Анализи

Любопитно от седмицата

   
Любопитно от седмицата

Нова теория за Вселената

Учените обяснят Вселената с модел от три компонента: обикновена материя, студена тъмна материя и космологична константасвързана с тъмната енергия. Но досега тъмната материя не е наблюдавананито е ясна точната й природаУченият Наман Кумар от Индийския технологичен институт предлага нов модел, който изключва напълно тъмната енергия. "Нуждаем се от партньорска Антивселена, чийто времеви поток е противоположен на този в нашата Вселена.Красотата на тази идея е в нейната простота и естественост, които я отличават от съществуващите обяснения", пише той в сп.Gravitation and Cosmology. Международен екип от изследователи също предполага, че Вселена има огледален близнак, при който времето тече наопаки.

25 часа след 200 млн. години 

Луната се отдалечава от Земята и оказва въздействие върху продължителността на дните на нашата планета, макар и с невероятно бавни темпове, твърдят изследователи от Уисконсинския университет. Според тях това става със скорост 3,82 см годишно, което означава, че след 200 млн. години земните дни ще продължават 25 часа. „Докато Луната се отдалечава от Земята, тя е като въртящ се фигурист, който се забавя, когато протегне ръце“, каза проф. Стивън Мейерс.

Сред спящите вулкани на Марс

Скреж с дебелината на косъм е забелязан по върхове на угасналите вулкани на Тарсис - обширна издигната област с диаметър около 5000 км близо до екватора на Марс, съобщи АФП. Никой не е очаквал, че там има скреж, защото силната слънчева светлина и много ниското атмосферно наляганеподдържат доста високи температури, отбелязва Адомас Валантинас от университета "Браун" в САЩ. Обяснението е, че ветровете пренасят относително влажен въздух близо до повърхността на по-голяма височина, където той се кондензира и се отлага под формата на скреж.

НАСА съобщи, че на Марс е открита мистериозна дупка с диаметър няколко метра в района на един от трите спящи вулкана в планината Арсия. Орбиталният апарат е бил само на 256 км от повърхността на Марс, когато я е заснел. Предполага се, че е вертикална шахта, която в бъдеще може да осигури подслон за астронавтите.

НАСА търси нови обитаеми светове

Обсерватория за обитаеми светове ще бъде създадена след десетилетие, но НАСА вече разработва необходимата технология, съобщи Science alert. Предвижда се изстрелване на голям космически телескоп с основна цел директно изобразяване на подобни на Земята планети около звезди като Слънцето. Той ще изучава атмосферата им, за да търси признаци, които подсказватналичието на живот. Според досегашните изследвания една от всеки пет звезди има планета, подобна на Земята. 

200 млн. тона пластмаса в океана

Атлантическият океан съдържа 200 млн. тона микропластмаса, което е 10 пъти повече, отколкото се смяташе досега, разкри проучване на Националния океанографски център във ВеликобританияТова е така, защото по-ранните проучвания не са измервали концентрациите на невидими микропластмасови частици под повърхността на океана. Изследването е първото, което направи това в целия Атлантик - от Обединеното кралство до Фолклендските острови.Масата на невидимата микропластмаса е 12-21 млн. тона, а големината й е сравнима с тази на всички пластмасови отпадъци, навлезли в Атлантическия океан през последните 65 г., които се оценяват на 17 млн. тона.

Има и „вечни“ батерии 

Около 80% от дъното на световния океан все още не е картографирано поради липсата на слънчева енергия, необходима за захранване на роботи и сензори на големи дълбочини. Затова се работи сбатериино тъй като те имат кратък живот и не могат да се презареждат на океанското дъноподводните изследвания са изключително скъпи и вредни за околната среда, защото повечето апарати остават на дъното. В момента в световния океан има около 4000 роботизирани сензора, от които около 1000 потъват всяка година поради изтощаване на батериите. НАСА намери решение на проблема чрезбатерии, които се захранват от околната среда за неопределено време и без участието на човека чрезматериали, които генерират кинетична енергия при преминаването си от едно състояние в друго

Слънчевите електроцентрали в Китай

Най-голямата слънчева електроцентрала в света на площ 81 хил. хектара беше добавена към електрическата мрежа на Китай. Нейната максимална мощност е 5 GW, а капацитетът й ще осигури целогодишно енергия на 2 млн. електрически превозни средства. Това означава, че за захранването например на всички американски автомобили (285 млн.), ако те бяха електрически, ще е необходима слънчева ферма с размерите на Пенсилвания. Сега трите най-големи слънчеви ферми на планетата са в Китай: две от по 3 GW и една от 5 GW. Това е толкова много, че националните електропроводи вече трудно се справят с разпределението на продукцията.

Най-чистото езеро в света 

Флатхед в щата Монтана, западно от река Мисисипи,е най-чистото езеро в света. С дължината си от 43,8 км и широчина 24,9 км то се нарежда сред най-големите естествени сладководни езера на планетата. Дълбочината му достига 350 м, а водата му е толкова чиста, че човешкото око може да види какво става на дъното до 50 метра. В него живеят всякакви видове риби, сред които и една от най-едрите пъстърви. Гледката към Скалистите планини е вълшебна, а най-голямото предимство е, че езерото все още не е толкова популярно и това запазва дивата природа в естествения й вид. 

Вируси ускоряват топенето на леда

Гигантски вируси, 1500 пъти по-големи от обикновените, намерени в Гренландиянападат микроскопични водорасли и ускоряват топенето на леда, съобщава сп. "Микробиом". Учените се надяват да открият начини за естествен контрол на растежа на водораслите, за да намалят топенетоТе са в спящо състояние върху леда и цъфтят през пролетта, което води до потъмняване на белия пейзаж. По-тъмната окраска отразява по-малко слънчева светлина от белия сняг и лед, което ускорява топенето.

Пътни знаци“ на 2000 години

По поречието на река Ориноко в Колумбия иВенецуела се намират някои от най-големите и най-загадъчни скални рисунки в света на хора и животниотпреди 2000 годиниНа една от тях е нарисуванагигантска змия, дълга около 40 м. Открити са и рисунки на гигантски амазонски многоножки. Според археолозите те не са създадени с цел изкуство, а са служили като своеобразни пътни знаци в древността. Направени са нависоко, за да насочваттърговците, а местните жители са обозначавали по този начин своята територия.

Държавата без държавен дълг

Сан Марино е една от най-малките държавинай-старата република и единствената оцеляла до днес в света, а конституцията й, която още е в сила, енaй-cтapият yпpaвлeнcĸи дoĸyмeнт на планетата. Площта й от 61 кв. км е непроменена през вековете, а населението е 34 хил. души. Управлява се отдвама капитан-регенти, които се избират от парламентаСан Марино нe e члeн нa EС, нo имa oтвopeни гpaници c нeгo и cпaзвa митничecĸитe и дaнъчни зaĸoни нa Бpюĸceл. Пapичнaта eдиницa е eвpoтo. Зapaди ниcĸитe дaнъци е yбeжищe зa бoгaти eвpoпeйци. Пoceщaвa се от 2 млн. дyши гoдишнo.

В страната има 30 нaceлeни мecтa, yнивepcитeт и пoвeчe oт дyзинa пpoмишлeни пpeдпpиятия. Иĸoнoмиĸaтa ce ocнoвaвa глaвнo нa финaнcитe, пpoмишлeнoтo пpoизвoдcтвo, ycлyгитe и тypизмa. Равнището на безработица е eднo oт нaй-ниcĸитe в Eвpoпa. Страната нямa дъpжaвeн дълг, a пocтoянeн бюджeтeн излишъĸ. Средната продължителност на живота е 81 г. за мъжете и 85 гза жените. 

Любовта не е само за младите

100-годишният ветеран от Втората световна война Харолд Теренс се ожени за 96-годишната си любимаЖана Сверлин. Двамата сключиха брак в Нормандия, Франция. Теренс сподели, че това е най-хубавият ден в живота му. А на път за сватбата булката каза: „Любовта не е само за младите. Усещам пеперуди в стомаха".

Най-скъпата крава

Снежнобяла крава беше продадена на търг в Бразилия за над 4 млн. долара и така стана най-скъпата в света. Със своите 1100 кг тя е два пъти по-тежка от средна крава в зряла възраст. Смайващата цена се дължи на това, че тя бързо натрупваогромни количества мускули и на нейната плодовитост. Развъдчиците ценят също нейната поза, здравината на копитата, послушността, майчините способности и красотата. Желаещите да подобрят генетиката на добитъка си плащат около 250 хил. долара за яйцеклетките й.