Анализи Новини Светът

Изборите във Великобритания: Очаква се голяма победа за Лейбъристката партия

   
Изборите във Великобритания: Очаква се голяма победа за Лейбъристката партия

Лейбъристката партия във Великобритания ще спечели 425 парламентарни мандата, а Консервативната партия се свива до 108 от настоящите 365, сочи неотдавнашно социологическо проучване на института "ЮГов" (YouGov), цитирано от Ройтерс и БТА.

Според допитването лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще встъпи в длъжност като министър-председателя на „Даунинг Стрийт“ 10 с мнозинство от 200 депутати след изборите на 4 юли.

„Няма вълшебна пръчица, която да размахаме в деня след изборите и да решим всички проблеми на страната. И никой няма да ни повярва, ако кажем, че има", каза той в ефира на Ай Ти Ви.

Според социологическо проучване на "Саванта" за британския в. „Телеграф“ лейбъристите ще получат 516 мандата, а консерваторите - само 53, което би означавало, че Сунак ще стане първият британски министър-председател в историята, който губи собственото си депутатско място на парламентарни избори.

Много избиратели заявиха пред анкетиращите лица, че основната им мотивация е да се отърват от консерваторите, които са на власт в продължение на 14 години в период на политически и икономически сътресения.

Политикът от Консервативната партия Майкъл Гоув заяви, че важният избор ще се проведе на 4 юли.

„Аз съм фен на Шотландия, така че съм свикнал с неблагоприятните обстоятелства и мрачните прогнози, но също така вярвам, че се чака до последните минути, докато не прозвучи последният съдийски сигнал, и се бориш до този момент", каза той пред „Скай Нюз“.

„Можете да гледате проучванията на общественото мнение... но тези избори не са избори между "Саванта" и "ЮГов", а между Киър Стармър и Риши Сунак и следователно има избор на политики“, допълни той.

По-късно днес Сунак, Стармър и други лидери ще бъдат изправени пред въпроси на аудитория от избиратели в ефира на Би Би Си.