Новини

ИТН склони: избраха Рая Назарян за председател на 50-ия парламент

   
ИТН склони: избраха Рая Назарян за председател на 50-ия парламент

Рая Назарян е избрана за председател на 50-ия парламент, след като "Има такъв народ" склони и я подкрепи. Юристката от ГЕРБ бе избрана със 131 гласа "за" от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ".

"Против" гласуваха 66 от ПП-ДБ, БСП, "Величие" и Калоян Методиев, а "Възраждане" се въздържаха.

Че ИТН ще подкрепи Рая Назарян за председател на парламента обяви Тошко Йорданов от трибуната. Повтори решението на лидера си Слави Трифоновпартията да не подкрепи първия мандат на ГЕРБ и втория на ДПС и поиска третия за съставяне на експертно правителство.

"За да започне тази процедура трябва да има конституирани парламентарни групи. За да се случи това, този долен цирк, който правим в момента, трябва да приключи. Затова ние от ИТН ще подкрепим всички номинации, които се предложиха", обясни Йорданов.

Вчера депутатите се провалиха в избора си. Кандидатурите бяха четири - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от "Има такъв народ" и Юлияна Матеева от "Величие". Най-близо бе Назарян, за която гласуваха колегите ѝ от ГЕРБ-СДС и ДПС. Въпросът беше дали и хората на Слави Трифонов ще я подкрепят, понеже влязоха в преговори за съставяне на правителство с първия мандат на ГЕРБ.

Това обаче не стана, а ИТН издигнаха свой човек. И така заседанието прекъсна до 10,00 часа днес. Днес обаче почнаха с фалстарт, не се разбраха какво да правят и излизаха на два пъти в почивки, продължили един час.

След това се върнаха и започнаха пак да издигат номинации. Бяха същите като вчера с разликата, че "Величие" предложиха Виктория Василева.

Изненадата дойде от групата на ИТН, които заявиха, че ще подкрепят всички кандидати. И така с гласовете им Рая Назарян ще стане шеф на 50-ия парламент.

Гласуването е по азбучен ред. За Виктория Василева гласуваха само 12 от "Величие" и един от ИТН. Петър Петров получи 54 гласа "за" от колегите си от "Възраждане" и от ИТН.

Резултатът от гласуването бе посрещнат с бурни ръкопляскания и ставане на крака от групата на ГЕРБ-СДС.

"Пожелавам ви един успешен мандат и дейност, която да бъде ползотворна, да ви доставя удоволствие и да сте доволна от колегите и резултатите, които постигате от тази висока трибуна", каза ѝ доайенът на 50-ия парламент Силви Кирилов и я покани да седне на председателското място.