стар балтон с нови копчета

Късно е управниците да обикалят държавата. Безобразие е да отидеш при човека, когато вече е легнал болен и тогава му носиш ябълки и лимони. Преди това е трябвало да му помогнеш овреме. Министрите ни са тръгнали като Бай Ганьо да агитират. 

Какво значи структурни реформи? Питай чичо на село и той не знае. Това са недостойни игри. Развратиха цялата нация. И сега нищо не ценят – нито труда, нито майката, нито себе си дори. От това губи държавата. Тя вече е рухнала. Прилича на стар балтон с нови копчета. 

Самодоволството на кабинета е признак на загниване, на отегчение. А отегчен управник е вреден управник. Умореният държавник трябва да бъде отстранен така, както навремето са отстранявали изпотените коне и са взимали нови. България трябва да препуска като с каляска, защото е закъсняла и обедняла.

Аз съм патриот, но казвам, че ние, българите, сме сбириток. У нас има елементи на печенеги, власи, малко българи. В маята ни има противопоказна несъвместимост. Сами си създадохме ситуацията. Искахме за 24 часа да направим едните богати, а другите – бедни. Не става така. Трябваше с подготовка и постепенно. Съборихме кладенците, сега копаем за вода. Властта гъмжи от недъзи. Недъгът в морала рефлектира върху всичко. Възмутен съм, че борбата с корупцията блокира. Не виждам никой от кредитните милионери в затвора. Все за открадната кокошка ги прибират. Мъти се нещо в България… Дано се излюпи поне едно пиле, а не грозно пате. (Борис Димовски, „Труд“, октомври 1999 г.)